Alaattin Çakıcı'ya hapis cezası
Alaattin Çakıcı, İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesince, ''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırdığı'' ve ''Cürüm işlemek için teşekkül oluşturduğu'' gerekçeleriyle, 1 yıl 3 ay 25 gün hapis cezasına çarptırıldı
ALAATTİN ÇAKICI: ''MAHKEMENİN VERECEĞİ KARARA SAYGILIYIM. BANA CEZA VERİLECEK OLURSA YARGITAYA TEMYİZ YOLUNA GİTMEYECEĞİM''
''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmak'' ve ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçlarından 1 yıl 3 ay 25 gün hapis cezasına çarptırılan Alaattin Çakıcı, duruşmada yaptığı son savunmasında ''Mahkemenin vereceği karara saygılıyım. Bana ceza verilecek olursa Yargıtaya temyiz yoluna gitmeyeceğim'' dedi.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, başka suçtan hükümlü olan tutuksuz sanık Alaattin Çakıcı katıldı.
Önceki duruşmada Cumhuriyet savcısının verdiği mütalaaya ilişkin diyecekleri sorulan Çakıcı, bu konuda önceki duruşmada verdiği savunmasını tekrar ettiğini belirterek, ekleyecek bir şeyi olmadığını söyledi.
Çakıcı'nın avukatı Mustafa Gül ise müvekkiline atılı suçların suç tarihinden bu yana zaman aşımı süresinin dolduğunu belirterek, bu nedenle öncelikle usulü yönünden kamu davasının ortadan kaldırılmasına karar verilmesi gerektiğini kaydetti.
Duruşmada son sözü sorulan Çakıcı, üzerine atılı suçları işlemediğini düşündüğünü ifade ederek, ''Zaman aşımı dolmuş olsa bile böyle bir karar verilmesi halinde adalet töhmet altında kalır. Ben mahkemenin vereceği karara saygılıyım. Bunun özellikle zapta geçirilmesini istiyorum. Bana ceza verilecek olursa Yargıtaya temyiz yoluna gitmeyeceğim'' dedi.
-KARAR-
Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, Alaattin Çakıcı'yı ''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmak'' suçundan 3 ay hapisle cezalandırdı. Söz konusu suçun işlendiği tarih dikkate alınarak verilecek para cezasının bugünkü para birim değeri karşılığının 1 TL'nin altında kalacağı gerekçesiyle sanığın bu suçunun paraya çevrilmesine gerek olmadığına karar veren mahkeme heyeti, Çakıcı'nın mahkemedeki hal ve davranışını dikkate alarak verilen cezayı 2 ay 15 güne indirdi.
Çakıcı'yı ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçundan ise 1 yıl hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın ''teşekkülün yöneticisi'' olması nedeniyle cezayı 1 yıl 4 aya çıkardı.
Mahkeme heyeti, sanığın bu cezasını mahkemedeki iyi hal ve davranışını dikkate alarak 1 yıl 1 ay 10 gün hapse indirdi.
Çakıcı'yı her iki suçtan toplam 1 yıl 3 ay 25 gün hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, sanığın gözaltı ve tutuklulukta geçirdiği sürenin hükümden düşülmesini de karara bağladı.
Mahkeme heyetinin oy çokluğu ile aldığı karara, ''sanığın üzerine atılı her iki suç yönünden lehine olan TCK'nın 102/4 maddesi gereğince zaman aşımına uğradığı'' gerekçesiyle üye hakim Eşref Aksu muhalif kaldı.
-ÖNCEKİ HÜKÜMLER-
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Kasım 2004 tarihinde verdiği kararla davanın sanıklarından Korkmaz Yiğit, Erol Eşrefoğlu (Evcil), Hayyam Garipoğlu, Mustafa Kefeli ve Mehmet Kocabaş'ı ''Türkbank ihalesine fesat karıştırmak'' suçundan 9'ar ay hapis cezası vermişti.
Korkmaz Yiğit, Erol Evcil, Mustafa Kefeli ve Mehmet Kocabaş'ı ''cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle üye olmak'' suçundan 3'er yıl ağır hapis cezasına çarptıran mahkeme heyeti, Hayyam Garipoğlu'nu da ''cürüm işlemek amacıyla oluşturulan teşekküle yardım ve yataklık etmek'' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırmıştı.
Mahkeme heyeti, sanıklar Aydoğan Semizer, Duran Akbulut, Mehmet Emin Cankurtaran, Yavuz Ataç ve Atilla Yıldırım'ın ise delil yetersizliğinden beraatına hükmetmişti.
Dosyanın temyiz istemini görüşen Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 13 Nisan 2005 tarihinde aldığı kararla, Korkmaz Yiğit, Mehmet Kocabaş ve Hayyam Garipoğlu'na verilen mahkumiyet kararlarını zaman aşımı nedeniyle bozarak ortadan kaldırmış, Erol Evcil ve Mustafa Kefeli'ye verilen mahkumiyet kararlarını ise onamıştı.
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner hakkında ''Türkbank ihalesine fesat karıştırdıkları'' iddiasıyla açılan davaya ''yüce divan'' sıfatıyla bakan Anayasa Mahkemesi heyeti, 23 Haziran 2006 tarihinde verdiği kararla, davadaki suçu ''görevi kötüye kullanma'' olarak kabul etmiş ve Şartla Salıverilme Yasası uyarınca kamu davasının kesin hükme bağlanmasını ertelemişti.
Soruşturma aşamasında yurt dışında bulunduğu için dosyası ayrılan Alaattin Çakıcı, Fransa'da yakalanıp 1999 yılında Türkiye'ye iade edildikten sonra bu dava kapsamında yargılanmaya başlamıştı.
''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmak'' ve ''Cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçlarından yargılanan Alaattin Çakıcı, 1 yıl 3 ay 25 gün hapis cezasına çarptırıldı.
İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, karara bağladığı dava kapsamında Çakıcı'ya ''Türk Ticaret Bankası ihalesine fesat karıştırmak'' suçundan 2 ay 15 gün hapis, ''cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak'' suçundan da 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verdi.
Mahkeme heyeti, kararı oy çokluğu ile aldı.