Altın fiyatları Trabzon hazır bileziğine darbe vurdu
Altın fiyatlarının son dönemde aşırı artmasının Trabzon Hasır Bilezik ve tasarımlarını olumsuz yönde etkilerken, gümüş hasır ve tasarımlara olan talebi ise arttırdı. Trabzon’da 32 yıldan beri hasır bilezik imalatı işiyle uğraşan Metin Önal, son dönem
Yayınlanma:
Altın fiyatlarının son dönemde aşırı artmasının Trabzon Hasır Bilezik ve tasarımlarını olumsuz yönde etkilerken, gümüş hasır ve tasarımlara olan talebi ise arttırdı.
Trabzon’da 32 yıldan beri hasır bilezik imalatı işiyle uğraşan Metin Önal, son dönemde altın gram fiyatlarındaki artış ile birlikte Trabzon Hasır Bileziği'ne olan talebin azaldığını söyledi. Altın gram fiyatlarının geçtiğimiz günlerde 199 TL'ye kadar arttığını ancak sonra tekrar 115 TL civarlarına gerilediğini belirten Önal, “Yaklaşık 32 yıldır Trabzon bileziği imalatı yapıyoruz. Trabzon bileziğini hanımlar evlerinde örüyor. Biz daha sonra kilit kısmını yaparak satışa hazır hale getiriyoruz. Ortalama örme süresi 1 hafta. Son zamanlarda altın fiyatlarının yükselmesi işlerimizi önemli ölçüde durdu. Satışımız bayağı düştü. 22 ayar Trabzon bileziğinin takımı 17-18 bin civarında seyrediyor. Eskiden bu fiyat 7-8 bin TL civarında idi. Fiyatların yüksek olması yurt içi ve yurt dışı satışlarımızı azalttı. Talep konusunda insanlarımız da bu nedenle gümüş hasırlara ve tasarımlara yöneldi. Altın fiyatlarının biraz daha düşmesini bekliyoruz. İmalatçı olarak fiyat düşerse bizim için iyi olur” dedi.
SON 5 YILDA HASIR BİLEZİĞİN FİYATI 3-4 KAT ARTTI
Trabzon Hasır Bileziği fiyatının 5 yılda 3-4 kat artığına da dikkat çeken Önal, “5 yıl önce bu bileziği alan kişi yaklaşık 3 bin-3 bin 500 TL civarında para öderken şu an sadece hasır bilezik için 10-11 bin TL ödüyor. Bu fiyat set ile birlikte daha da artıyor. Bu durum ister istemez vatandaşı etkiliyor. Sadece yurt içini değil bu durum yurt dışı piyasasını da etkiliyor. Mesela Ortadoğu'ya, Uzakdoğu'ya biz bu hasır bilezikleri satıyorduk. Dünyadaki ekonomik durumun kötüleşmesi ve savaşlar ister istemez ihracatçıyı da imalatçıyı da etkiliyor. Sıkışan bir piyasa var. Artık yaz mevsimini düğünlerin artmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Altın fiyatlarındaki artış nedeniyle gümüş takılara olan ilginin fiyatının 10'da bir oranında düşük olması nedeniyle arttığını ifade eden Önal, bölgeye gelen Arap turistlerin de genellikle gümüş takıyı tercih etiğini söyledi. Önal ”Arap turistler altından ziyade daha çok gümüşü tercih ediyorlar. Altın bileziğe pek talepleri olmuyor” ifadelerini kullandı.
ALTIN HASIR YERİNE GÜMÜŞ HASIR ÖRMEYE BAŞLADI, DÜNYA REKORU İÇİN UĞRAŞIYOR
Trabzon’da yaklaşık 30 yıldan beri hasır bilezik sanatıyla uğraşan ve evinin bütçesine bu şekilde katkı sağlayan Şengül Çift de altın fiyatlarındaki artış nedeniyle artık kendilerine altın hasır bilezik ile ilgili fazla bir iş gelmediğini ancak gümüş hasır bilezik talebinde bir artış olduğunu söyledi. Altın fiyatlarının sürekli çıkışta olmasının işlerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Çift, “Bu aralar altın fırladı, şu an pek iş yok. Altının artması işimizi engelliyor. Dolayısıyla alıcı yok. Kuyumcular sipariş versin ki biz de örelim” diye konuştu.
Çift, şu ana kadar yaklaşık 4 bin hasır bilezik ördüğünü, zor, zahmetli ama güzel bir mesleğinin olduğunu belirtti. Şengül Çift, son olarak kendisine gelen bir talep üzerine 1,5 metre uzunluğunda 251 sıra işlemeli gümüş hasır örmeye başladığını, bittiğinde belki de dünyanın en büyük hasır işlemesi olacağını ifade etti. Günde 1 santimetre örgü yaptığını gümüş işlemenin 1 yılda tamamlanacağını belirten Şengül Çift, “İlk kez bu kadar büyük gümüş hasır örüyorum. Dünyada örneği olduğunu düşünmüyorum. İlk olacak inşallah. Boyu 1,5 metre, 251 sıralı olacak. Ne kadar gümüş harcanacağını bilmiyorum. Gümüş telleri ince ince tıpkı kazak gibi dokuyoruz. Çok zor bir sanat. Gözlerimiz, boynumuz yoruluyor sürekli dikkat isteyen bir meslek. Hasır bileziği 1 haftada örüyordum, bazen 5 günde de bitirdiğim oldu. Bu işim ise 1 yıl sürecek. Günde ancak 1 santim örebiliyorum” şeklinde konuştu.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.