Blockchain Hangi Alanlarda Kullanılır?

Blockchain kripto para dünyasının yanı sıra birçok alanda kullanılır hale geldi. Peki; Blockchain nedir? Kullanıldığı alanlar nelerdir ve ne işe yarar? Detaylar makalemizde.

Blockchain Hangi Alanlarda Kullanılır?

Blockchain teknolojisi adını kripto para dünyasıyla duyurmuş olsa da günümüzde birçok alanda kullanılır hale geldi. Öyle ki bu teknolojinin merkeziyetsiz yapısı, şeffaf ve güvenilir oluşuyla birçok alanda aranan çözümü sağladığını söylemek mümkün. Çünkü veri işleme süreçleri başta finans olmak üzere birçok alanda değerlidir. Verileri hızlı ve güvenli bir şekilde işleyebilen bu teknolojinin kullanıldığı alanları ve daha fazlasını yazımızda bulabilirsiniz.

Blockchain Nedir?

Blockchain teknolojinin kullanıldığı alanları bahsetmeden önce bu teknolojiyi doğru bir şekilde tanımak oldukça önemlidir. Türkçesi “blok zincir” olan bu teknoloji verilerin dijital ortamda güvenli, şeffaf ve değiştirilemez bir biçimde saklandığı defter sistemidir. Bu defter birbirine bağlı bloklardan oluşmaktadır. Her blok işlemleri depolar ve blokların tümü birbirine bağlı yapıdadır. Bir zincir üzerinde verilerin saklandığı bloklar değiştirilemez veya silinemez. Bu durum güvenilebilirlik ve takip edilebilirlik açısından oldukça avantajlıdır. Blockchain sisteminde verileri silebilmek için ilgili ağda görüş birliği olması gerekmektedir. Aksi takdirde veriler kronolojik olarak defterde depolanır.

Blockchain teknolojisi temelde bu şekilde ilerlese veri işleme sürecini hızlı ve uygun maliyetlerle sürdürme amacıyla yeni protokoller ortaya çıkmıştır. Geliştiricilerin blockchain uygulaması tasarlamayabilmelerine imkan tanıyan Ethereum buna örnektir. İşlem ispatını madencilerin onayıyla gerçekleştirerek tam merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan Ethereum fiyatıyla da en değerli kripto para projeleri arasındadır.

Blockchain Teknolojisinin Kullanıldığı Alanlar

Daha önce de belirttiğimiz gibi blockchain teknolojisi günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Blockchain kullanım alanları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkün:

Bankacılık ve Fintech

Blockchain teknolojisinin en çok bilinen kullanım alanı, finans ve bankacılık sektörüdür. Geleneksel finans sistemlerinde işlemler genellikle bankalar gibi aracı kurumlar tarafından gerçekleştirilir. Bu sistemde işlem maliyetleri ve sürecin yavaş ilerlemesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Blockchain işlemlerin doğrudan taraflar arasında, aracısız ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Günümüzde kripto coin çeşitlerinin yanında ödeme sistemleri, döviz ve yatırım işlemlerinde bu teknolojiyi görmek mümkündür.

Tedarik Zinciri Yönetimi

Özellikle gıda gibi sektörlerde tedarik zinciri oldukça önemlidir. Çünkü bazı ürünlerin üretim süreci hassas bir şekilde ilerler. Blockchain teknolojisi üretim süreçlerindeki bu durumlar için birçok avantaj sunar. Ürünlerin adım adım takip edilmesi ve denetlenmesinde kullanılan teknolojilerde blockchain sistemlerini bulunmaktadır.

Sağlık Sektörü

Sağlık sektöründe verilerin işlenmesi oldukça önemli bir konudur. Çünkü hasta bilgilerinin güvenli ve şeffaf bir şekilde bulunması tıbbi süreçleri kolaylaştırır. Blockchain teknolojisi bu alanda da değerlendirerek verilerin kusursuz bir şekilde depolanmasını sağlayabilir.

Gayrimenkul

Gayrimenkul sektörü bürokrasi, aracı kurumlar ve güven problemleri nedeniyle yavaş işlemektedir. Blockchain, bu süreci hızlandırmak ve daha güvenli hale getirmek için kullanılabilir. Tapu kayıtları, gayrimenkul satışları ve kira sözleşmeleri bu sistemde tutularak ihtiyaç durumunda ilgili kişilerin ulaşılması sağlanabilir. Ulaşılabilirlik avantajı gayrimenkul sektöründeki yavaş ilerleyen prosedürlere çözüm oluşturacaktır.

Lojistik

Lojistik sektörü karmaşık ve takibi zor süreçleri barındırır. Blockchain teknolojisinin hızlı ve güvenilir yapısı bu sektörde de çözüm olarak değerlendirilebilmektedir. Lojistik süreçlerde malın taşınma aşamaları blockchain üzerinde kayıt altına alınabilir. Böylece nakliye yönetim süreçleri kolaylaşır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler