Bakan Yumaklı'dan sokak hayvanlarına ilişkin açıklama! "Ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak hayvanlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Bakan Yumaklı'dan sokak hayvanlarına ilişkin açıklama! "Ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır"

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, sokak hayvanları ile ilgili paylaşımda bulundu.

Bakan Yumaklı, "Başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrolü, kısırlaştırma ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir" ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'deki başıboş köpek sayısının 4 milyona yakın olduğunu belirterek, "Bilimsel verilere göre başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70'inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir" dedi.

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, bu hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen sahip bir kişi veya kurumun olmaması yattığını söyledi.

Bu konuya dair çözüm tartışmalarında, teknik bazı bilgilerin göz önünde bulundurulması mecburiyeti olduğunu dikkat çekerek, "Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir. Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının yüzde 70'inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir" dedi.

"TÜM TARTIŞMALAR SON DERECE DEĞERLİDİR"
Ayrıca Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü tarafından kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlandığını vurgulayan Yumaklı, "Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikardır.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir. Bu soruna dair son günlerde kamuoyunda yapılan sağduyulu tüm tartışmalar, görüş ve öneriler, doğru çözüme ulaşmak için son derece değerlidir. Bilim insanları başta olmak üzere, konunun uzmanlarının gerçekçi çözüm önerileri ve vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum" açıklamasında bulundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
  • ŞEREFLİ TS / 28 Mayıs 2024 08:56

    Maraş caddesinde her gün kafamıza martı sıçıyor maddi ve manevi olarak rahatsız oluyoruz sıçtığı araba boyasına bile sıkıntı veriyor napalım hepsini öldürelimmi eeeeey yetkililer biraz insaf

    Yanıtla (0) (0)
  • Cevdet / 27 Mayıs 2024 22:38

    Kim suclu ..200 metreye bir Cami yapmakla olmuyor .. öncelikle her Canliya saygi duyulmali. Müslümanim diyorsan Peygamberi örnek al.. O kadar savas yapmis , Insan öldürmüs bir Peygamber bile hayvanlara cok Saygiliydi.. sen simdi öldürsen bile cözüm degil 5 sene sonra ayni olacak..

    Yanıtla (0) (0)
  • CAPT,M,D, / 27 Mayıs 2024 19:09

    SOKAKLAR SAHİPLİ VE SAHİPSİZ HAYVANLARDAN TEMİZLENMELİDİR, ŞİMDİ SAHİPSİZİ ANLADIK TA SAHİPLİ NE OLUYOR DİYECEKSİNİZ,SAHİPLERİ KÖPEĞİNİ PARKA GÖTÜRÜP TASMASINI ÇIKARIYOR, SONRADA KORKMA BİR ŞEY YAPMAZ DİYOR, BEN DE KÖPEĞİN ALNINDA BİR ŞEY YAPMAZ YAZISI GÖREMEDİĞMİ SÖYLEYİNCE ORTAM GERİLİYOR, SAHİPLİLER İÇİN ETKİLİ VE BAĞLAYICI KANUN ÇIKARILMALI,,

    Yanıtla (1) (1)
  • hakan / 27 Mayıs 2024 16:44

    Sokaklarda köpek olamaz milletin can ve mal güvenliği tehlikede.

    Yanıtla (3) (2)
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir