Balyoz davasında flaş gelişme! 34 kişi beraat etti...
Yargıtay, Balyoz Davası'da kararı açıklanıyor. Yargıtay, 34 sanığın beraat kararını onadı, 24 sanık hakkındaki karar ise bozuldu. Aralarında Halil Helvacıoğlu'nun da bulunduğu 24 sanık tahliye edilecek. Karar öncesi Yargıtay binası önünde ilginç bir olay
Yargıtay, Balyoz Davası'da kararı açıklanıyor. Yargıtay, 34 sanığın beraat kararını onadı, 24 sanık hakkındaki karar ise bozuldu. Aralarında Halil Helvacıoğlu'nun da bulunduğu 24 sanık tahliye edilecek. Karar öncesi Yargıtay binası önünde ilginç bir olay yaşandı. Genelkurmay, Kurban Bayramı nedeniyle Balyoz sanıklarına çikolata gönderdi. Balyoz sanığı gazi albayın karısı çikolatayı basın mensuplarına dağıttı, üzerine ay-yıldız olan kutuyu da yere attı. Polisler tutanak tutmak istedi, sanık eşi kutuyu yerden aldı, tutanak tutulmadı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 10.00'da açıkladığı Balyoz Davası öncesinde AnkaraEmniyeti, Başbakanlık'ın yanındaki Yargıtay binasında alarm verdi. Polisler tarihi karar öncesinde Yargıtay'ın girişlerine barikat kurdu.
“Balyoz Planı” davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi, aralarında emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan ile emekli Oramiral Özden Örnek’in de bulunduğu 361 sanıkla ilgili kararını bugün açıkladı.
Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinledi. Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaştı. Ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edildi. Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul’un savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği açıklamaları için teşekkür etmişlerdi.
240 SANIĞIN CEZASINA ONAMA
Yargıtay, Balyoz Davası'da kararı açıklandı. 361 kişiden 240'ının cezası onandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı davasında, hakkında mahkumiyet kararı verilen 63 sanığın eylemlerinin "suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle bu kişiler hakkındaki kararı bozdu, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi. Yargıtay 9. Ceza Dairesi babalık ve kocalık hakkından yasaklanan Güllü Salkaya'nın başta sanıkların delil yetersizliğinden cezalarını bozdu ve tahliyelerine karar verdi.
Yargıtay, 34 sanığın beraat kararını onadı, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararı bozuldu, 24 sanık hakkındaki bozma kararı delil yetersizliğinden...
HAPİS CEZALARI ONANAN SANIKLAR
Yargıtay, Emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, emekli Albay Dursun Çiçek, eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Korgeneral Nejat Bek, emekli Koramiral Kadir Sağdıç, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Süha Tanyeri'nin de aralarında bulunduğu sanıklara verilen hapis cezaları onandı.
SANIK YAKINLARININ GÖZYAŞLARI
Sanık yakınları lanet olsun diye karara tepki gösterdi. Ağlayarak tepki gösterdiler.
KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde kararlar oybirliği ile alındı.
KARTLA GİRİŞ
Kararın açıklanacağı duruşma öncesinde gazeteciler ve avukatlar bile özel kart verilerek isimleri kontrol edilerek içeri alınıyorlar. Kararın açıklanacağı Yargıtay Konferans Salonu'nda da geniş güvenlik önlemleri alındı. Karar nedeniyle medya, avukatlar ve sanık yakınları 09.15'te içeriye alındı. 250 kişilik Yargıtay Konferans Salonu'nda görülen duruşmaya, sanık avukatları, aileleri ve yakınları katılıyor. Mevzuat gereği sanıklar ise duruşmaya katılamıyor.
Bazı CHP milletvekilleri de davayı izlemek için Yargıtay'a geldi.
Yargıtay, Balyoz Davası'nda kararını açıkladı. Emekli kuvvet komutanlarının hapis cezaları onandı. Sanık yakınları karar karşısında gözyaşlarını tutamadı.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Balyoz Planı davasında, Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını düzelterek onadı.
KARARLAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yapılan duruşmalı temyiz incelemesinin ardından bugün karar açıklandı. Dairenin oy birliğiyle aldığı kararı, Daire Başkanı Ekrem Ertuğrul okudu.
Başkan Ertuğrul, aralarında Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Ahmet Feyyaz Öğütçü, Dursun Çiçek, Ahmet Zeki Üçok, Bilgin Balanlı, Engin Alan, Ergin Saygun, Nejat Bek, Süha Tanyeri, Şükrü Sarıışık, Mehmet Otuzbiroğlu, Özden Örnek'in de aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını, "sanıklara vekalet ücreti yükletilmesi" ve sanık Berna Dönmez hakkında Türk Ceza Kanununun, "babalık hakkında men edilme" hükmünün uygulanmasındaki hata nedeniyle düzelterek onanmasına karar verildiğini bildirdi.
Ertuğrul'un okuduğu karara göre, 36 sanık hakkında verilen beraat kararı onandı.
Yargıtay 9. Dairesi, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararlarını yeterli delil bulunmadığından, 63 sanık hakkındaki mahkumiyet kararlarını ise "sanıkların eylemlerinin suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi geerekçesiyle bozdu.
88 KİŞİYE TAHLİYE
Daire, bu 88 sanığın tutuklu olanların tahliyelerine, haklarındaki yakalama kararlarının geri alınmasına karar verdi.
HAPİS CEZALARI ONANAN SANIKLAR
* Emekli Orgeneral Çetin Doğan
* Emekli Oramiral Özden Örnek
* Emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına
* Emekli Albay Dursun Çiçek
* Eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık
* Emekli Orgeneral Bilgin Balanlı
* Emekli Orgeneral Ergin Saygun
* Emekli Korgeneral aynı zamanda MHP Milletvekili Engin Alan
* Emekli Korgeneral Nejat Bek
* Emekli Koramiral Kadir Sağdıç
* Korgeneral Yurdaer Olcan
* Süha Tanyeri
* Ahmet Feyyaz Öğütçü
* Mehmet Otuzbiroğlu
SANIK YAKINLARININ GÖZYAŞLARI
Sanık yakınları lanet olsun diye karara tepki gösterdi. Ağlayarak tepki gösterdiler.
16 yıl hapis cezası alan bir sanığın yakını karar sonrası Yargıtay Binası önünde isyan etti. Sanık yakını, "Benim kardeşim masum ama 16 yıl ceza yedi. İki yıldır içeride. Böyle adalet olmaz. Allah katına çıkacaksınız" dedi.
GENELKURMAY'IN GÖNDERDİĞİ ÇİKOLATAYI DAĞITTI, KUTUSUNU YERE ATTI
Genelkurmay Başkanlığı, Balyoz Davası sanıklarına da duruşmadan bir gün önce Kurban Bayramı nedeniyle çikolata gönderdi. Balyoz sanığı gazi Albay Hasan Basri Aslan'ın eşi Nefise Aslan, çikolatayı bu sabah Yargıtay'daki duruşmaya getirdi ve kapıda bekleyen basın mensuplarına dağıttı.
Nefise Aslan, üzerinde Türkiye haritası ve ay-yıldız bulunan kutuyu sinirlenip yere atınca polisler tutanak tutmak istedi. Aslan, kutuyu yerden aldı ve tutanak tutulmadı.
Nefise Aslan, basına karar öncesi son derece heyecanlı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Ben çocuklarıma ne diyeceğim. Kızım 14, oğlum 26 yaşında. Psikolojileri bozuldu Geçen bayram, yap-boz kule (jenga) tahta oyuncak hediye gönderdiler. Hayatımız gibi. Yapın bozun diyorlar. Hayatımız karardı. Bu bayram da gazi, şehit yakınları ile birlikte bana da duruşmadan önce Genelkurmay'dan çikolata gönderdiler. Çikolatayı dışarda basın mensuplarına dağıttım. Kutuyu da sinirlendim yere atım. Bir polis kutunun üzerinde Türk bayrağı var diye tutanak tutmak istedi, kutunun üzerinde bayrak olduğunu görseydim zaten yere atmazdım. PKK ile mücadele ederken, aslansın kaplansın diye Doğu'ya gönderdiler, şimdi PKK'lılar başköşede bizimkiler hapiste."
DAVANIN GEÇMİŞİ
Emekli kuvvet komutanları Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın aralarında olduğu 196 sanıklı Balyoz Davası'nın ilk duruşması 16 Aralık 2010 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda başladı. 3 Ekim 2011 tarihinde 21'i tutuklu 28 sanığın yargılandığı İkinci Balyoz Davası, 29 Aralık 2011 tarihinde ise 64'ü tutuklu 143 sanığın yargılandığı Üçüncü Balyoz Davası dosyaları aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunması, yargılamanın seriliği, usul ekonomisi, çelişkili kararların çıkmaması ve sanıkların hukuki durumlarının birbirini etkilemesi durumunu da dikkate alınarak ana davayla birleştirildi. 21 ay süren yargılamanın ardından Balyoz Davası'na bakan 10. Ağır Ceza Mahkemesi, kararını 21 Eylül 2012 tarihinde açıkladı.
Balyoz Davası'nda Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 36 kişinin de beraatine karar verilen davada diğer sanıklarda 16 yılla 20 yıl arasında hapis cezalarına çaptırıldı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını 7 Ocak 2013 tarihinde açıkladı. Balyoz Planı Davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na 27 Şubat 2013 tarihinde geldi. Başsavcılık, yaklaşık 4 aylık bir incelemenin ardından tebliğnamesini tamamladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, 361 sanıktan, 256 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararlarının bozulmasını, 2 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının düzelterek onanmasını, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanmasını, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulmasını talep etti. 15 Temmuz'da Yargıtay'da başlayan ve 17 gün süren temyiz duruşmalarında ise 117 avukat savunma yaptı.