Bu da 'Çanakkale Girilmez' vakası!
Çanakkale Şehitler Abidesi'nin tavanının iç kısmına 2004 yılında cam mozaik kaplamadan yapılan Türk bayrağı, rutubet nedeniyle zamanla dökülmeye başladı. Ziyaretçiler açısından can güvenliği tehlikesi yaratan abide, nihayet 4 yıl sonra onarılmaya başladı.
Çanakkale Şehitler Abidesi'nin tavanının iç kısmına 2004 yılında cam mozaik kaplamadan yapılan Türk bayrağı, rutubet nedeniyle zamanla dökülmeye başladı. Ziyaretçiler açısından can güvenliği tehlikesi yaratan abide, nihayet 4 yıl sonra onarılmaya başladı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda, Morto Koyu'nun gerisinde yükselen Hisarlık Tepe'de tüm şehitler anısına yaptırılarak 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılan 41.7 metre yüksekliğindeki Şehitler Abidesi'nin eksikleri, Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında 2004 yılında tamamlandı.
Ancak, Şehitler Abidesi'nin tavanının iç kısmına cam mozaik kaplamadan yapılan Türk bayrağı, 2005 yılındaki 18 Mart törenlerine yetiştirilmek istenince, uygun olmayan kış koşulları seçildi. Sonrasında da Şehitler Abidesi'ne güzel bir görsellik katan Türk bayrağı 2 yıl dayanabildi.
2007 yılından itibaren ise Türk bayrağını oluşturan cam mozaikler dökülmeye başladı. Cam mozaik kaplamalar, 41.7 metre yüksekliğindeki abidenin tavanından düşerek ziyaretçiler açısından tehdit oluşturmaya başladı. Abidenin çevresine can güvenliği tehlikesi olduğunu belirten tabelalar kondu. Hatta bir ara etrafı iple çevrilerek ziyaretçilerin yaklaşması dahi yasaklandı. Ancak bir süre sonra ziyaretçilerin can güvenliği hiçe sayılarak ipler kaldırıldı ve ziyaretçiler sadece bir tabeladaki yazıyla uyarılmaya devam edildi. Ancak, onarım çalışmaları geciktiği için can güvenliği tehlikesi tam 4 yıl boyunca sürdü.
ONARIM BAŞLADI
Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan Şehitler Abidesi onarım ihalesini, 1 milyon 300 bin TL'lik teklif ile Akka Mimarlık Mühendislik İnşaat Restorasyon Müteahhitlik Hizmetleri ve Ticaret Limited Şirketi kazandı. Onarım çalışması, tavandaki Türk bayrağı motifli cam mozaik kaplamanın sökülerek yerine yenisinin yapılmasını ve abidenin altında oluşturulan müze alanının yalıtım işini kapsıyor.
İhaleyi kazanan müteahhit firma, 18 Mart ve 24 Nisan tarihlerinde yapılan Çanakkale Deniz Zaferi ve Çanakkale Kara Savaşları 96'ıncı yıl törenlerinde yaşanan yoğunluğun sona ermesinin ardından onarım çalışması için start verdi.
İlk olarak tavandaki Türk bayrağının yenilenmesi için Abidenin çevresine iskele kurulmaya başlandı. Yetkililer, onarım çalışmalarının 30 Eylül 2011 tarihine kadar tamamlanmasının planlandığını açıkladı.