Biyometrik kimlik doğrulama sistemi başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli ve protokollü olan tüm özel ve üniversite hastanelerinde, Biyometrik (Avuç İçi Damar İzi) Kimlik Doğrulama Sistemi'ne 1 Nisan'da geçilecek. SGK'nın 2008'de sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasını kaldırarak

Biyometrik kimlik doğrulama sistemi başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmeli ve protokollü olan tüm özel ve üniversite hastanelerinde, Biyometrik (Avuç İçi Damar İzi) Kimlik Doğrulama Sistemi'ne 1 Nisan'da geçilecek. 

SGK'nın 2008'de sağlık karnesi ve vizite kağıdı uygulamasını kaldırarak vatandaşlara TC kimlik numarası üzerinden sağlık hizmeti sunmaya başlamasının ardından SGK'ca sağlık yardımları karşılanmayan bazı kişilerin usulsüz olarak sağlık hizmeti aldıkları belirlendi. 
 
Hastanelere tedavi olmak amacıyla başvurmadıkları halde bazı hastaneler tarafından bu kişilere sağlık hizmeti sunulmuş gibi SGK'ya fatura edildiği de tespit edildi. 
 
Bunun üzerine hizmet sunumunda vatandaşların kimliğinin doğru olarak saptanamaması ve hastaneye gitmediği halde kişilerin kimlik numaraları üzerinden tedavi yapılmış gösterilmesi gibi sorunların önlenmesi amacıyla Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişikliğe gidildi. 
 
Değişiklikle genel sağlık sigortalısının, sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaatında biyometrik yöntemler getirildi ve geçen yıl Temmuz ayında Konya'da pilot uygulama başladı. 
 
Daha sonra, 15 Eylül-15 Ekim 2012 tarihleri arasında 20 ildeki (Ağrı, Amasya, Bartın, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Iğdır, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Sinop, Şırnak ve Yozgat) özel hastaneler ile üniversite hastanelerinde Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçildi. 
 
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi, avuç içi damar izi ile TC kimlik numarasını eşleştiriyor. Böylece hastane tarafından genel sağlık sigortalısı ve bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilere verilmeyen sağlık hizmetinin SGK'ya fatura edilmesi engellenecek. 
 
Veriler, şifrelenerek saklanıyor 
 
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin uygulandığı illerde toplanan veriler, SGK merkezinde çok yüksek güvenlikli cihazlar kullanılarak tekrar şifrelenerek saklanıyor. Kurum çalışanları dahi hangi damar izinin hangi kişiye ait olduğu bilgisine ulaşamıyor. 
 
Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin pilot uygulamasının başladığı tarihten yıl sonuna kadar 303 bin 227 kişinin kaydı yapıldı. Bu kişilerin, yaklaşık 400 bin kere hastanelerde tedavi oldukları sisteme kaydedildi. 
 
1 Nisan son tarih 
 
Daha önce tüm Türkiye'de Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne 1 Ocak tarihinde geçileceği duyurulmuştu ancak hastanelerin bir kısmının hazır olmaması nedeniyle sistemin uygulanması 1 Nisan'a ertelendi. 
 
Buna göre tüm Türkiye'de, 1 Nisan 2013 tarihine kadar Medula sistemini kullanan tüm özel ve üniversite hastaneleri, konuyla ilgili gerekli tedbirleri alarak avuç içi Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçecek. 
 
1 Nisan'dan itibaren Biyometrik Kimlik Doğrulama Sistemi'ne geçmeyen hastaneler, Medula hizmet kayıtlarına izin verilmeyecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler