Bekar kadın kalmayacak!
Bekar kadın kalmayacakKıdem tazminatı fonu konusunda işçi, işveren ve devlet arasında uzlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağı henüz netleşmedi. Dolayısıyla çalışmaya son hali de verilmiş değil. Fakat şu ana kadar oluşan hava, tazminata hak kazananları endişel
Bekar kadın kalmayacak
Kıdem tazminatı fonu konusunda işçi, işveren ve devlet arasında uzlaşmanın sağlanıp sağlanamayacağı henüz netleşmedi. Dolayısıyla çalışmaya son hali de verilmiş değil. Fakat şu ana kadar oluşan hava, tazminata hak kazananları endişelendirmeye yetmiş durumda.
Özellikle bekar bayan çalışanlarda endişenin daha fazla olduğu görülüyor. Zira mevcut kıdem tazminatı uygulamasında çalışırken evlenen bayanlar, bir yıl içerisinde işten ayrılırsa kıdem tazminatını alabiliyor.
Fona geçildiğinde bu hakkın olmayacağı kesin gibi. İşte bu yüzden çalışma hayatındaki bekar bayanları evlilik telaşı sarmış durumda. İşte kıdem tazminatı soruları ve gelinen son nokta...
Nikahla tazminat alırsınız
Soru: Sadettin Bey; nişanlım 7 yıldır özel bir hastanede çalışıyor. Yakında kamuya atanma durumu olacak. Biz önce resmi nikâhı yapsak, sonrasında hemen istifa etmeyip atama olduktan sonra evlilikten dolayı istifa etse kıdem tazminatı alabilir mi? Fon çalışmaları bu konuyu nasıl etkiler? Ahmet S.
Cevap: Ahmet Bey, nişanlınız resmi nikahtan sonra bir yıl içerisinde istifa ederse kıdem tazminatını alabilir. Fakat kamuya atandıktan sonra istifa ederse, işveren, "evlilik sebebiyle değil de kamuya atanma sebebiyle istifa etti" diyerek tazminat ödemekten kaçınabilir. Bu durumda işiniz yargıya kalır.
Benim tavsiyem resmi nikahtan sonra ve kamuya atama işleminden önce istifa etmesidir. Böylelikle tartışmaya ve yargı yoluna gerek kalmadan tazminatını almış olur. Fon konusunda diğer sorunun cevabına bakabilirsiniz.
Kıdeminiz cepte
Soru: Sadettin Bey, ben bir TV kanalında dört buçuk yıldır çalışıyorum. Şubat 2014'te askerlik görevimi yerine getirmek için işten ayrılacağım. Yeni çıkacağı söylenen kıdem tazminatı yasası benim tazminat almamı engeller mi? Eğer bu yasa çıkarsa hangi tarihten itibaren geçerli olur? Alacağım tazminatla düğün yapmayı düşündüğüm için bu konu benim için çok önemli. Osman Ş.
Cevap: Değerli okurum, kıdem tazminatı fonu düzenlemesi şu an tartışma aşamasında ve henüz üzerinde uzlaşma sağlanabilmiş değil. Uzlaşma sağlandığını ve en kısa sürede yasalaşacağını varsaysak bile 6 aydan önce yürürlüğe girmesi mümkün olmaz. Benim tahminim ise 2014 sonunu bulacağı yönünde. Ayrıca sizin gibi fondan önce çalışması bulunanlar için hangi formül üzerinde uzlaşılacağını da bilemiyoruz. Fakat her halükarda siz askerlik gerekçesiyle tazminatınızı alabilir ve düğününüzü yapabilirsiniz.
Türk vatandaşı olmanız gerekir
Soru: Sadettin Bey, ben Türkiye'de 2-2,5 sene kadar çalıştım. Askerliğimi yaptıktan sonra Yunanistan'a geldim. Burada 11 sene Türk vatandaşı olarak daha sonra 11 sene de Yunan vatandaşı olarak çalıştım. Şimdi krizden dolayı burada emeklilik yasası değişiyor ve emeklilik yaşı 65-67 civarına çıkıyor. Ben şu an 44 yaşımdayım ve burada emekli olmam çok zor. Bu yüzden ben tekrar Türkiye'ye dönerek orada emekli olmak istiyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor? Markos M.
Cevap: Değerli okurum, Türkiye'ye dönerseniz yurtdışı hizmet borçlanması yapabilirsiniz. Ancak bunun için önce Türk vatandaşlığına geçmeniz gerekiyor. Ayrıca Türk vatandaşı olduktan sonra Yunanistan'da sadece Türk vatandaşı iken geçen çalışmalarınızı borçlanabilirsiniz. Yunan vatandaşı olarak geçen hizmetlerinizi borçlanamazsınız. Türkiye'deki sigorta başlangıç tarihinizi belirtmemişsiniz. Tahminen söyleyecek olursak, borçlanma yaptıktan sonra 50-51 yaşınızda emekli olabilirsiniz.