Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 21 Nisan Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek törenle resmen hizmete alınacak. TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesi’nde gerçekleşecek törende, Türkiye'nin uzay teknolojilerinde ulaştığı ileri seviye kamuoyuyla paylaşılacak.
5 Milyar Kişilik Kapsama Alanı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamada TÜRKSAT 6A ile birlikte Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi daha önce kapsama dışında kalan coğrafyaların artık TÜRKSAT hizmet alanına dahil edileceğini belirtti. Bu gelişmeyle birlikte uyduların toplam kapsama alanı 3,5 milyar kişiden 5 milyar kişiye çıkacak.
20 Yıllık Yerli Uydu Çalışmalarının Sonucu
Türkiye'nin uydu yolculuğunun 1994 yılında yörüngeye yerleştirilen TÜRKSAT 1B ile başladığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, sürecin 1C (1996), 2A (2001), 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uydularıyla devam ettiğini söyledi. Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın ise yaklaşık 20 yıllık bir yerli üretim hedefinin ürünü olduğunu vurguladı.
TÜRKSAT’ın hayata geçirdiği Teknoloji Transfer Programı sayesinde yurt dışında üretilen uydularda görev alan TÜRKSAT mühendislerinin, 6A’nın üretim sürecine doğrudan katkı sağladığını ifade eden Uraloğlu, “TÜRKSAT 5A ve 5B’de görev alan 12 mühendisimizin katkılarıyla, TÜRKSAT 6A en yüksek yerlilik oranına ulaştı” dedi.
ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK UZAY ve C2TECH İş Birliğiyle Geliştirildi
TÜRKSAT 6A'nın geliştirilmesinde ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH firmalarının büyük rol üstlendiğini hatırlatan Uraloğlu, uydunun yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla, 84 yerli ekipmanla üretildiğini belirtti. Bu ekipmanların uzayda kullanılabilirliği sayesinde uluslararası ihracat kapılarının da açıldığını söyledi.
“Bu proje, yalnızca teknolojik bir başarı değil; aynı zamanda milli güvenliğimiz açısından stratejik öneme sahip. Artık dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKSAT 6A En Az 15 Yıl Görevde Kalacak
Bakan Uraloğlu, mevcutta 31°, 42° ve 50° doğu yörüngelerinde görev yapan TÜRKSAT 3A, 4A, 4B, 5A ve 5B uydularıyla hizmet verildiğini, TÜRKSAT 6A’nın hizmete girmesiyle birlikte mevcut uyduların kapsayamadığı alanların da kapsama altına alınacağını belirtti.
“Uydumuz, en az 15 yıl boyunca kesintisiz hizmet sunacak. Böylece Türkiye'nin uydu filosu daha da güçlenmiş olacak” dedi.
Kaynak:
Bilim adamlarımızı tebrik ediyor seneler önce bu girişimleri insiyatif alarak ülkemizin üniversite kampüsünde başlatan siyasete teşekkür etmeyi geçmemek lazım. Nasıl başlanıldı nerelerden bu günlere gelindi unutmadan hiç durmadan çalışmanın pozitif bilimlerin önemine vurgu yapmak lazım…Çocuklarımızın yetişecek nesillerin gözünü kulağını beynini gerçekçi olarak açmak lazım..
Yanıtla (2) (1)En sondada verilen internet hizmetlerinin yerde kalitesi ve fiyatlaması içinde bir şeyler yapılmadı gerektiğini ortadadı