AB 5 kez Türkiye'yi uyardı

 AVRUPA Birliği, 17 Aralık’tan beri Ankara’ya HSYK ve internet yasaları konusunda 5’nci mektubu göndererek, emniyet ve yargıdaki toplu atamalar nedeniyle yolsuzluk iddialarının etkin bir şekilde araştırılamadığı yönündeki endişelerini dile getirdi.Genişle

AB 5 kez Türkiye'yi uyardı

 AVRUPA Birliği, 17 Aralık’tan beri Ankara’ya HSYK ve internet yasaları konusunda 5’nci mektubu göndererek, emniyet ve yargıdaki toplu atamalar nedeniyle yolsuzluk iddialarının etkin bir şekilde araştırılamadığı yönündeki endişelerini dile getirdi.

Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Stefan Füle imzasıyla, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na hitaben yazılan mektubun içeriğini, AB, Ankara’ya mesajları medya üzerinden vermek istemediği için resmen paylaşmadı.

 

 Diplomatik kaynaklar, önceki mektuplardaki gibi, AB’nin “hesap verebilirlik, şeffaflık ve tarafsızlık” konusunda gerekli adımları atması için Ankara’ya çağrı yaptığını belirttiler. Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Çavuşoğlu’nun 11 Şubat’ta Brüksel’de yaptığı temaslara dayanan Avrupalı bir diplomat, iki yasa nedeniyle “müzakerelerin neredeyse bitme aşamasına geldiğini” kaydetti.

 HAVA KÖTÜYE GİDİYOR

 HSYK tasarısının “güçler ayrılığına,” internet yasasının ise “ifade özgürlüğüne” ters düştüğünü ve bu iki ilkenin AB’nin “anahtar değerleri” olduğunu vurgulayan diplomat şunları söyledi: “AB, Sayın Cumhurbaşkanı’nın (Abdullah Gül) tasarıyı hükümete iade etmesini beklese de, bunun çok zor olduğuna inanıyoruz. Brüksel’deki hava kötüye gidiyor.”

 

Müzakerelerde açılması için “küçük bir ihtimal” bulunan 19’uncu fasıl konusunda Ankara’nın, açılış kriterleriyle kapanış kriterlerinin yerini değiştirmeyi talep ettiğini belirten diplomat, şöyle devam etti: “Normal şekilde işleyen bir müzakere sürecinde bu mümkün olabilirdi. Fakat Türk hükümetinin HSYK yasası konusundaki hamlelerine tanıklık ettikten sonra, böyle jestler için AB’de pek iştah kalmadı.

 Türkiye konusunda artık pek güven ve itibar da yok.” Ocak ayında HSYK Yasası’nın ilk versiyonuna ilişkin bir mektup gönderen ve güçler ayrılığı ilkesinin bozulmaması gerektiğine işaret eden AB, diğer mektuplarda mevcut yolsuzluk ve rüşvet iddialarının tam ve eksiksiz olarak soruşturulmasını istemiş ve görevden almalardan duyulan kaygıları iletmişti.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler