Başbakan ve Devlet Bahçeli Başkanlık'ta anlaştı

Devlet Bahçeli, AK Parti ile Anayasa ve Başkanlık konusunda el sıkıştı.

Başbakan ve Devlet Bahçeli Başkanlık'ta anlaştı
Başbakan Binali yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa düzenlemesi ve Başkanlık sistemi konusunda anlaştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü'ne geldi. Saat 14:00'de başlayan görüşmede, Anayasa değişikliği müzakereleri konusunda iki parti arasındaki son pürüzler değerlendirildi.

Görüşme sonrası Başbakan ve MHP lideri ortak açıklama yaptı.

Açıklamalarından satır başları:

MHP Lideri Devlet Bahçeli: Bugünkü görüşmemiz olumlu geçmiştir. İnşallah çok kısa bir süre içinde TBMM’ye bir metin sunulacaktır. Meclis’e sunulmuş olacak metin Meclis’in değerlendrirmesi sonucunda hayırlı sonuçlar vereceğine inanıyorum.

Binali Yıldırım: Anayasada sınırlı bir değişiklik yapılması konusu gündemimizdedir. Bu konuda MHP ile çalışmalarımız belirli bir olgunluğa erişmiştir. Önümüzdeki hafta AK Parti olarak anayasa değişikliği teklifimizi TBMM'ye sunmuş olacağız. Meclis'ten yüzde 30'la geçmesi gerekiyor ki referanduma gidelim. Umarım hayırlı bir karar olacaktır diye düşünüyoruz. Ülkenin gündeminin sistem tartışmasıyla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Cumhurbaşkanının halk tarafından doğrudan seçilmesi anayasaya girmiş, ondan sonraki seçimlerde de Erdoğan halk tarafından seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olmuştur. 

Başbakan Yıldırım, 'Cumhurbaşkanının partisiyle ilişiği kesilecek mi sorusuna', ''Bu değişiklikte cumhurbaşkanının eğer seçilirse partisiyle ilişiği devam edecektir. Yapılan en önemli değişiklik budur. Hepsi bu'' yanıtını verdi. 

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti imzasıyla bu teklif sunulacak. Bu metin MHP ile uzlaştığımız metin olacak. Dolayısıyla Meclis görüşmelerinde gündeme gelecek. 1-2 gün içerisinde maddeleri arkadaşlarımız bizim bakış açımızı dikkate alarak tamamlamış olacak. Yeni getirilecek teklifte Cumhurbaşkanı'nın partisi ile ilişiği devam edecek. Seçim Kanunu'nun Anayasa'da yeri yok. Gizli saklı bir şey olmaz. Her şey milletimizin gözü önünde, aleni şekilde olacaktır. Yapılacak değişikliklerin asıl amacı istikrarın devamı. Meclis görüşmeleri tamamlandıktan sonra, 60 gün içerisinde referandum öngörülüyor. Meclis çalışmalarının tamamlanmasından sonra 60 günlük süreç daha ilave edebilirsiniz. Yazın başında böyle bir durum olabilir. Seçim diye bir şey sözkonusu değil. Gündemde seçim yok. Vatandaş işine gücüne bakacak. Seçimle vatandaşımızın vaktini ve parasını israf etmememiz gerek."

İLK ADIM MECLİS'TE

İki partinin uzlaştığı Başkanlık teklifine göre; Anayasa değişikliği teklifi haftaya Meclis'e sunulacak.

KAÇ OY LAZIM

Anayasa değişikliklerinin Meclis'ten geçmesi için 367 oy gerekiyor. Referendum için kritik eşik ise 330 oy. AK Parti ve MHP'nin toplam milletvekili sayısı ise 356 yapıyor.

PARTİLİ CUMHURBAŞKANI

Değişiklik teklifinde göre; Cumhurbaşkanı, seçimi kazandıktan sonra partisiyle ilişkisini kesmek zorunda kalmayacak.

REFERANDUM TARİHİ

Haftaya Meclis'te başlayacak görüşmelerin tamamlanmasından sonra 60 gün içerisinde referandum yapılacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler