Avukatlara büyük suçlama
Şehit ve gazi yakınlarının acıları tazeyken, bu durumdan yararlanarak 'Devlet az para veriyor. Dava açarsak daha fazla para alırsınız' diyerek sözleşme imzalatan avukatlar astronomik ücretler kazanıyor. Şehit yakınlarının acılı durumundan faydalanılması
Şehit ve gazi yakınlarının acıları tazeyken, bu durumdan yararlanarak 'Devlet az para veriyor. Dava açarsak daha fazla para alırsınız' diyerek sözleşme imzalatan avukatlar astronomik ücretler kazanıyor.
Şehit yakınlarının acılı durumundan faydalanılması tepki çekti
Ankara'da bazı avukatların organize halinde hareket ederek şehit aileleri üzerinden astronomik kazanç elde ettiği ortaya çıktı.
Devlet terörle mücadele kapsamında hayatını kaybeden bir şehide yaklaşık 150 bin lira tazminat ödüyor. Trafik kazası, asayiş olayları gibi olaylarda yaralanan ve hayatını kaybeden gazi ve şehitlere ise 60 bin lira tazminat veriliyor. Burada devreye giren avukatlar, tazminatın yükselmesi için vekalet alarak dava açılmasını sağlıyor. Dava sonucunda ise yüzde 25 olan avukatlık ücretini, özel sözleşme yaptığı için yüzde 40'lara kadar çıkartıyor.
HASTANEDE ZİYARET EDİYORLAR
Acılarının tazeliği ve şoktan yararlanan avukatlar, şehit ailelerine 'vekâlet verirseniz tazminat kazandırırız' diyerek sözleşmeye imza attırıyor.
Çoğu şehit ve gazi ailesi, daha önce bilgisi olmadığı bu tazminat fonunu ve açılan davaları hastanede ya da taziye sırasında yanlarına gelen avukatlar sayesinde öğreniyor. Avukatların yaptığı kanuni ancak etik değil.
Oğlunu Tunceli'de şehit veren A.K. fırsatçı avukatların kurbanı oldu. Şehit olan oğlu için açılan davada 800 bin lira tazminat kazanan A.K. avukatının hazırladığı sözleşmeyi acılı gününde okumadan imzalayarak avukata para çekme yetkisi verdi.
Bunun üzerine A.K'nin şehit oğlu için devletten aldığı 800 bin liranın 400 bin lirasını avukat A.K'nin banka hesabından çekti.
GAZİ DE AVUKAT MAĞDURU
Avukat mağdurlarından biri de operasyon anında yaralanan bir polis memuru. Avukatın çok sıkıntılı bir dönemde sözleşme imzalatarak vekâlet aldığını belirten gazi polis, dava sonucu yaklaşık 800 bin lira almaya hak kazanğını kaydetti. Vekâlet verirken para çekme yetkisini de verdiğinden haberi olmadığını anlatan gazi, noterden iptal ettirdi. Dava açan avukat ise talep ettiği 300 bin lirayı aldı. Gazi:
"Sözleşmede bazı yerler boş gözüküyor. 'Tahsil edilen parada avukatın öncelik hakkı vardır' diye yazmışlar" dedi.
Etik ve insani değil
Avukat Zeki Bulgan, durumun vicdani olarak uygun olmadığını belirterek:
''Avukatın kendi çabası ile bu işe talip olması yasalara aykırı. İnsanların zor durumundan yararlanıp böyle bir sözleşme imzalatmaları da hem etik hem de insani değil. Bu işi yapanlara açılacak dava sonucu bu kişiler meslekten uzaklaştırılabilir. Şehit yakınları dikkatli olmalı" dedi.
Acılarımızı kullanıyorlar
İstanbul Şehit Aileleri Dayanışma ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (SADDER) Başkanı Şencan Bayramoğlu konu ile ilgili uyarıda bulundu. Şehit ve gazilik olaylarında ailelerin acılı ve şok durumundan faydalanıldığını belirten Şencanoğlu:
"Aileler şehit kanını paraya tercih etmesinler. Çocuklarımızın kanı para ile ölçülecek değerde değildir. Bazı avukatlar şok anında şehit ve gazi yakınlarının yanına gelerek onların bu durumunda faydalanıyor. O avukatları da kınıyoruz" diye konuştu.
Son on yılda yüzde 25 zam
Şehit ve gazi yakınlarının mağduriyetini gidermek için 2002 yılından itibaren yüzde 25 iyileştirme yapıldı. Ölüm tazminatı yapılan düzenlemelerle, 63 bin, malül ve gazilere sakatlık tazminatı ise 126 bin liraya çıkarıldı. Emekli maaşı ödenmesi ve bağlanması sırasında ise en yüksek dereceli memur maaşı dikkate alınıyor.
Şehit yakını ve gazi olan asker ve polislere vakıf ve sandıklardan yapılan başka yardımlar da var. Emniyet Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, şehit olanlar için 25 bin TL, malül olanlar için 7 bin TL yardım yapıyor. TOKİ de faizsiz, enflasyonsuz olarak öncelik tanınacak şekilde 20 yıl taksitle daire alma imkanı sunuyor.
Amerika'da ölen askere ödenen tazminat miktarı en az 600 bin dolar, Almanya'da en az 350 bin avro, Fransa'da en az 400 bin avro ve Avrupa Birliği ülkelerinde 300-500 bin avro arasında değişiyor
.