Abdullah Gül İfade verdi
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kayıp trilyon davasında kendi isteği ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek ifade verdi.11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Necmettin Erbakan'ın parti liderliği dönemindeki 'kayıp trilyon' soruşturması için dün Ankara
Yayınlanma:
Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kayıp trilyon davasında kendi isteği ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek ifade verdi.11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Necmettin Erbakan'ın parti liderliği dönemindeki 'kayıp trilyon' soruşturması için dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına giderek ifade verdiği ortaya çıktı.
İFADE VERECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görevi bıraktıktan sonra Necmettin Erbakan'ın mezarını ziyaret etmiş ve çevresine eski Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'yi örnek göstererek, "Hukuk devleti budur, kimse imtiyazlı değildir, herkes gider ifade verir, suç var mı, yok mu diye karar verme yetkisi yargıya aittir" diye konuşmuştu.
ERBAKAN VE 68 RP YÖNETİCİSİ CEZA ALMIŞTI
1998 yılında Anayasa Mahkemesi, Refah Partisi (RP) hakkında verdiği kapatma kararı kararının ardından, yöneticilerden ellerindeki Hazine yardımını devlete iade etmelerini istedi. Ancak RP, paranın örgütlere gönderilerek harcandığını ileri sürdü ve söz konusu Hazine yardımını iade etmedi. Müfettişlerin incelemelerinde paranın, sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği tespit edildi. Bu nedenle, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aralarında RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu parti yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da dava açtı. Davada Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, Erbakan hakkında özel belgede sahtecilik suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası verirken 68 RP yöneticisi 1 yıl ile 1 yıl 2 ay arası hapis cezası aldı. Yargıtay, bu kişiler hakkındaki kararı onadı. O dönem Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül'ün dosyası ise ayrıldı. Gül hakkındaki evrak tefrik edilip, dokunulmazlığı bulunduğu için işleme konulmadı. Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ise hakkındaki dosyanın akıbeti tartışıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı seçildikten sonra Gül hakkında gönderilen bu dosyayla ilgili takipsizlik kararı verdi.
Takipsizlik kararına Cahit Nalbantoğlu isimli vatandaş itiraz etti. İtirazı Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağladı ve Gül hakkındaki takipsizlik kararını kaldırdı. İtiraz üzerine verilen kararlar kesin nitelik taşıdığı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Sincan Mahkemesi'nin kararının ‘kanun yararına bozulması' istemiyle Yargıtay'a götürülmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık, istemi yerinde görerek söz konusu kararı ‘kanun yararına bozulması' istemiyle Yargıtay'a götürdü. Başvuruyu değerlendiren Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi de Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını kanun yararına bozdu. Daire, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararına itiraz eden Cahit Nalbantoğlu'nun itiraz hakkı bulunmadığına da hükmederek Sincan Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün yargılanmasına yönelik verdiği kararı kaldırmıştı.
GÜL'DEN AÇIKLAMA: SORUMLULUĞUM YOK
Gül'ün ifade vermesiyle ilgili kişisel internet sitesinde açıklamaya yer verildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda bilinen adıyla Refah Partisi dönemine ait "kayıp trilyon" davası bağlamında dün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade verdi. 11. Cumhurbaşkanı Gül, görev süresinin bitmesini takiben Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurarak milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı dokunulmazlıkları nedeniyle işlem görmeyen hakkındaki davanın sonuçlandırılması için gerekli muamelenin yapılmasını istemişti. Başsavcılığın ilgili dosyayı tekemmül ettirmek maksadıyla hukuki usuller çerçevesinde ifadeye davet etmesi neticesinde 11. Cumhurbaşkanı Gül bugün savcılığa giderek ifadesini vermiştir."
Açıklamada ifadeye ilişkin ise şunlar dile getiridi: "Abdullah Gül, "Olay tarihi itibariyle Refah Partisi'nin Dış İlişkiler'den sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı sıfatını taşıdığını, esasen parasal hiçbir konuda hak, yetki ve sorumluluğu bulunmadığını; bununla birlikte davada adı geçen herkesin ifadesinin alınmış olması ve hukuka duyduğu saygı çerçevesinde ifade vermeye geldiğini" kaydetmiştir. 'Kayıp trilyon' davasına bakan ağır ceza mahkemesinin, kendisi gibi ilgisiz bütün parti yetkilileri hakkında ve özellikle de Refah Partisi'nin bu konularla ilgili Genel Muhasibi hakkında bile beraat kararı verdiğini hatırlatan Gül, "Hukukun tüm koşullarıyla eksiksiz ve kusursuz olarak işlemesi, hiçbir konuda en küçük bir kuşkunun hiçbir taraf için kalmaması maksadıyla bizzat ifade verdiğini" belirten Gül, bu işlemin tamamlanmasından ötürü duyduğu memnuniyeti ifade etmiştir."
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.