Araç muayene hizmetlerinin özelleştirilmesiyle ilgili düzenlenen ihalede, iki bölge için toplam 1,72 milyar dolarlık teklif verildi. 20 yıl sürecek imtiyaz döneminde, muayene ücretlerinden elde edilen gelirin ilk üç yılında yüzde 30'u, sonraki yedi yılında yüzde 40'ı ve son on yılında yüzde 50'si kamu payı olarak Hazine'ye aktarılacak. 2027 itibarıyla başlayacak yeni dönemde, araç muayene hizmetleri kapsamında ücretsiz bir çağrı merkezi de hizmete girecek.
Araç muayene hizmetlerinin 20 yıllığına özelleştirilmesine yönelik ihale dün gerçekleştirildi. 2027’de başlayacak yeni süreçte, randevu işlemleri ile muayene sürecine dair talep ve şikayetleri karşılamak amacıyla ücretsiz bir çağrı merkezi kurulması planlanıyor.
Türkiye’de araç muayene hizmetleri, kuzey ve güney olarak iki bölge halinde 20 Aralık 2004’te yapılan ihale ile özelleştirilmişti. Yatırımcılarla, birinci ve ikinci bölgedeki araç muayene istasyonlarının inşası, bakımı ve işletilmesine yönelik imtiyaz sözleşmeleri 15 Ağustos 2007’de imzalanmıştı. Bu sözleşmelerin süresi ise 14 Ağustos 2027’de sona erecek.
İhale İki Bölge Halinde Gerçekleştirildi
Mevcut sözleşmelerin 2027’de sona erecek olması ve kamu hizmetinin kesintiye uğramadan devam etmesi amacıyla, 2027-2047 dönemini kapsayan yeni bir özelleştirme ihale süreci başlatıldı. Bu kapsamda, araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi hizmetleri iki bölge halinde özelleştirildi.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihalede, 20 yıllık imtiyaz hakkı bedeli olarak MOI Ortak Girişim Grubu (Met-Gün İnşaat Taahhüt ve Ticaret AŞ, Itversia Gestion S.L., Opus Group AB, VTV Norte SA) tarafından birinci bölge için 830 milyon dolar, ikinci bölge için ise 890 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 720 milyon dolarlık teklif sunuldu.
Kamu Payı Kademeli Olarak Artacak
Teknik olarak sonuçlanan ihalelerin ardından, Rekabet Kurulu’nun onayı, Cumhurbaşkanı’nın kararı ve Danıştay’ın görüşü alındıktan sonra imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak. İhaleyi kazanan firma, özelleştirme bedelinin dışında, mevcut uygulamada olduğu gibi tahsil ettiği muayene ücretlerinden kamuya pay ödemeye devam edecek. Buna göre, imtiyaz süresi boyunca, muayene ücretlerinden ilk üç yıl için yüzde 30, sonraki yedi yıl için yüzde 40 ve son on yıl için yüzde 50 oranında bir pay Hazine’ye aktarılacak.
AB Standartlarında Hizmet Verilecek
Yeni imtiyaz dönemine ilişkin ihale şartnamesine göre, 15 Ağustos 2027’den itibaren araç muayene hizmetleri özel sektör tarafından yürütülmeye devam edecek. Başlangıç yatırımı kapsamında, 125’i birinci bölgede, 124’ü ikinci bölgede olmak üzere toplam 249 sabit istasyon ile 10 motosiklet istasyonu kurulacak. Ayrıca, 47’si birinci bölgede ve 46’sı ikinci bölgede olmak üzere toplam 93 seyyar istasyon da hizmete alınacak. Böylece, trafiğe tescilli motorlu ve motorsuz araçların muayeneleri Avrupa Birliği standartlarında gerçekleştirilecek.
Kredi Kartı Komisyonu Vatandaşa Yansıtılmayacak
Muayene istasyonlarının inşası ve gerekli makine-ekipman yatırımları işletici firmaların sorumluluğunda olacak. Türkiye genelinde büyük çoğunluğu otomobillerden oluşan yaklaşık 31 milyon 300 bin araç bulunuyor. İşletici firma, araç sayısındaki artışa bağlı olarak yeni istasyonlar açabilecek. Ödeme süreçlerinde kredi kartı veya diğer teknolojik tahsilat yöntemleri kullanıldığında, komisyon gibi ek maliyetler vatandaşa yansıtılmayacak.
Ücretsiz Çağrı Merkezi Hizmeti
Araç muayene istasyonlarında, araç sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elektrikli şarj istasyonları, ATM’ler ve kafeteryalar gibi hizmetler sunulacak. Ayrıca, muayene randevuları ile ilgili talepleri ve süreçle ilgili şikayetleri yanıtlamak üzere ücretsiz bir çağrı merkezi hizmete alınacak.
Kaynak:Haberler