Bu odaya ölüm giremez!

İstanbul'da önemli bir panel yapıldı...   İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Cleanroom İstanbul Temizoda Teknolojileri Fuarı'na katılan Makine ve Uçak Mühendisi Naci Sivri, Cleanroom (temizoda) ile ilgili çalışmalar hakkında düzen

Bu odaya ölüm giremez!
İstanbul'da önemli bir panel yapıldı...
 
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Cleanroom İstanbul Temizoda Teknolojileri Fuarı'na katılan Makine ve Uçak Mühendisi Naci Sivri, Cleanroom (temizoda) ile ilgili çalışmalar hakkında düzenlenen panelde konuştu.
 
Sivri, ''Türkiye'de Hıfzıssıhha tarafından 2 adet BSL-4 olarak tabir edilen yüksek güvenlikli laboratuvar yapımı için bilkent komplesinde çalışmalar başlatıldı. Bu laboratuvarlar sars ve ebola gibi ölümcül virüsler üzerinde araştırma yapabilecek" dedi.
 
Fuar kapsamında düzenlenen bir panele katılan Makine ve Uçak Mühendisi Naci Sivri, Cleanroom teknolojileri ve çalışma prensipleri hakkında bilgi verdi. Farklı kategorilerde yapılan temiz odaların en steril alanlar olduğunu ve farklı amaçlara hizmet ettiğini söyledi. Bu sistemlerin en üst seviyesi olan BSL-4'ünölümcül virüslerin üretildiği, saklandığı ve çalışıldığı alanlar olduğunu belirten Naci Sivri, dünyada 30 adet olan bu laboratuvarlardan ikisinin Türkiye'de inşasına başlandığını da belirtti. Naci Sivri, ''Türkiye'de Hıfzıssıhha tarafından 2 adet BSL-4 yüksek güvenlikli laboratuvar yapımı için Bilkent kompleksinde çalışmalar başlatıldı. En kısa sürede tamamlanmasını ümit ediyoruz'' dedi.
 
DÜNYADA 30 TANE OLAN LABORATUVARIN 2'Sİ TÜRKİYE'DE YAPILACAK!
 
Yüksek güvenlikli laboratuvarın ne olduğunu tanımlayan Mühendis Sivri, ''Bazı alanlarda herhangi bir şekilde laboratuvar dışına sızması durumunda toplum ve çevre için büyük riskler yaratan mikroorganizmalarla çalışmak durumundayız. Bu tip laboratuvarlarda hiçbir şekilde organizmanın dışarı kaçamayacağı tedbirler almak durumundayız. Bunlara yük ek patojen laboratuvarları olarak adlandırıyoruz'' şeklinde konuştu.
 
Mikroorganizmalar üzerinde çalışma yapılan dünyada 30 tane laboratuvar olduğuna değinen Naci Sivri, ''Bunların yarısı Amerika'da bulunuyor. Bunun dışında askeri amaçlı BSL 4 laboratuvar olduğunu biliyoruz. Burada temel amaç ebola, sars gibi insanlık için büyük risk yaratan mikroorganizmalarla savaşmanın yollarını bulmak, çözüm üretmek ve aşı üretmek diye özetleyebiliriz'' diye konuştu.
 
Türkiye'de sektörün gelişmesiyle laboratuvar taleplerinin arttığını belirten Naci Sivri, ''Bu konuda ilk bilinçlenme kuş gribi olaylarıyla başladı. Dünya Bankası vesilesiyle yapılan bir takım laboratuvarları üniversitelerde ve TÜBİTAK'ta yapılan laboratuvarlar izledi. Şuanda 3 seviyesinde yaklaşık 10 tane laboratuvarımız var'' dedi.
 
Cleanroom İstanbul Temizoda Teknolojileri Fuarı, sağlık tesisleri, ilaç fabrikaları uzay sanayi ve savunma sanayinin en önemli konusu olan steril alanlarının teknolojileri ve tasarlanması üzerine bir etkinlik olarak ön plana çıkıyor. Bir çok bilimsel, mesleki eğitim ve etkinlik programları ile zenginleştirilen Cleanroom İstanbul, ülkemizin dört bir yanından ve komşu ülkelerden gelen profesyonelleri ağırlıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler