Bayraktar: "Tarımda istihdam azalınca ne olacak?"

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar' "Tarım da olmasa işsizliği tutmak imkansızlaşacak…"
Bayraktar: "Tarımda istihdam azalınca ne olacak?"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ülkenin en büyük sorunu olan işsizliğin, özellikle genç nüfusta büyük sıkıntılar yarattığını, tarım da olmasa işsizliği tutmanın neredeyse imkansızlaşacağını bildirerek, “yaz aylarında 1 milyona yakın ek istihdam yaratan tarım, büyük bir gelir kapısı oluyor. Bu devirde 1 milyon ek istihdam sağlayan kaç sektör var” dedi. 


Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımın, 2016 yılının Ocak ayında 4 milyon 812 bin, Şubat’ta 4 milyon 876 bin, Mart’ta 5 milyon 93 bin, Nisan’da 5 milyon 352 bin, Mayıs’ta 5 milyon 540 bin, Haziran’da 5 milyon 577, Temmuz’da 5 milyon 727 bin istihdam sağladığını, Ağustos ayında 5 milyon 760 istihdamla en yüksek noktaya ulaştığını belirtti. Eylül ayıyla birlikte, tarımdaki istihdamın, önemli ürünlerde hasadın sona ermesi ve mevsim koşulları nedeniyle yeniden azalışa geçtiğini, 5 milyon 657 bine indiğini vurgulayan Bayraktar, tarımın Ekim’de 5 milyon 305 bine, Kasım’da 5 milyon 53 bine düştüğünü bildirdi. 

Tarımdaki istihdamın Aralık ayında da gerileyeceğini, Ocak-Şubat aylarında dip noktasına ineceğine dikkati çeken Bayraktar, Mart ayıyla birlikte tarımdaki istihdamın yeniden artışa geçeceğini belirtti.

Tarımsal faaliyetin en aza indiği Ocak-Şubat aylarıyla tarımsal faaliyetin zirveye ulaştığı Temmuz-Ağustos ayları arasında 1 milyona yakın tarımsal istihdam farkı olduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım, Ocak ve Mayıs aylarında toplam işsizliği 1,9, Şubat ve Mart aylarında 1,8, Nisan’da 1,7, Haziran’da 2, Temmuz ve Ekim aylarında 2,3, Ağustos ve Eylül aylarında 2,4 puan düşürdü. Son açıklanan Kasım ayı rakamlarına göre yüzde 14,1 olan işsizlik oranı tarım sayesinde yüzde 11,8’e indi.  

TARIMDA İSTİHDAM AZALINCA NE OLACAK?

İstihdam içinde tarımın önemi sürüyor. Sanayileşme tam anlamıyla sağlanana kadar tarım istihdam kapısı olmaya devam edecek. Kasım ayında 27 milyon 67 bin olan istihdamın 5 milyon 53 bini tarımda çalıştı. Tarımsal faaliyetin önemli oranda azaldığı Kasım ayında bile tarımın istihdamdaki payı yüzde 18,7’yi buldu. Bu oran Ağustos ayında yüzde 21 düzeyindeydi. Önünde sonunda toplulaştırma çalışmaları, arazi parçalanmasının önlenmesi ve makineleşmenin yaygınlaşmasıyla tarımda istihdam azalacak. Bunun tedbirlerinin şimdiden alınması gerekir. Tarımda çalışan sayısı 4,8-5,8 milyonlardan, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yüzde 5’lerin altına, 1,3-1,4 milyona indiğinde, açığa çıkacak 3,5-4,5 milyon çalışan ne olacak? Kasım ayı rakamlarına göre ülkemizde 3 milyon 715 bin işsiz var. Hal böyleyken, bu kadar insan işsizler ordusuna mı katılacak? Nüfus kırsalda tutulmalı, tarım dışında özellikle tarıma dayalı sektörlerde iş imkanları yaratılmalı, genç nüfusun kırsalı terk etmesi önlenmeli.”

İSTİHDAMIN ÜÇTE BİRE YAKINI TARIM VE TARIMLA İLGİLİ SEKTÖRLERDEN SAĞLANIYOR

Bayraktar, en son açıklanan 2014 yılı rakamlarına göre, tarımın, gıda, içecek ve tütün imalatında 486 bin, tekstil ürünleri ve deri ve ilgili ürünlerde 511 bin, gıda içecek ve tütün toptan ticareti ile tarımsal hammadde ve hayvan toptan ticaretinde 270 bin, gıda içecek ve tütün perakende ticaretinde 604 bin, lokanta ve benzeri yerlerdeki yiyecek ve içecek hizmetlerinde 716 bin kişi istihdam sağladığını belirtti.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, şunları kaydetti:

“Tarım, kendi alanı dışında da doğrudan tarımla ilgili imalat ve ticaret sektöründe 2 milyon 587 bin istihdam yaratmaktadır. Bu rakamları da eklediğimizde tarımın yol açtığı istihdam yaz aylarında 8,4 milyona ulaşmaktadır. Ulaştırma, finans gibi alanlarda yapılan istihdam bu rakamlara dahil değildir. Bu da ülkede yaz aylarında 27,5 milyon olan toplam istihdamın yüzde 30’dan fazlasının tarımdan kaynaklandığını bize göstermektedir. Diğerlerini kattığımızda istihdamın üçte bire yakını tarım ve tarımla ilgili sektörlerden sağlanıyor. Yaz aylarında 5,8, kış aylarında 4,8 milyon istihdam sağlayan tarım, her türlü desteği hak ediyor.”
 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir