Bankamatik fişini çöpe atmayın
Bankamatiklerde işlem yapanların çöpe attığı dekontları toplayarak hesabında yüklü para olanları tespit edip, 2 milyon YTL vurgun yapan çete çökertildi. Peki çete bu vurgunu nasıl yaptı?İzmir, İstanbul ve Ankara'da yaşayan yüzlerce kişinin kimlik ve banka
Bankamatiklerde işlem yapanların çöpe attığı dekontları toplayarak hesabında yüklü para olanları tespit edip, 2 milyon YTL vurgun yapan çete çökertildi. Peki çete bu vurgunu nasıl yaptı?
İzmir, İstanbul ve Ankara'da yaşayan yüzlerce kişinin kimlik ve banka hesap bilgilerini elde ederek bu kişiler adına sahte belgeler düzenleyen ve bankalardan yaklaşık 2 milyon YTL civarında para çeken şebekenin biri kadın 10 üyesi yakalandı.
Zanlıların, bankamatiklerde işlem yapan kişilerin çevreye ve çöpe attığı dekontları toplayarak hesabında yüklü miktarda para olan kişileri tespit ettiği ve vergi dairesinde memur olarak çalışan şebeke üyesinin yardımıyla hesap ve kimlik bilgilerine ulaştığı iddia edildi.
Ayrıca şebeke üyelerinin, vatandaşların bankadan parasını çekebilmek için imza taklidi için adreslere postacı ve kitap dergi dağıtımı yapan kurye kılığında gittiği belirtildi.
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Bilişim Büro Amirliği ekipleri, çok sayıda vatandaşın parasının banka hesaplarından başka kişilerce çekildiği yönündeki şikayetler üzerine çalışma başlattı. Şikayetlerde ortak noktalar tespit eden polis, 100'den fazla kişinin 2 milyon YTL'den fazla parasının sahte kimlik ve belgeler kullanılarak çekildiğini belirledi. Bankada yüklü miktarda hesabı olan kişileri hedef seçen sebeke üyelerini takibe alan Bilişim Büro Amirliği ekipleri, bir banka şubesine bırakılan gerçek bir belgeye ulaşarak 6 aylık teknik ve fiziki takip başlattı. Salı günü "MARKAJ35" adı verilen operasyonun düğmesine basan polis, örgüt lideri olan Ahmet Ş. (34), şebeke üyeleri Kubilay Y.(40), Ercan E. (37), Vedat İ. (37), vergi dairesinde memur olan Aydın K. (47), Ahmet Ö. (26), Yalçın A. (36), Dündar E.(26), emlakçı Kadriye A. (48) ve İsmail Y.'yi (57) yakalayarak gözaltına aldı. Örgütün 2 üyesinin daha önce aynı suçlardan cezaevinde tutuklu bulunduğu, 3 kişinin ise arandığı öğrenildi.
Şimdiye kadar 100'den fazla kişinin hesabından 2 milyon YTL'den fazla para çeken şebeke üyelerinin, kendilerine kurban seçtikleri kişileri, banka çevresine atılan makbuz ve dekontlardan seçtikleri belirtildi. Ayrıca şebeke üyelerinin, kendilerine yakın olan aralarında emlakçı gibi çeşitli meslek gruplarından kişiler aracılığıyla da kurban seçtikleri kaydedildi. Şebeke üyelerinin, bankadaki para miktarı, şube, anne kızlık soy ismi gibi detay bilgilere de vergi dairesinde çalışan memur Aydın K., aracılığıyla ulaştıkları ileri sürüldü.
Bu bilgilere ulaştıktan sonra şebeke üyelerinin sahte kimlik ve belgeler düzenlediği, takibe aldıkları kişilerin adreslerine postacı ve dağıtım yapan kurye olarak giderek hesabı olan kişilerin imzalarına ulaştıkları, daha sonra düzenledikleri sahte kimlik, sahte vekaletname gibi evraklarla bankalara giderek paraları çektikleri iddia edildi. Ayrıca zanlıların, hesap hareketleri nedeniyle hesabı boşaltılan kişilerin telefonlarının aranmaması ve bankalardan gidecek mesajların önüne geçmek için, GSM hatlarının bilinmeyen numaraları arayarak hesap sahiplerinin gerçek numaraları öğrendikleri ve daha sonra GSM operatörünü arayarak telefonlarının çalındığını söyleyip hatları bloke ettirdikleri bildirildi.
Şebekenin hesap ve kimlik bilgilerini elde etkileri kişiler adına internet ve telefon bankacılığı hesabı açtırarak para transferini internet üzerinden de yaptıkları kaydedildi.
Banka dolandırıcıların, İzmir, Ankara, İstanbul gibi şehirlerde yaşayan kişilerin hesap bilgilerine ulaştıktan sonra para çekme işlemlerini genellikle Manisa, İzmit, Balıkesir gibi küçük şehirlerdeki banka şubelerinden gerçekleştirdikleri, şebeke üyelerinden bazılarının bankaların güvenlik kameralarından da tespit edildiği öğrenildi. Şebeke üyelerinin yurtdışında yaşayan ve ölen kişilerin hesap bilgilerine ulaşmak için de özel çaba gösterdikleri, bu kişiler adına sahte belgelerle vekaletname çıkarttıkları ileri sürüldü.
Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, 5 kişinin banka hesap bilgisi, çok sayıda bankamatik dekontu, 5 adet bilgisayar, 3 adet tabanca, 2 adet telsiz, çok sayıda senet, çok sayıda sim kart ve telefon, vesikalık fotoğraflar, vekaletnameler, sahte çek, 2 adet tarihi eser niteliğinde sikke, 3 adet lüks araba ele geçirildi. Şebeke üyelerinin, telsizleri polisin takibine yakalanmamak için kullandıkları, lüks arabaları da bankalarda çektikleri paralarda aldıkları ve lüks hayat sürdükleri iddia edildi. Gözaltındaki zanlılardan bankaların güvenlik kamerasına yakalananların sorgularında suçlamaları kabul ettiği, şebekenin başı olduğu belirtilen emekli polisin oğlu Ahmet Ş. ve bazı şebeke üyelerinin suçlamaları kabul etmediği belirtiliyor. Zanlılar, emniyetteki işlemlerinin ardından, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, sahte kimlik ve belge tanzim etmek suretiyle banka dolandırıcılığı, devlet memuru olarak görevi kötüye kullanmak, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet gibi suçlarından adliyeye sevk edildi.
Polisten vatandaşa uyarı:
-Bankamatiklerde yaptıkları işlemlerin ardından alınan dekontları imha edin.
-Banka ve kimlik bilgilerini ticari işler gereği olsa bile mecbur kalmadıkça başka şahıslara vermeyin.
-Detay banka bilgilerini aktarmayın.
-Bankaların sunduğu güvenliği artırıcı araç ve çözümleri kullanın.
-Teşebbüste kalan bankacılık dolandırıcılığı olaylarını zarar görmeseniz bile adli makamlara bildirmekte tereddüt etmeyin.