ATM Dolandırmakta ilginç karar

Bankaların otomotik para çekme makineleri ATM'lerde işlem yaparken dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlar dikkat. Çünkü Yargıtay'ın son verdiği kararda ATM dolandırıcılığında banka kartını kullanan vatandaş da kusurlu bulundu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi,

ATM Dolandırmakta ilginç karar

Bankaların otomotik para çekme makineleri ATM'lerde işlem yaparken dolandırıcılığa maruz kalan vatandaşlar dikkat. Çünkü Yargıtay'ın son verdiği kararda ATM dolandırıcılığında banka kartını kullanan vatandaş da kusurlu bulundu.

 Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, özel düzeneklerle yapılan ATM dolandırıcılıklarında bankayı 'yeterli güvenlik önlemleri almadığı' gerekçesiyle 'asli kusurlu' bulurken, kötü niyetli kişilerin önerisiyle cihazın yanındaki telefonu kullanarak, kart bilgilerinin dolandırıcıların eline geçmesine neden olan kart sahibini de 'müterafik kusurlu' (ortak kusurlu. Zarara uğrayanın, zararın doğumuna veya zararın artmasına yardım etmesi) kabul etti.

Yargıtay'ın bu kararı almasında olaylar zinciri şöyle gelişti. Kredi kartı sahibi bir vatandaş, ATM cihazından para çekmek istedi. Dolandırıcıların özel bir düzenek kurduğu cihazda kartı sıkışan vatandaş, arka sıradaki bir kişinin önerisiyle cihazın yanındaki telefonla bankaya haber vermek istedi. Kart sahibi, telefona da yerleştirilen düzenek sayesinde kart bilgilerini ve şifresini farkında olmadan dolandırıcılara verdi.

Kart bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, bu vatandaşın kartından harcama yaptı. Kart sahibi, dolandırıcıların yaptığı harcamalara ilişkin, faiziyle birlikte bankaya 2 bin liralık ödeme yaptı. Vatandaş, daha sonra ödediği paranın tahsili istemiyle banka aleyhinde dava açtı. Davayı görüşen yerel mahkeme, bankanın vatandaşa geri ödeme yapmasına karar verdi. Banka da kararı temyize götürdü.

YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK

Yargıtay da ATM cihazlarındaki kart yuvalarını kötü niyetli kişilerin kolayca müdahalelerine imkan tanıyacak şekilde bırakan ve ATM cihazlarına bu kişilerin telefon düzeneği yerleştirmelerini engelleyecek yeterli denetim tedbirlerini almayan' davalı bankayı 'asli kusurlu' kabul etti.

Yargıtay, 'güvenli yollardan kart çıkaran bankayı haberdar etmek yerine, kötü niyetli kişilerin önerisi ile hareket edip kart ve bilgilerinin onların eline geçmesine sebebiyet verdiği' gerekçesiyle kart sahibi vatandaşı da 'müterafik kusurlu' buldu. Yerel mahkemenin tarafların kusur ve sorumluluklarını yeniden belirlemesini istedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler