Başbakanı Hemşehrileri dinlemiyor
Ülkenin yaşlanma sürecine girdiğine, genç nüfus oranının korunamaması halinde ülke geleceğinin, 2037 yılı itibariyle tehlikeye gireceğine işaret eden Başbakan Erdoğan'ın ailelere 'çocuk yapın' tavsiyesi istatistiklere göre toplumda karşılık bulmuyor. Uzma
Yayınlanma:
Ülkenin yaşlanma sürecine girdiğine, genç nüfus oranının korunamaması halinde ülke geleceğinin, 2037 yılı itibariyle tehlikeye gireceğine işaret eden Başbakan Erdoğan'ın ailelere 'çocuk yapın' tavsiyesi istatistiklere göre toplumda karşılık bulmuyor.
Uzmanlar, gelir adaletsizliği, yaşam koşulları, aile ekonomisinin gelişmesinin önündeki engeller ve eğitim gibi temel faktörler nedeniyle ailelerin çocuk sayısını artırmalarının zor olduğuna dikkat çekiyor.
BAŞBAKANI HEMŞEHRİLERİ DİNLEMİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Samsun İktisadi Raporu verileri, Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk isteğine en başta hemşehrilerinin uymadığını ortaya koydu. TÜİK verilerine göre 2 yıl içinde 6 Doğu Karadeniz ilinde doğum oranı yüzde 5 azaldı. İktisadi rapora göre de bölgenin göç alan tek metropol şehri Samsun'da da bebek doğumları düşüşe geçti. Başbakan Erdoğan, 3 çocuk sahibi olma tavsiyesini bu kez de Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR)'un 53 yeni yurt binasının toplu açılış töreninde yineledi. Üniversite öğrencilerine seslenen Başbakan, bu kez evlenerek çocuk yapmalarını "Ne demek istediğimi anladınız biliyorum. Türk milletinin neslini kurutmak isteyenlere karşı sizler çok farklı bir cevabı vermelisiniz." sözleriyle ima etti.
SAMSUN İKTİSADİ RAPORU'NA GÖRE DURUM KÖTÜ
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nın hazırladığı 2011 Yılı Samsun İktisadi Raporu yayınlandı. 2 yıllık veriler ışığında derlenen iktisadi raporda ilginç ayrıntılar bulunuyor. Raporun nüfus, göç ve demografik göstergeler konusundaki araştırma verileri, gençlerin evlenmeye yanaşmadıkları, evli bulunanların ise boşanma eğiliminde olduğunu gözler önüne serdi.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye'nin 15. büyükşehri olan Samsun'da evlenme, bebek doğurma, boşanma ve vefat rakamları ilginç bir grafik oluşturuyor. 2001-2010 yılları arasında evlenen çift sayısındaki düzenli azalış devam ediyor. Dünyaya gelen bebek sayısı 19 bin 404'den 19 bin 165'e
düşerken, iki yıl önce azalan evli çiftlerin boşanma rakamları, yeniden yükselişe geçti. Göç bakımından da Samsun, -7.48'lik net göç hızıyla 31.sırada yer alıyor. 35 bin 418 kişinin göç ettiği kent, 44 bin 825 kişi de kaybetti.
"AİLE EKONOMİSİ 3 ÇOCUĞU KALDIRMIYOR"
Karadeniz'in nüfus ve göç haritasını çıkarmaya yönelik araştırma yapan Sosyolog Mine Çakıroğlu, Başbakan Erdoğan'ın gündeminde tuttuğu 3 çocuk önerisine destek verdi. Türkiye'nin genç nüfus potansiyelinin canlı tutulması gerektiğine işaret eden Çakıroğlu, ancak gelir adaletsizliği, yaşam koşulları, aile ekonomisinin gelişmesinin önündeki engeller ve eğitim gibi temel faktörler nedeniyle ailelerin çocuk sayısını artırmalarının zor olduğunu kaydetti. Bunda Karadeniz şehirlerinin göç verir konumunda olmasının da büyük etkisi olduğuna değinen Sosyolog Çakıroğlu, söz konusu faktörlerdeki iyileşme ve gelişmeler olması halinde hem evliliklerin hem de nüfus artışının hızlanacağını vurguladı.
TÜİK'in 2011 verilerine göre Orta ve Karadeniz'de doğan bebek sayıları ise şöyle;
Samsun : 19 bin 165
Trabzon :10 bin 375
Ordu : 9 bin 451
Giresun : 4 bin 785
Rize : 4 bin 267
Gümüşhane: bin 780
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.