Baro Şentürk'le devam dedi
Trabzon Barosu olağan seçimi dün Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mehmet Şentürk’le birlikte yönetimindeki isimlerden birisi olan Av. Orhan Öngöz’ün listelerinin yarıştığı seçimde 375 delegeden 340’ı oy kullandı. Çok
Trabzon Barosu olağan seçimi dün Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Mehmet Şentürk’le birlikte yönetimindeki isimlerden birisi olan Av. Orhan Öngöz’ün listelerinin yarıştığı seçimde 375 delegeden 340’ı oy kullandı. Çok çekişmeli geçen seçimde oyların 166’sını alan Mehmet Şentürk yeniden başkan seçilirken, Orhan Öngöz 162 oy aldı.
Yeniden Başkan seçilen Av. Mehmet Şentürk’ün listesi şu isimlerden oluştu:
Başkan Av. Mehmet Şentürk. Yönetim Kurulu: Av. Ayşegül Yılmaz, Av. Duygu Keskinoğlu, Av. Esra Akyüz Arslantürk, Av. Ali Yavuz Güner, Av. Ergün Gülay, Av. Adnan Kalaycı, Av. Turan Çelik, Av. Osman Çıtlak, Av. Mustafa Kurtuluş, Av. Selahattin Sekban.
ÖNGÖZ ELEŞTİRİ YAĞMURUNA TUTTU: TRABZON BAROSU ARZU EDİLEN YERDE DEĞİLDİR
Adaylardan ilk konuşmayı Av. Orhan Öngöz yaptı. Avukatlık mesleğinin gelişmesi, toplumda arzu edilen yerine gelmesi ve hak ettiği itibarın teslim edilmesinin baroların etkin çalışmasıyla mümkün olabileceğini söyleyen Öngöz, şöyle konuştu: “Barolarda rutinin dışına çıkılmaması ve durağanlık esasında geriye gidiş demektir. Üzülerek ifade etmeliyim ki; Trabzon Barosu artık arzu edilen yerde ve dinamizmde değildir. Zira misyonunu tamamlamış, enerji ve heyecanını kaybetmiş bir yönetim anlayışı, bu dışına çıkamaz. Baromuzu bu şekilde ileriye taşıyamaz. Adliyelerin kapatıldığı, cezaevinin taşınması ve Vakfıkebir’de ikinci ağır ceza merkezinin kurulmasının konuşulduğu bugünlerde, Trabzon Barosu’nun insiyatif alamaması, hatta bunların yönetim kurulunda gündem dahi olmaması, Adliye’de bulunan Baro Başkanlığı’na ait odadan tek başına ve tek taraflı feragat edilmesi, ihtiyacımız olan müstakil staj eğitim merkezi ve ek hizmet binasının yeni adliye binasının inşasına paralele olarak yapılamaması, bu hususta geç kalınması, bu konudaki haklılığımızı ortaya koyan gelişmelerin bazılarıdır. Sorunları yaşayan ve bilen bir kişi olarak, mevcut yönetim anlayışına alternatif, güçlü, genç, dinamik ve proje odaklı bir ekiple yola çıkıyoruz. Günün gereklerini yerine getirmenin yanında vizyonu oluşturmak ve köklü mazimizden aldığımız güçle yeni yollar açmak istiyoruz.”
GENEL KURULLARI ELEŞTİRDİ
Öngöz yakın geçmişte yapılan genel kurulları da eleştirerek, “Genel kurullarımızda bireysel ilişki temelli, siyasi düşünce yönünde tercihler yaptık. Hedefler sadece ne pahasına olursa olsun seçim kazanma olarak belirlendiği için, seçim sonrası ulaşılacak bir hedef kalmadı. Bu böyle devam ettiği sürece meslektaşlarımız arasında kırgınlıklar ve küskünlükler olması kaçınılmazdır” diye konuştu.
Öngöz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şahsi geleceğini baronun geleceğinden üstün tutan, seçim kazanmak için her şeyi mübah gören, hatayı inkar eden hatayı gizleyen, genel kurula sadece oy olarak bakan, çete hesaplarına dayanan seçim stratejileri artık bizleri ilgilendirmiyor. Biz bunları topyekün reddediyoruz ve artık sizlerin de bunu reddedeceğinizi umuyoruz. Bu sebeple bizler Mevlana’yı referans alıp, ‘Düne ait ne varsa dünde bırakıp artık yeni şeyler söylemek lazım’ diyoruz. Genel Kurulumuz Baromuz için yönetim kurullarının başarı çıtasını yükseltmek için bir fırsat olarak görüyoruz. Artık Baromuzun ben merkezli yönetim anlayışını çöpe atıp kurumsal yönetim anlayışına geçmenin zamanı gelmiştir. Bu sebeple bugünkü genel kurulumuzun değişim için başlangıç sonraki genel kurullar için bir referans olmasını ümit ediyoruz. Seçimleri şahsiyet meselesi olarak değil bir bayrak yarışı olarak görüyoruz. Artı projeler yarışsın. Baro’nun meslektaşlarımıza sunduğu hizmet çıtası yükselsin istiyoruz.” Öngöz Trabzon Barosu’nun parasının olmasına karşın halen daha bir staj eğitim merkezi ve ek hizmet binasının olmadığına işaret ederek, “Umarım yeni dönemde bu sorun çözülür” diye konuştu.
BARO BAŞKANININ GÖREVİ TEMSİLİYETTİR
Genel Kurulda ikinci olarak konuşma yapan mevcut Başkan Av. Mehmet Şentürk, Öngöz’ün konuşmalarını hayret içinde dinlediğini ifade ederek, “Orhan arkadaşımı dinledikten sonra 4 yıl sanki başka birisiyle genel sekreteri olarak çalıştığım noktasında bir şüpheye düştüm” dedi. Şentürk, “Biliyorsunuz baro başkanı baroyu temsil eden kişidir. Ben baroyu sizin desteğinizle Türkiye genelinde iyi temsil ettiğimi, etkin temsil ettiğimi düşünüyorum. Genel Sekreter Baroda idari örgütün başıdır ve Baro başkanı yönetim kurulunda 1/11’dir. Yönetim kurulu çalışır, başkan temsil eder” ifadelerini kullandı.
NEDEN ADAY OLDUM?
Şentürk, yeniden aday olmasına ilişkin de, “Türkiye’de hukuk fakültelerinin artışı, hukuk eğitiminin kalitesizliği ve her geçen gün meslek üzerinde olan sayısal baskı mesleğimizi ifade etmede zorluklar getirmiştir. Çok acilen bir avukatlık yasası çalışması başlatılmalıdır” dedi.
Eğitim seminerlerine ilişkin eleştirilere yanıt veren Şentürk, bugüne kadar pek çok seminer yaptıklarını ancak katılımın hiçbir zaman istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Şentürk, pek çok alanda da en iyi eğitimleri verdiklerini ileri sürerek, “Mart 2012 tarihi itibariyle Türkiye Barolar Birliği’nin ve baroların Avukatlık yasasıyla ilgili hazırladığı kanun değişikliği teklifi taslağını hazırladık. 7 bölgede staj eğitim noktası kurulacağı yönünde karar verildi ve biz hemen girişimimizi yaptık. Türkiye Barolar birliği Başkanlığı’na bir yazı yazıp, ‘Bu merkezi Trabzon’da kuralım bu konuda bir altyapımız var’ dedik. Fakat her ne hikmetse TBB’de çok şiddetli tartışmalar olmasına rağmen Haziran ayından sonra bu taslak 3. yargı paketine yetişmedi. Pek çok görüşmeler, yazışmalar, zaman zaman nezaket sınırlarını aşan cevaplar da oldu. TBB’ye bu konuda bize yardımcı olmasını istedik. Koşullar oluştuğunda staj eğitim merkezinin düşünüleceği ifade edildi” dedi. TBB Başkanı’nın Trabzon ziyareti kapsamında Kaşüstü beldesinde sosyal tesis için yer arayışları olduğunu da dile getiren Şentürk, avukatlık sınavı ile ilgili kanun teklifini de tüm baro başkanları ve Trabzon’un bütün milletvekillerine gönderdiklerini kaydetti. Adliyede kullanmadıkları eski evrakların durduğu 6 ay sonra yıkılacak binayı ihtiyacı olan başsavcılara vermelerinin basiretsizlik olarak yorumlanmasına da değinen Şentürk, “Bize de otopark yetmiyor dedik bölge adliye binasının kapısına kilit vurduk. Bunun bir örneğini gösterin bana” dedi. Meslek sorunlarının tartışmasında en az sorun sunan Baro olduklarını buna karşın bunun ideal ve yeterli olmadığını söyleyen Şentürk, “Baro başkanının görevi temsildir. Çalışma yönetimin işidir. Size mikrofon uzatıldığında hukuki konular olduğunda birikiminiz deneyiminiz olması önemli. Bu iş birikim deneyim işidir, bu iş birilerinin elinize verdiği metinle olmaz. birilerinin elinize metin vermeyle yola çıkmayız. Bileceksin bildiğini bileceksin, inanacaksın güveneceksin, özgüvenin olacak ve yola çıkacaksın, bizde bu var diyoruz, böyle olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.