Anadil değil anladığı dil
Mahkemelerde savunma, kişinin anladığı dilde yapılabilecek. Anayasa Uzlaşma Komisyonu şu ana kadar "temel hak ve özgürlükler" başlığı altında 17 maddenin yazımını tamamladı. Birçok konuda gündeme getirilen 'anadil' tartışması ise 'anladığı dil' ifadesiyl
Mahkemelerde savunma, kişinin anladığı dilde yapılabilecek. Anayasa Uzlaşma Komisyonu şu ana kadar "temel hak ve özgürlükler" başlığı altında 17 maddenin yazımını tamamladı. Birçok konuda gündeme getirilen 'anadil' tartışması ise 'anladığı dil' ifadesiyle aşıldı.
Türkiye'yi darbe anayasasından kurtarmak için başlatılan yeni anayasa sürecinin belirlenen takvime göre devam etmesi için komisyon üyeleri yaz tatilinde de çalışma kararı aldı. Ak Parti, CHP, MHP ve BDP'li komisyon üyelerinin ortak kararıyla komisyon 20 Temmuz'a kadar aralıksız çalışacak. Ramazan ayında nasıl bir çalışma takvimi izleneceğine ise daha sonra karar verilecek.
Komisyon şu ana kadar Temel Hak ve Özgürlükler bölümünden 17 maddenin yazımını tamamladı. Komisyon "hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkı" maddelerini yazarken, anadili "anladığı dil" şeklinde kayda geçirdi.
MHP İTİRAZ ETTİ AMA...
19 Ekim 2011 tarihinde başlanılan süreçte, 1 Mayıs 2012 tarihinde yazım aşamasına geçildi. Temel Hak ve Hürriyetler konusunda 9 madde üzerinde anlaşma sağlanarak yazım gerçekleştirildi. Komisyon, eşcinseller için yapılması istenen düzenlemede uzlaşamadığı için "Eşitlik" başlığı altındaki 3. madde ile anadilde eğitim hakkındaki fikir ayrılığı nedeniyle "Çocuk hakları" başlığı altındaki 7. maddeyi daha sonra yeniden görüşmek üzere erteledi.
Anayasa Komisyonu'nda 'anadil' tartışması da 'anladığı dil' çözümüyle aşıldı. "Hak arama hürriyeti ve adil yargılama hakkı" maddeleri yazalırken anadil "anladığı dil" şeklinde kayda geçirildi. BDP maddeye "Her çocuk kendi dilini kullanma hakkına sahiptir" ifadesinin eklenmesini istedi. MHP ise bu ifadenin anadilde eğitim anlamına geleceğini belirterek karşı çıktı. Anayasaya anadil yerine anladığı dil ifadesinin yazılması önerildi. CHP ve Ak Parti öneriyi kabul etti. BDP "tercih ettiği dil" şeklinde olmasını istedi. MHP ise anayasada böyle bir düzenlemeye gerek olmadığını savundu.
Bu düzenlemeyle KCK gibi davalarda savunma krizleri de bu formülle aşılmış olacak. Sanık anladığı dilde savunmasını yapacak. Mahkemede savunma kişinin anladığı dilde yapılabilecek.
YIL SONUNDA TAMALANACAK
10 bölümden oluşacak yeni anayasa yazım çalışmalarının yılsonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bölümlerin yazım sırası şöyle: "Temel hak ve özgürlükler, yasama, yürütme, idare ve kamu hizmetleri, yargı, mali, ekonomik ve sosyal hükümler, başlangıç, genel hükümler ve temel ilkeler, diğer hükümler ve geçici hükümler."
19 BİN 800 KİŞİ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Yeni anayasa çalışmalarına katkı için komisyonun resmi web sitesi üzerinden 19 bin 800 kişi görüş bildirdi. 950 kişi posta yoluyla görüşlerini iletti. TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu 3 alt komisyon kurarak yüz yüze 147 görüşme gerçekleştirdi. Gönderilen davete 134 üniversite, 5 enstitü, 58 vakıf, 102 dernek, 32 platform, 21 kamu kurumu, 21 siyasi parti, 34 meslek örgütü ve benzeri kuruluşlar cevap vererek sürece katkı sağladı. Toplumda geniş kitlesi bulunan 22 çatı kuruluş ile 13 ilde bölgesel toplantı yapıldı. Cumhurbaşkanı başta olmak üzere parti liderlerini ziyaret eden komisyon anayasa yazımının yanında toplumun her kesiminden destek alarak süreci sorunsuz yürütmeyi hedefliyor.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, İstanbul Fener Rum Patriği Bartholomeos'u da dinledi.