Atatürk'ü taşıyan tren satılmış
Saatte 24 kilometre hız yapabilen 1934 yılı "Orensteinkoppel A.G. Abtmonttaina" Berlin yapımı dizel motorlu tarihi tren bir yıl önce yapılan ihale ile hurdacı Celal (50) ve Özcan Çığlı (32) kardeşlere 16 bin YTL karşılığında şeker fabrikasınca satıldı.Hur
Saatte 24 kilometre hız yapabilen 1934 yılı "Orensteinkoppel A.G. Abtmonttaina" Berlin yapımı dizel motorlu tarihi tren bir yıl önce yapılan ihale ile hurdacı Celal (50) ve Özcan Çığlı (32) kardeşlere 16 bin YTL karşılığında şeker fabrikasınca satıldı.
Hurdacı kardeşler treni tarihi dağeri var diye parçalamamış
Hurdacı iki kardeş 16 bin YTL'ye ihale ile satın aldıkları tarihi treni Uşak Merkez Tabakhane mevkiinde bulunan hurdacı dükkanlarına getirdi. Antika olduğu gerekçesiyle treni parçalamayı düşünmediklerini ve birçok kişinin talip olmasına rağmen fiyatta anlaşamadıkları için treni satmadıklarını söyleyen Çığlı kardeşler maddi sıkıntıda oldukları için treni 50 bin YTL'ye satmaya karar verdiklerini söyledi.
Koç ve Sabancı ailesi treni satın almak istemiş
Şeker fabrikasının kurucusu Nuri Şeker tarafından fabrikaya antika olduğu için kazandırılan iki tarihi trenden biri olan treni Koç ve Sabancı ailesi de hurdacı kardeşlerden almak istemiş.
Özcan Çığlı, tarihi treni bir yıl önce ihale ile satın aldıklarını belirterek "İstanbul ve bazı illerden antika olduğu için satın almaya geldiler fiyatta anlaşamadık. Gelenler arasında Koç ailesi de vardı. Atatürk'ü Uşak'a getiren tren olduğu söyleniyor. Biz bu treni antika olduğu için aldık ve hiçbir zaman parçalamayı düşünmedik" dedi.
Hala çalışıyor
Tarihi trenin çalışır vaziyette olduğunu ifade eden Özcan Çığlı, şöyle konuştu: "Treni aldıktan sonra Uşak Şeker Fabrikası'ndan emekli bir makinist vardı. Bu treni kullanmış geldi baktı ve trenin çalışır vaziyette olduğunu söyledi. Yıllarca bu trende makinistlik yaptığını söyledi. Şu an ismini hatırlayamıyorum."
"Uşak'ta kalsın diye satmak istemedik"
Hurdacı Celal Çığlı ise, 1934 Berlin yapımı trenin Atatürk'ün Uşak'a gelirken bindiği tren olduğunu ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: "Biz hurdacıyız, şeker fabrikasında yapılan ihalede treni aldık. Daha sonra treni almak için çok gelen oldu. Ancak satmayı düşünmemiştik. İstanbul'dan Sabancı ve Koç aileleri de almak için geldi. Biz Uşak'ta kalsın diye satmak istemedik. İstediğiniz yerde müze olarak sergilenebilecek antika bir tren. Ekonomik olarak sıkıntımız olduğu için şimdi satmaya karar verdik."
Uşak tarihi eserleri hep gündemde
Birçok medeniyetin yaşadığı Uşak ve bölgesi kültürel ve tarihi zenginliklerle dolu. Ancak bu değerlere bir türlü sahip çıkamayan ve sürekli skandallarla gündeme gelen Uşak, Atatürk'ün kente gelmesini sağlayan tarihi trene de sahip çıkamadı.
Geçen yıl dünyanın en değerli hazineleri olarak kabul edilen Uşak Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen Karun Hazinesi skandalı ile gündeme gelen kent, tüm dünya basınına malzeme olmuştu. Karun Hazinesi ile ilgili skandal hala yargı aşamasında. Bu olayın ardından camilerden toplanan ve tarihi özelliği olduğu tescil edilen 72 halının çalındığı ortaya çıktı.
Son olarak 2000 yılında ortaya çıkarılan tarihi kent Akmonia'da bulunan ve paha biçilemeyen mozaikler yanlış uygulama nedeniyle yok oldu. Yanlış koruma uygulandığı için yarısından çoğu adeta mıcır olan mozaikler geçen ay iş işten geçtikten sonra korumaya alınmıştı.