Alkol ve tütüne özel muamele!

Geçtiğimiz hafta Meclis’e sevkedilen ve vergi sistemini silbaştan değiştiren Gelir Vergisi Tasarısı’nda “alkollü içkiler ve tütün ürünlerine” özel muamele çıktı. Vatan Gazetesi’nden Gülümhan Gülten’in haberine göre, yeni tasarıya göre alkollü içki ve tütü

Alkol ve tütüne özel muamele!
Geçtiğimiz hafta Meclis’e sevkedilen ve vergi sistemini silbaştan değiştiren Gelir Vergisi Tasarısı’nda “alkollü içkiler ve tütün ürünlerine” özel muamele çıktı.
 
Vatan Gazetesi’nden Gülümhan Gülten’in haberine göre, yeni tasarıya göre alkollü içki ve tütün ürünlerine ilişkin reklam ve ilan giderleri, vergiden indirilemeyecek.
 
Vergi sistemi, verginin safi kazançtan alınmasını, bunun için bazı giderlerin toplam kazançtan düşüldükten sonra vergilendirilmesini öngörürken, indirilecek bu giderler uzun uzun sıralanıyor.
 
Buna göre reklam ve ilan giderleri vergiden indirilebilirken, alkol ve tütün ürünlerine ilişkin reklam ve ilan giderlerinin indirilemeyeceği hüküm altına alınıyor.
 
Tasarının maddeyle ilgili gerekçesinde “...her türlü alkol ve alkollü içkiler ile tütün ve tütün mamullerine ait ilan ve reklam giderlerinin indirimi kabul edilmemiştir” açıklaması yer alıyor. Alkollü içkilerin satışına sınırlama getiren yasadan sonra böylece içki ve sigara üreticilerine bir darbe de vergi mevzuatından gelmiş olacak.
 
Fakire yapılan kömür ve gıda, gider gösterilecek
 
Tasarının 19. ve 20. maddelerinde ticari kazancın tespitinde indirilecek giderler ile indirilemeyecek gider ve ödemeler bulunuyor. Bu hükümde ticari kazançtan indirilmesi (vergiden indirilmesi) kabul edilen giderler şöyle:
 
- Kazancın elde edilmesi ve faaliyetin sürdürülmesi için yapılan genel giderler.
 
- İşveren tarafından çalıştırılanlar için sigorta primleri ve emekli aidatları.
 
- İşle ilgili, sözleşmeye, ilama veya kanun emrine dayanılarak ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.
 
- Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedeli.
 
Hangi şanslılar Gelir Vergisi ödemeyecek?
 
Tasarıda, gelir vergisinden muaf olanlar şöyle sıralanıyor:
 
- Yaya şekilde gezici olarak perakende ticaretle uğraşanla, bir işyeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı.
 
- Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir işyeri açmak suretiyle yapanlardan düzenlemede belirtilen şartları taşıyanlar.
 
- Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, dışarıdan işçi almamak şartıyla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, yapma çiçek gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar.
 
- Bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu mallann ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar.
 
- El dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik gibi geleneksel ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyette bulunanlar. 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler