Amerika'nın gündeminde Türkiye var
ABD'nin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) önce etkisiz hale getirmek ardından da yok etmek için küresel koalisyon girişimlerine Türkiye mesafeli dururken, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon'dan Türkiye'ye yönelik çifte açıklama
ABD'nin terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) önce etkisiz hale getirmek ardından da yok etmek için küresel koalisyon girişimlerine Türkiye mesafeli dururken, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı Pentagon'dan Türkiye'ye yönelik çifte açıklama geldi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen "Bakan Kerry, Gazze krizi sırasında Türkiye ile görüştü çünkü Türkiye'nin Hamas üzerinde etkisi var. ABD Hamas'ı terörist örgüt olarak görüyor. Türkiye ve Katar, Hamas'ın önde gelen bazı isimlerine ev sahipliği yapıyor.
IŞİD'e karşı Türklerle aynı amacı paylaşırken, Hamas konusunda paylaşmıyorsunuz. Bu durumda Türkiye neden Kontra-Terör ortağı olmak için uygun bir ülke mi. Terör örgütüne destek ver vermiyorlar mı?" sorusuna verdiği yanıtta, Türkiye'yi savundu.
"Destek vermek sözünün" doğru bir değerlendirme olmayacağı sözleriyle konuşmaya başlayan Marie Harf, "Konu Türkiye ve Hamas'a gelince ben destek sözcüğünü kullanmazdım. Çok açık ki Hamas ile ilişkileri ve ateşkes sağlanması sürecinde yapıcı bir rol oynadılar. Türkiye yakın bir NATO müttefiki. Kendileriyle yakın bir kontra terör ilişkimiz var. IŞİD'e karşı mücadelede de görüşmelerimiz var.
IŞİD'in keskin bir tehdit olduğunu biliyorlar. Hamas konusunda bizim pozisyonumuzu da biliyorlar. Ama IŞİD ile Hamas ve Gazze'de olup bitenler ayrı konular" diye konuştu. Hamas ve IŞİD'in farklı amaçları ve kapasiteleri olduğunu anlatan Harf, "IŞİD son derece acımasız bir örgüt. Buna karşı ABD'nin öncülük ettiği, dostlarının da destek verdiği bir koalisyon oluşturuyoruz.
Buradaki durum, Hamas'ın bir terörist olmasından çok başka bir durum" dedi. Önemli olanın hangi grubun ne kadar tehlikeli, tehditkar, nerede ne yaptıklarına bağlı olduğunu söyleyen Harf, "Bakan Kerry, Türkiye'den koalisyona katılım konusunda açık yada gizli bir söz aldı mı" sorusunu da "Kendisi basın toplantısında da dile getirdi. Her ülke nasıl katkıda bulunacaklarına kendileri karar verecek. Çok açık ki her ülkenin oynayabileceği roller var. Bu konuda Türkiye kendi konuşmalı" diye yanıtladı.
"BİZ TÜRKİYE'YE ÖZEL BİR İSTEKLE GİTMEDİK"
Türkiye, dün ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un da gündeminde yer aldı. ABD'nin IŞİD'i önce etkisiz hale getirmek ardından da yok etmek için küresel koalisyon girişimlerine Türkiye mesafeli dururken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğamiral John Kirby, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'nin katkı sağlayacağın söyledi. Kirby, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye'nin Suudi Arabistan'da yapılan terörle mücadele toplantısının sonuç bildirisini imzalamamasının nasıl değerlendirildiği" sorusuna verdiği yanıtta "Türkiye katkı sağlayacaktır" dedi.
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in geçtiğimiz günlerde Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile yaptığı görüşmelerde "Ne yapabiliyorsanız, onu yapın" mesajı verdiğini anımsatan Kirby, Türkiye'nin NATO müttefiki bir ülke olduğuna değinerek, "Biz Türkiye'ye özel bir istekle gitmedik. Türkiye'nin NATO müttefiki.
Yalnızca coğrafi konumunun avantajı için bile bu çabanın bir ortağı olacak. Kendileri de olacaklarının, olmak istediklerinin işaretini verdiler. Ama bunun nasıl ve ne zaman yapılacağı, açıklanacağı Türk liderlere ve Türk halkına bağlı. Bunu biz dikte etmeyeceğiz". Türkiye'nin IŞİD'e karşı askeri harekâta hiçbir katkı sağlamamasının ABD için bir kaygı verici bir etken olmadığını düşündüğünü belirten Kirby, "Böyle bir sorun oolacağını düşünmüyorum. Türkiye katkı sağlayacaktır, bunu söylediler. Ama bunu kendi yöntemleriyle, Türk halkının da iradesine uygun olarak yapacaklar" diye konuştu.
Basın toplantısında, Amerikan istihbarat örgütü CIA'nın IŞİD'le ilgili 10 bin üyesi olduğu istihbaratının, şimdi 20-31 bir arası olarak değiştirilmesi ile ilgili bir soruyu da yanıtlayan Kirby, “Bizim Pentagon'da IŞİD'e bakışımız da her zaman çok açık oldu. IŞİD'i hiçbir zaman küçümsemedik. Ancak yapılacak operasyonlarda sayının ne olduğunun da pek önemi yok" dedi. Kirby, hava saldırıları sırasında IŞİD'in lider kadrosunun da hedef alınıp alınmadığı sorusunu da "Şimdilik lider kadroyu hedef almıyoruz" diye yanıtladı.