3 şehitte ihmaller zinciri!
Cansız bedenlerinden yüzlerce mermi çıkan askerlerin, 37 köy korucusunun olduğu ve karakola çok yakın mesafede şehit düşmesinin ardından ihmaller zinciri çıktı.Saldırı, Silvan'da ihmali olduğu kamuoyuna yansıyan Diyarbakır Jandarma BölgeKomutanı Tuğgenera
Cansız bedenlerinden yüzlerce mermi çıkan askerlerin, 37 köy korucusunun olduğu ve karakola çok yakın mesafede şehit düşmesinin ardından ihmaller zinciri çıktı.
Saldırı, Silvan'da ihmali olduğu kamuoyuna yansıyan Diyarbakır Jandarma BölgeKomutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun bölgesinde gerçekleşti. Mardin Jandarma Özel Harekat Taburu'nun Diyarbakır'da görevlendirilmesi nedeniyle PKK'nın serbest hareket ettiği bölgede Heronlar yine uçmadı.
1 yıldır operasyona çıkılmayan bölgede karakoldan 30 dakika sonra yardım geldi. Korucularla ilgili ise JİTEM şüphesi var.
KORUCU BAŞINA ZİYARET
Bugün gazetesinde yer alan habere göre, Mardin merkeze yakın İkipınar Köyü'ndeki saldırı 23 Temmuz'da 23.30 sıralarında gerçekleşti. Geçmişte çok şehit verdiğinden devletçi kimliği ile tanınan köyde, 37 köy korucusu görev yapıyor. Olay, İkipınar Karakol Komutanı Jandarma Başçavuş Erhan Gül ile Jandarma Kıdemli Başçavuş Sadık Güllü ve Uzman Jandarma Çavuş Ali Öztürk, İkipınar Köyü'ndeki korucu başı Ahmet Demircan'ın evine gitmesi sonrasında yaşandı. Yaklaşık 4-4,5 saat oturduktan sonra 23.30 civarında dönüşe geçen askerler, keskin bir virajda araçları taranarak şehit edildi. Bölgede daha önce, 2010'un Ağustosu'nda karakola 5 kilometre mesafede mayın patlaması sonucu 3 asker şehit olmuştu.
TİM DİYARBAKIR'DA
Silvan saldırısı gibi Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu'nun bölgesinde gerçekleşen olay sonrası, gerekli emniyet tedbirlerinin alınmadığı belirtildi. Mardin il Jandarma Komutanı Albay Olcay Erdal'ın somut bir önlem almadığı ileri sürüldü.
Diyarbakır'da kaçırılan iki askeri personelin bulunması amacıyla Mardin Jandarma Özel Harekat Taburu'nun komutanı ile birlikte Diyarbakır'a gönderildiği öğrenildi. Mardin'deki tek etkili unsur olan ve hala Diyarbakır'da olan Özel Harekat Taburu'nun olmaması nedeniyle teröristlerin rahatça eylem yapabilecekleri bir ortam oluştuğuna dikkat çekildi.
GÜVENLİK ZAFİYETİ
Albay Olcay Erdal'ın operasyonlarda özel harekattan başkasını kullanmadığı için emniyet gerekçesiyle asayiş komando ve karakolların kışlaya kapatıldığı, karakolların yakın emniyete bile çıkmadığı tespit edildi
Operasyonlara en az 40 kişiden oluşan 2 timle çıkıldığı, teröristlerin ise 3-4 kişilik gruplar halinde dolaştığı için kalabalık olan timlerin hareketi fark edip örgüte bildirildiği vurgulandı. Bölgedeki yollarda EYP (el yapımı patlayıcı) bulunduğu ancak şans eseri şehit verilmediği ifade edildi.
Askerlerin intikal sırasında halen otobüslerle taşındığı ve çok sayıda otobüsün tek bir zırhlı araçla korunmasının saldırılara davetiye çıkarttığı kaydedildi. Bu durumun özellikle mayın ve taramalara karşı yetersiz olduğu vurgulandı. Albay Erdal'ın personelin hareketini kısıtlayarak kayıpları engellemek için kimseye izin kullandırtmadığı öğrenildi. Ancak bu şekilde bölgede kağıt üstünde sağlandığı düşünülen güvenliğin personelin izinsiz olarak karakolları terk etmesi sonucunda daha büyük tehlikelere neden olduğu ifade edildi.