Bakanlık'tan sahillere ayar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahilleri eski günlerine kavuşturmak için başlattığı Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesiyle Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun, Gökova ve Foça da deniz kirliliğinin önüne geçti.Bakanl
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sahilleri eski günlerine kavuşturmak için başlattığı Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesiyle Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan, Datça-Bozburun, Gökova ve Foça da deniz kirliliğinin önüne geçti.
Bakanlık, 8.500 km kıyı uzunluğuna sahip Türkiye’nin kıyı ve denizlerindeki kirliliği önlemek için çalışmalarına hız verdi.
Bakanlık, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) uygulayıcı ortaklığıyla Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle hayata geçireceği Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi’ni 2013’te tamamlamayı hedefliyor.
Sürdürülebilir bir balıkçılık yönetimi sağlamayı da hedefleyen bakanlık, Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarının daha etkin kullanımını sağlayarak yerel teşkilatlarda kapasite artırımını sağlayacak.
Sürdürülebilir ekonomik faaliyetler için halkın görüşleri değerlendiriliyor
Çevre ve Şehircili Bakanlığı, proje çalışmalarında halkın görüşlerine de yer verdi.
Bölge temsilcileriyle yapılan toplantılar sonrası Datça-Bozburun ÖÇK Bölgesi için doğal ürünlerin ekonomik faaliyet olarak değerlendirilmesi ve bu kapsamda bölgede bir “ekoköy” oluşturulması önerileri dikkat çekti.
Ayrıca, Fethiye-Göcek ÖÇK bölgesi için 37 yürüyüş parkurunun tamamlanması, organik tarımın geliştirilmesi ve organik tarım büfeleri yapılması talebleri de dikkat çekti.
Projede Gökova ÖÇK Bölgesi’nin yoga ve sağlık turizmi için desteklenmesi istendi. Köyceğiz-Dalyan ÖÇK Bölgesi için sığla ağacının marka değerinin oluşturulması ve bölgede İskandinav tipi ağaç evler yapılması talebeleri de göze çarptı.
Ayrıca, Ayvalık Adaları Tabiat parkı için dalış parkları yapılması ve dalış turizminin geliştirilmesi önerisi yapılırken, Foça ÖÇK Bölgesi’ndeki termal potansiyelin turizm amaçlı kullanılması da talepler arasında yer aldı. Alınan öneri ve görüşlerin hayata geçirilmesi konusundaki ayrıntılı incelemeler devam ediyor.
Yıllık ekonomik değerler belirlendi
Proje kapsamında gerçekleştirilen ekosistem hizmetlerinin değerleme çalışmalarında, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ile Foça ve Gökova ÖÇK Bölgeleri’nde yıllık olarak üretilen ekonomik değerler belirlendi.
Bu sonuçlara göre Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın yıllık ekonomik değeri 42 milyon 856 bin 808 ABD doları olurken, bu değer Foça ÖÇK bölgesi için 37 milyon 66 bin 203 ABD doları ve Gökova ÖÇK Bölgesi için 28 milyon 526 bin 64 ABD doları olarak tespit edildi. Sosyo-ekonomik araştırmalar tamamlandı.
Proje çalışmaları planlamaya uygun olarak ilerlerken, Fethiye-Göcek ve Datça-Bozburun ÖÇK Bölgeleri’ndeki sosyo-ekonomik araştırmalar da tamamlandı. Bununla birlikte, Gökova ve Datça Bozburun ÖÇK Bölgeleri mevcut balıkçılık ve sosyo-ekonomik araştırmalara ilişkin çalışmalar da bitirildi.