Asker kaçağının cezası belli oldu!

Tasarıyla asker kaçaklarına hapis cezası kalkıyor yerine idari para cezası geliyor. Bakanlık, tasarıyla yargının yaklaşık 1 milyon 650 bin dosyadan kurtulacağının tahmin edildiğini bildirdi. ASKERLİKTEN KAÇMA “BEDELİ”: Askeri Ceza Kanununda yapılan değişi

Asker kaçağının cezası belli oldu!

Tasarıyla asker kaçaklarına hapis cezası kalkıyor yerine idari para cezası geliyor. Bakanlık, tasarıyla yargının yaklaşık 1 milyon 650 bin dosyadan kurtulacağının tahmin edildiğini bildirdi.

 

ASKERLİKTEN KAÇMA “BEDELİ”:

 Askeri Ceza Kanununda yapılan değişiklikle saklı, yoklama kaçağı ve bakaya suçları, kabahate dönüştürülecek. Böylece asker kaçaklarına artık hapis yerine para cezası verilecek. Kabul edilecek bir özrü olmadan bakayalarla yoklama kaçağı veya saklılardan yaşıtlarının veya birlikte işleme bağlı arkadaşlarının ilk kafilesi yollanmış bulunanlar 7 gün içinde gelirlerse 250, yakalananlar 500, 7 gün-3 ay arasında gelenler bin, yakalananlar 2 bin, üç aydan sonra gelenler 2 bin 500, yakalananlar 5 bin TL para cezası ödeyecekler. Bu şekilde 180 bin civarında dosyanın adliyelere gelişi önlenecek.

 

YURDA KAÇAK GİRİŞ-ÇIKIŞ:

Pasaportsuz yurda giriş ve yurttan çıkış yapanlara hapis cezası yerine bin ila 3 bin TL arasında para cezası verilecek.

 

ORMAN SUÇLARI DA ARTIK KABAHAT OLACAK:

Ormanda düşük ve devrikten emval toplamak, izinsiz dal, çırpı toplamak gibi basit orman suçları kabahate çevrilecek.

 

MİRASÇILIK BELGESİ:

Mirasçılık belgesi alınması ile terk eden eşin ortak konuta davet edilmesi mahkemeye başvurulmadan noterden de yapılabilecek. Böylece yaklaşık 450 bin dosya mahkemeye gelmeden noterde halledilecek.

 

ÜNİVERSİTE MEMURLARI:

Yükseköğretim Kurumlarında görev yapan memurlar hakkında soruşturma izni verilmesi ya da verilmemesi hakkındaki kararlar Danıştay’da değil ilgili Bölge İdare Mahkemesinde denetlenecek.

 

DANIŞTAY’IN YETKİLERİNE TIRPAN:

Bakanlıkların bölgesel düzenleyici işlemlerine karşı davalar Danıştaya gelmeden idare mahkemelerinde görülecek. Ayrıca idare mahkemelerince verilen ve temyiz için Danıştaya gelen bazı davaların itiraz incelemesinin Bölge İdare Mahkemelerinde yapılması öngörüldü. Buna göre şu davalar Danıştay’a gelmeyecek:

 

* İlk ve orta öğretim öğrencilerinin kayıt, nakil, ilişik kesme, disiplin ve sınıf geçmeleri ile notlarının tespiti

 

* Üniversite öğrencilerinin kayıt ve nakil ile öğrencilikle ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğuranlar dışında kalan disiplin cezaları, sınıf geçme ve notlarının tespiti

 

* Kamu görevlilerinin geçici görevlendirme, vekâleten atama, ikinci görev, görevden uzaklaştırma, yolluk, lojman, izin ve il içi naklen atamaları.

 

* Kamu görevlilerinin, görevle ilişiğinin kesilmesi sonucunu doğuranlar dışında kalan disiplin cezaları

 

* Vakıflar Genel Müdürlüğü ile mazbut ve ve mülhak vakıflara ait taşınmazların tahliye işlemleri

 

* Kamu kurum ve kuruluşları tarafından sosyal yardım amacıyla bağlanan aylık ve sosyal yardımlarla ilgili uygulamalar

 

* Asker ailesine yardım ile ilgili işlemler

 

* İmar Kanunu tesis edilen mühürleme, durdurma, yıkım kararları ile bunlara ilişkin para cezaları

 

* Konusu 50 bin lirayı aşmayan idari işlemler ile bu miktarı aşmayan tazminat istemleri

 

HAKİMLERE NOT UYGULAMASI KALKIYOR:

Yargıtay, Danıştay ve Bölge İdare Mahkemelerinin temyiz ya da itiraz üzerine kararlarını inceledikleri hâkim ve savcılara not vermesi ve bu notun hâkim ve savcıların terfilerinde esas alınması uygulamasından vazgeçiliyor.

 

3 BİN TL’Yİ GEÇMEYEN PARA CEZALARINA İTİRAZ YOK:

3 bin TL’yi geçmeyen para cezalarına ilişkin kararlara karşı istinaf ve temyiz yoluna gidilmeyecek. Bakanlık sadece üç ayda bu miktarın altındaki 19 bin 500 davanın temyiz edildiğini bildirdi.

 

TUTUKLULARA DA CENAZE İZNİ:

Mevcut kanunda bu hak sadece hükümlülere tanınırken tasarı tutukluların da ana, baba, eş, kardeş veya çocuğunun ölümü hâlinde, cenazeye katılması için yol haniç iki gün izin verilmesini öngörüyor. Ayrıca cezaevi ile cenazenin aynı şehirde olması şartı kaldırılıyor.

 

DAVA AÇILANA PASAPORT İPTALİ KALDIRILIYOR:

Yabancı devletlerdeki Türk vatandaşlarından hakkında dava açılanlar ve mahkum edilenlerin pasaportlarının iptal edilmesi kaldırılacak. Böylece yurt dışında iken hakkında dava açılanların pasaportlarının iptal edilmesi nedeniyle mağdur olmalırı önlenecek.

 

SAVCISIZ DURUŞMA:

Savcıların asliye ceza ve asliye hukuk mahkemelerindeki duruşmalara katılma zorunluluğu kaldırılacak.

 

UYUŞTURUCU KULLANANA ZORUNLU TEDAVİ:

Tedavi olan sanık 1-2 yıl arası hapis cezasından kurtulacak. Aksi takdirde cezanın tamamını veya bir bölümünü yatacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler