ABD'den Türkiye'ye ultimatom
ABD Başkanı Barack Obama, Ankara’nın, İsrail ve İran konusundaki tavrını değiştirmezse, almak istediği ABD silahlarına kavuşmasının çok zor olduğu yönünde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı şahsen uyardı.Obama’nın Erdoğan’a bu uyarısının, Ankara’nın ABD 2011’de Ir
ABD Başkanı Barack Obama, Ankara’nın, İsrail ve İran konusundaki tavrını değiştirmezse, almak istediği ABD silahlarına kavuşmasının çok zor olduğu yönünde Başbakan Tayyip Erdoğan’ı şahsen uyardı.
Obama’nın Erdoğan’a bu uyarısının, Ankara’nın ABD 2011’de Irak’tan çekildikten sonra PKK’yla mücadelede kullanılacak Reaper gibi insansız hava araçları almak istediği bir dönemde gelmesi özellikle dikkat çekti.
Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili, “Başkan Erdoğan’a Türkiye’nin attığı bazı adımların Kongre’de Türkiye’yi bir müttefik olarak görüp göremeyeceğimiz konusunda soru işaretlerine neden olduğunu söyledi. Bu Türkiye’nin bizden bazı ricalarının, örneğin PKK’yla mücadele için kullanılacak bazı silahların, Kongre’de kabul edilmesinin daha zor olacağı anlamına geliyor” dedi.
Washington, Türkiye Haziran ayında İran’a uygulanacak BM yaptırımlarına hayır dediğinde büyük hüsrana uğradı. İki ülke lideri Toronto’da G20 için bir araya geldiklerinde Obama Erdoğan’a Türklerin bir müttefik gibi davranmadığını belirterek, Ankara'ya Mavi Marmara ve İsrail’le ilgili söylemlerinde sakin olması çağrısı yaptı.
İki ülke Irak’ta bir hükümet kurulması için işbirliğini sürdürürken, ABD uyarısının hala geçerli olduğunu açık açık ortaya koydu.
Beyaz Saray yetkilisi, “ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını ciddiye aldıklarını göstermeleri gerekiyor” derken Washington’ın Türkiye’nin tavrını değerlendirip, “taleplerin gerçekleşmesi için yeterli çabanın gösterilip gösterilmediğine daha sonra karar vereceğini” söyledi.
ABD yasaları Kongre'nin Türkiye gibi NATO müttefiklerine büyük silah satışları konusunda 15 gün önceden bilgilendirilmesini öngörüyor. Kongre satışı durdurma kararı alsa bile teknik olarak satışların sürdürülmesi mümkün. Ancak Kongre'deki muhalefet hükümetleri siyasi açıdan destek görmeyen satışları yapmamaya itebilir.
Türkiye birkaç yıldır insansız hava aracı almak istiyor. Ancak ABD'nin Irak'tan çekilmesi ve Ankara'ya geçmişte Heron insansız hava araçları satan İsrail'le ilişkilerin bozulmasıyla bu istek daha acil bir duruma geldi.
Türk yetkililer ABD’yle askeri ilişkileri çok iyi olarak nitelendirdi ancak spesifik alımlarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Beyaz Saray bu yıl Türkiye’ye silah satışıyla ilgili Kongre’ye bilgi vermedi.