4+4+4'te yeni gelişme
12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması 2012 - 2013 eğitim - öğretim yılında başlayacak. Uygulama, gerekirse Bakanlar Kurulu tarafından 1 yıl ertelenecek. 2012 YGS-LYS'de ağırlıklı orta öğretim başarı puanı geçerli olacak. 2012 yılındaki üniversitede sınavla
12 yıllık zorunlu eğitim uygulaması 2012 - 2013 eğitim - öğretim yılında başlayacak. Uygulama, gerekirse Bakanlar Kurulu tarafından 1 yıl ertelenecek.
2012 YGS-LYS'de ağırlıklı orta öğretim başarı puanı geçerli olacak.
2012 yılındaki üniversitede sınavlarında puanlama sistemi değişmeyecek. Puanlama sistemi 2013'te değişecek.
EĞİTİM TEKLİFİNDE KRİTİK DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI
Zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren yeni eğitim modeli teklifinin ne zaman uygulanacağıyla ilgili düzenleme yapıldı.
Teklif üzerinde çalışan alt komisyonun yaptığı değişikliğe göre zorunlu ortaöğretime 2012-13 öğretim yılında başlanacak. Bakanlar Kurulu bunu bir yıl erteleyebilecek. 2012'de üniversitelerdeki puanlama sisteminde değişiklik yok. 2013 yılında ise öğrencilerin puanlarına okul başarısı etki etmeyecek. Öğrencilerin sadece okullarda gösterdiği durum kendi başarılarına eklenecek.
BAŞARI PUANI DEĞİŞECEK
Bir değişiklik de "başarı puanı" bölümü için planlanıyor. Teklif, üniversiteye girişte önem taşıyan başarı puanının hesaplanması konusunda, "Ortaöğretim bitirme başarı notları en küçük 100, en büyüğü 500 olmak üzere ortaöğretim başarı puanına dönüştürülür" hükmündeki 500, 250 olarak değiştirilecek. Böylece başarı puanı yüksek olanlar ile düşük olanlar arasında haksız rekabet olması önlenmeye çalışılacak.
EĞİTİM YAŞI TARTIŞMASI
Meslek lisesini bitirip aynı alandaki bir yüksek öğretim programına devam etmek isteyenlerin ortaöğretim başarı puanının yüzde 6'sının, başarı puanına eklenmesine ilişkin düzenlemede de değişiklik yapılacak. Puana yapılacak ekleme yüzde 4 ile sınırlı tutulacak. AK Parti, eğitime başlama yaşının kaç olması gerektiği konusunu tartışıyor. Teklif bunu 6 yaş olarak öngörüyor. Bu konuda bir değişikliğe gidilebileceği belirtiliyor. Bu öneriler, AK Partili milletvekilleri tarafından alt komisyon çalışmalarında gündeme getirilecek.