Bakan Bayraktar'dan açıklama!
-BAKAN BAYRAKTAR: VAN’I AYAĞA KALDIRACAĞIZÇevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Van'ı ayağa kaldırmak için herkesin çok ciddi gayret göstermesi gerektiğini, kendisinin de bu kapsamda sık sık Van'a gelerek çalışmalar yaptığını
-BAKAN BAYRAKTAR: VAN’I AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaptığı açıklamada, Van'ı ayağa kaldırmak için herkesin çok ciddi gayret göstermesi gerektiğini, kendisinin de bu kapsamda sık sık Van'a gelerek çalışmalar yaptığını söyledi.
Hükümetin bir üyesi olarak 23 Ekim'den sonra Van'a 8 kez geldiğini ve 20 gün Van'da kaldığını dile getiren Bakan Bayraktar, Van'ı geliştirme noktasında, Van'ı yeniden kurma noktasında ellerinden gelen gayreti göstereceklerini bildirdi.
Kenti ayağa kaldırmak için çok detaylı çalışmalar yaptıklarını dile getiren Bakan Bayraktar, hasar tespit çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, ''Erciş'te ve Van'ın köylerinde hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Van merkezde 34 büyük mahalleden 4'ünde bitti, 6 mahallede şu anda çalışmalarımız sürüyor'' diye konuştu.
Çalışmalarda yıkık, ağır hasarlı, orta hasarlı ve hafif hasarlı yapıların tespit edildiğini anlatan Bakan Bayraktar, süreç sona ermediği için kesin hasar tespit rakamlarını veremediklerini söyledi.
Van'da merkezde 90-95 bin hane olduğunu ve bunların hepsinin incelendiğini ifade eden Bakan Bayraktar, ''Bunlar incelenince çok net rakamlar ortaya çıkacak. Bu rakamların epey bir miktar olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi rakam söylemek, şu aşamada izafi olur'' dedi.
Depremde Erciş ve Van'da tamamen yıkılan büyük bina sayısının 132 olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, bunların yüzde doksanının enkazının kaldırıldığını acil yıkılması gereken 150 binanın ise yıkımında da büyük mesafe alındığını anlattı.
Hasar çalışmaları devam ettikçe ortaya çıkacak binaların da kısa sürede yıkılacağını belirten Bakan Bayraktar, Van Valiliğince ihale yapılarak yıkılması gereken binaların temizleyeceğini ifade etti.
Güçlendirilmesi gereken binaların da ortaya çıkacağını, kamu binalarının ise yüzde 70 itibariyle yenilenmesi gerekeceğine dikkati çeken Bakan Bayraktar, şöyle devam etti:
''Şehrin yeni gelişme durumuna göre kamu binaları dizayn edilecek. Konuşlanacağı yerler konusunda çalışıyoruz. Bu konuda mera arazilerini, hazine vasıflı arazileri değerlendirmemiz lazım. Tescilsiz kamu arazileri var. Bunları kamu adına tescil edip değerlendirmemiz lazım. Bunların zemin etütleri, imar planları yapılacak. 5000 binlik imar planları yapılacak. Kentsel tasarımlar yapılacak ve konut tipleri belirlenecek. Böyle bir süreç. Bilimsel ve teknik süreç var. Bunları el birliği ile yapacağız. Burada çok güzel bir ahenk var. Hem biz çalışıyoruz hem de özel sektörden hizmet alıyoruz. Bir taraftan enkazlar kaldırılıyor bir taraftan konteyner dağıtılıyor, bir taraftan inşaatlar devam diyor. Yoğun bir gayret ve çalışma içerisindeyiz.''
Depremzedelere dağıtılmak üzere 22 bin konteyner alındığını kaydeden Bakan Bayraktar, şu ana kadar Van'a 7 bin konteyner geldiğini, köylerde yüzde 80 itibariyle konteyner dağıtma çalışmalarının tamamlandığını, kent merkezine ve Erciş'e de çok süratli şekilde konteyner sevkıyatının devam ettiğini ifade etti.
''Van'da depremzedeler için yapılacak 2 bin 944 civarında konutun da temeli atıldı'' diyen Bakan Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bundan sonra da etap etap konutlar yapılacak. Burada geldiğimiz nokta Van'ın gelişme aksı nereleri, sağlam zeminleri nereleri, lokasyon olarak kentleşmeye en uygun alanları nereleri, Van halkının bu yerlere bakışı nasıl bunları araştırıyoruz. Zemin etütlerini yapıyoruz. Hazine, mera alanlarına bakıyoruz. Biz deprem olmadan önce zaten Van'ın gelişmesi için bir çevre yolu yapıyorduk. 41 kilometre uzunluğunda Edremit'in hemen güney-güneydoğusundan başlayan Erciş yoluna kadar uzanan bir çevre yolu... Bu çevre yolunu şimdi çok daha hızlı bir şekilde bitirmek durumundayız. Edremit, Bostaniçi'nde çok güzel alanlarımız var. Kalecik köyünde güzel alanlarımız var. Bunları değerlendirmek suretiyle çevre yolundan Van'ın merkezine gelecek olan ana yolları birleştirmek suretiyle çok daha güzel sağlam en fazla 4 katlı konutlar yapacağız.''
Bakan Erdoğan Bayraktar, mevcut Van'ın altyapısını yeniden elden geçireceklerini, buna ulaşım ağının, yolların, atık su, elektrik ve temiz su hatlarının dahil olduğunu, ayrıca Van Gölü'nü etrafında bir kuşaklama yaparak gölü korumak için yeni adımlar atmış olacaklarını söyledi.
Bütün bu çalışmalar sonucunda Van'ın ekonomisinin kısa sürede canlanacağını ve istihdamın artacağını ifade eden Bakan Bayraktar, kent ekonomisinin yeni bir ivme kazanacağını, yapılacak inşaatların da bunda çok büyük etkisi olacağını vurguladı.
''TOKİ'nin Van'da yaptığı konutlar depremde hasar gördü mü?'' sorusu üzerine Bakan Bayraktar, TOKİ'nin Türkiye'nin 81 vilayetinde, 800 ilçesinde uygulamalar yaptığını, kendi döneminde 500 bin konut rakamının yakaladığını söyledi.
Şu anda bu rakamın aşıldığını, konutların bulunduğu alanlara sosyal donatıların da yapıldığını anlatan Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:
''Van'da 5 değişik bölgede, Erciş'te 2 değişik bölgede uygulamamız oldu. TOKİ, Van genelinde 5 bin 362 konutu bitmiş durumda. Yeni ihale edilenlerle birlikte 8 bin 306 rakamına ulaşmış oluyoruz. 5 bin 362 konutta en ufak bir hasar yok. TOKİ devlet eksenli, vatan eksenli, heyecanlı ve titiz, ince eleyip sık dokuyan,bilimsellik kriterleri içerisinde çalışan deneyim ağırlıklı bir kuruluştur. İnşallah bundan sonra Bakanlık olarak, TOKİ olarak beraber el birliği içinde bu çalışmaları yürüteceğiz ve Van'da çok güzel bir netice alacağız. Bu çalışmalar vatandaş eksenli üretim eksenli olacak. Bu ciddiyet mühendislik bilgisi içerecek. Yeni bir açılım, sinerji oluşturacağız. Şubat ayı sonunda planlar projeler bitecek. Şubat sonu, mart gibi Van'da çok ciddi yeni bir canlılık, yeni kaynaşma yeni bir gelişme olacak. Van'da gelecek sene Ağustos ayının sonunda ilk yaptığımız konutlar teslim edilmiş olacak.''
''İstanbul'daki hasarlı binalara ilişkin çalışmalar ne durumda?'' sorusu üzerine Bakan Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ile kendilerinin bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi.
Bu konuda bir yasa tasarısı taslağı hazırlayarak Başbakanlığa sunduklarını vurgulayan Bakan Bayraktar, ''Oradan da en kısa sürece Meclis'e sevk edilecek. Bütçe görüşmeleri biter bitmez gündeme alınacak. Bunu geçirdiğimiz zaman Türkiye'de başta deprem aksı üzerinde bulunan şehirler, deprem aksı üzerinde bulunan yerleşim birimleri, deprem aksı üzerinde bulunan binalardan başlamak suretiyle, bu deprem aksı üzerinde olan riskli binalardan başlamak suretiyle adım adım Türkiye'yi dönüştüreceğiz'' şeklinde konuştu.
''Depremlerde yıkılan binaları yapan müteahhit ya da kişiler hakkında herhangi bir çalışma yapıyor musunuz?'' sorusu üzerine Bakan Bayraktar, ''1 Ocak 2012 tarihinden itibaren artık biz müteahhitlere sicil vermeye başlayacağız. Bu sicil çerçevesinde bu iş yürüyecek. Defosu olan müteahhitler artık iş alamayacak'' dedi.