339 bin gıda işletmesi denetlendi

 TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi gıda mühendisleri, özel sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için eylem yaptı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “500 bini aşkın gıda işletmesi için yapılan deneti

339 bin gıda işletmesi denetlendi

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi gıda mühendisleri, özel sektörde yaşadıkları sıkıntıları dile getirmek için eylem yaptı. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, “500 bini aşkın gıda işletmesi için yapılan denetim sayısı 339 bin 456’dır.” dedi.
 
Gıda mühendisleri, akşam saatlerinde ellerinde meşalelerle Kent Meydanı’nda toplandı. Oda Başkanı Serkan Durmuş, açıklamasında; sağlıklı toplum, güvenilir ve denetimli gıda için gıda mühendislerinin yok sayılmaması gerektiğini ve gıda terörünün engellenmesi için gıda mühendislerine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Durmuş, “Bakanlığın dilinden düşmeyen ‘tarladan sofraya gıda güvenliği’ tarlada, çiftlikte on binlerce tarım danışmanını istihdam ederken, gıda işletmelerini uzmansız bırakarak mı sağlanacaktır. Bu zincir, ancak onbinlerce gıda danışmanı ile tamamlanırsa gıda güvenliğinden söz edilebilir.” diye konuştu.
 
Gıda denetimlerinin yetersiz olduğunu öne süren Durmuş, ülke genelinde yaklaşık olarak üretim dağıtım ve satış noktası dahil 500 bini aşkın gıda işletmesi bulunduğunu dile getirdi. İşletmelerin yüzde 80’ini oluşturan küçük işletmelerin, 5996 Sayılı Kanun gereği otokontrol mekanizması içerisinden sıyrıldığını savunan Durmuş, şunları kaydetti:
 
“Gıda güvenliği, işletme sahiplerinin vicdanına bırakılmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın rutin kontrolleri dışında herhangi bir denetlemeye tabi tutulmamaktadır. Açıklanan rakamlara göre, 500 bini aşkın gıda işletmesi için yapılan denetim sayısı kasım ayı sonu itibariyle 339 bin 456’dır. Bu da demektir ki kayıtlı işletmelerin yaklaşık yüzde 30’u denetlenmemektedir. Bu işletmelerin derhal kontrol altına alınması adına kamu destekli projeler üretilmeli, halkın en fazla tüketim sağladığı bu işletmelerin senede bir kez, belki de hiç denetlenmeden yılı geçirmesine izin verilmemelidir.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler