4 eski bakan için flaş karar
Meclis Soruşturma Komisyonu eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı.Meclis Soruşturma Komis
Meclis Soruşturma Komisyonu eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı.
Meclis Soruşturma Komisyonu, yolsuzluk ve rüşvetle suçlanan 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesine karar verdi. Komisyon oy çokluğuyla bakanların "Yüce Divan’a sevk edilmemesi" yönünde karar aldı.
17-25 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonunda isimleri geçen eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, eski Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında 5 Mayıs 2014 tarihinde kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu "Yüce Divan" konusunda son kararını vermek üzere toplandı.
22 Aralık’ta yapılması planlanan ancak itirazlar üzerine 5 Ocak’a ertelenen oylamanın sonucu, bakanların kaderi hakkında kesin olarak belirleyici olmasa da kritik bir gösterge olacak.
Çalışmalarını tamamlayan komisyon, kurulduğu günden 245 gün sonra Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı Hakkı Köylü başkanlığında toplandı. Saat 14.00’da başlayan toplantı yaklaşık 3.5 saat sürdü. Toplantıda 9 AK Parti, 4 CHP ve 1 MHP’li üye oy kullandı.
BASIN MENSUPLARINDAN YOĞUN İLGİ
Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantı sırasında sinyal kesiciler kullanıldı. Komisyon toplantısının yapıldığı koridora gazeteciler yaklaştırılmadı. Görüntü ve fotoğraf alınmasının yasak olduğu Meclis koridorunda komisyon sürecini sadece muhabirlerin takip etmesine izin verildi. Yaklaşık 50 muhabir, komisyon toplantısının yakınındaki Başbakanlık makamının bulunduğu koridorda uzun süre açıklanacak kararı bekledi.
Toplantının ardından açıklama yapan Komisyon Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger komisyonda oy çokluğuyla 4 eski bakanın "Yüce Divan’a sevk edilmemesi" yönünde karar alındığını açıkladı. Aksünger, komisyonda 5’e karşı 9 oyla "Yüce Divan" kararı reddedildiğini belirtti.
NİHAİ KARARI MECLİS GENEL KURULU VERECEK
Bugün Meclis Soruşturma Komisyonu’ndan çıkan bu karar da tartışmaları bitirmeyecek. Bakanlar hakkında 245 gündür soruşturma yürüten Komisyon’dan çıkacak karar her ne kadar yol gösterici olsa da 4 eski bakanın Yüce Divan’a sevki konusunda son kararı Meclis Genel Kurulu verecek. Nihai karar Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak gizli oylamayla belli olacak. Genel Kurul’un eski bakanlar hakkındaki oylamayın en geç 29 Ocak 2015 tarihine kadar gerçekleştirmek zorunda.
KOMİSYON BAŞKANI KÖYLÜ'DEN AÇIKLAMA
Soruşturma Komisyonu Başkanı AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, yaklaşık 3,5 saat süren toplantının ardından alınan kararı basın mensuplarına açıkladı. Köylü, Komisyon'un 5'a karşı 9 oyla eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verdiğini bildirdi.
Köylü, "Gerekçelerini, kararımızda yazacağız. Her Bakan ve her suçla ilgili olarak üyeler görüşlerini tek tek belirtti. Sonuç itibarıyla bu şekilde bir karar ortaya çıktı. Herkes, her Bakan ve isnat edilen fiilleriyle ilgili görüşünü söyledi. Ona göre oylama yapıldı" dedi.
Bir gazetecinin "Üzerinizde baskı hissettiniz mi?" sorusuna Köylü, "Ne baskısı? Yukarısı serbest..." derken, "Manşetler atıldı, ilanlar verildi" sözlerine, "Ben sadece şunu söyledim; Çift taraflı havan atışları yapılıyor. Bu taraftan atılıyor böyle gidiyor, oradan atılıyor böyle gidiyor. Biz aşağıdayız, o havan atışları bize sirayet etmiyor. Ne demek istediğimi anladınız mı?" karşılığını verdi.
Bundan sonraki süreçle ilgili sorulara karşılık Köylü, 9 Ocak'a kadar raporlarını TBMM Başkanlığı'na sunmaları gerektiğini hatırlatarak, raporun TBMM Genel Kurulu'nda görüşüleceğini söyledi.
Şahsi kanaatinin sorulması üzerine Köylü, "Ben şu anda hiç şahsi değerlendirme yapmıyorum. Gerekçelerini gerekçeli kararımızda belirteceğiz. Ayın 9'unda en geç vereceğiz. O zaman herkes gerekçesini orada görür, okur. Biz ayın 9'una kadar gerekçeli kararımıza göndereceğiz, muhalefet de muhalefet şerhini o zaman kadar verecek. Meclis Başkanlığı bunu 10 gün içinde bastıracak. Genel Kurul da 10 gün içinde bunu oylayacak" dedi.
Köylü, "Yüce Divan'a göndermeme kararınızdaki temel çıkışınız nedir?" sorusuna, "Bu bir iki kelime, beş cümle ile söylenecek bir şey değil. Gerekçesi çok. Bunun kararın gerekçesinde sayfalarca vardır" diye konuştu.
VİCDANEN RAHATSIZ OLACAĞIM BİR ŞEYE Mİ KARAR VERECEĞİMİ DÜŞÜNÜYORSUNUZ
Gazetecilerin "Üzerinizde baskı hissettiniz mi?" sorularına "Ne baskısı, kim baskı yapar? Öyle şey mi olur? Yok canım. Ne baskısı olacak. Kararın gerekçesini okuduğunuz zaman anlayacaksınız ne olduğunu" diyen Köylü, "vicdanen rahat mısınız?" sorusuna , "Evet. Vicdanen rahatsız olacağım bir şeye mi karar vereceğimi düşünüyorsunuz" dedi.
Köylü, en uzun tartışmanın hangi bakan üzerinde olduğu sorusuna, "Boşver onu. Herkes her istediğini söyledi. Öyle tartışma diye bir şey yok. Herkes rahat rahat görüşünü açıkladı, görüşünün sonunda oyunu açıkladı. Bu şekilde tamamladık. Sırayla herkes ben oyumu şu şekilde kullanıyorum dedi. Sonunda topladık. 9-5 çıktı. Gizli oylama değildi. Muhalefet şerhini nasıl yazacaklar? Burada gizli olmaz. Oylama açık. Genel Kurul'da gizli oylama olur" diye konuştu.
Oylamanın nasıl yapıldığı sorularına Köylü, "Her iddia, her isim tartışıldı. Herkes, her iddia ve her isimle ilgili görüşlerini söyledi ve ona göre oyunu belirtti" dedi.
Köylü, "Bir Bakan ile ilgili dört iddia olduğunu varsayarsak, ayrı ayrı mı oylandı?" sorusuna, "Dördü de ayrı ayrı değerlendirilerek oy kullanıldı. Şuna evet, şuna hayır şeklinde değil, ben 'şu şu fiillerini birlikte değerlendiriyorum, sonunda şu oyu kullanıyorum' dedi. Her bir bakan için oylamada sonuç 9-5 çıktı" diye konuştu.