40 milyon tonluk rezerv gizli!

Türkiye'nin en geri kalmış illerinden olan Hakkari'nin, yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, Hakkari'nin krom, kurşun, çinko ve bakır gibi önemli maden yataklarına sahip olduğunu açıkladı.Bölgede ç

40 milyon tonluk rezerv gizli!

Türkiye'nin en geri kalmış illerinden olan Hakkari'nin, yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olduğu ortaya çıktı. Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, Hakkari'nin krom, kurşun, çinko ve bakır gibi önemli maden yataklarına sahip olduğunu açıkladı.
Bölgede çinko ve kurşun gibi madenlerin yanısıra, kükürtlü bileşiklerin ve jeotermal kaynakların da bulunduğunu vurgulayan Hakkari Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Nuri Bodur, Hakkari'nin krom, kurşun, çinko ve bakır gibi önemli maden yataklarına sahip olduğunu söyledi.bu kaynakların açılacak tesislerle bölgenin ekonomisine kazandırılmasının, kentin gelişmişlik düzeyini Türkiye ortalamasına ulaştıracağını aktardı.

Son dönemlerde madenle ilgili bölgede bir-iki tesisin açılmasının sevindirici olduğuna dikkati çeken Bodur, "Kurşun ve çinko bölgenin önemli madenlerinden, bölgede daha çok metamorfizmaya, yani başkalaşıma dayalı tortul ve özellikle karbonatlı kayaçlar içerisinde bulunuyor. Ülkenin yeraltı zenginliklerinin ortaya çıkarılmasında önemli katkıları ve çalışmaları olan Maden Tetkik Arama kurumunun bölgedeki kurşun ve çinko rezervelerine yönelik herhangi bir çalışmasının olmadığını görüyoruz. Ancak önümüzdeki dönemlerde üniversitemizin de desteğiyle bu konularda çalışmalar yapılabilir" dedi.

Bölgede zengin yatakları olan kurşun ve çinkonun hammadde olarak çıkarılıp işlenmesinin zor ancak satılmasının kolay olduğunu bildiren Bodur, İstanbul Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmada bölgede 40 milyon tonluk çinko ve kurşun rezervinin bulunduğunu açıkladı.

Bunun bölge ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Bodur şu ifadeleri kullandı:

"Hakkari bölgesinde iki firmanın zenginleştirmeye yönelik tesisler kurduğunu gördüm. Tabi bu da sevindirici bir olay. Bu tesislerin yıllık kapasitesi 40 ile 80 bin ton civarında. Çıkartılan madenlerin işlenebilir hale gelip ihraç edilmesi, bölgenin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı sağlayacak. Bölgedeki kurşun ve çinko cevherinin yurt içinde alıcı bulamamasından dolayı doğrudan ihraç edildiğini görüyoruz. Ham ihraç edilen cevherler, ülke ekonomisi için büyük kayıplara neden oluyor. Altcevher zenginleştirmeye yönelik çalışmalar yapıldığı takdirde, dünya üretiminde önemli bir pazar olma özelliğine sahip bir ülke konumuna gelebiliriz. Sülfürlü cevherleri de yurt içinde ciddi anlamda alıcı bulunamadığı için Çin'e ihraç etmek durumunda kalıyoruz."

Hakkari'nin, çinko ve kurşun yatakları bakımından zengin bir bölge olduğunu belirten Bodur, "Üretim, işleme ve zenginleştirme tesisleri kurulmasıyla buna bağlı yan sanayinin kurulması tabiki önemli bir merkez haline gelmesinde katkı sağlayabilir. Bölgede öncelikle genel rezervlerin tespitiyle ilgili teknik çalışmaların yapılması lazım. Bu çalışmalarla bölgenin kalkınmasında önemli yatırımlar yapılmalı. Kalkınmada 6. bölge olarak belirlenen Hakkari'de, teşviklerle yeni tesislerin açılarak işletmeye geçmesi bölge istihdamına büyük katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler