Canalioğlu sordu, Tarım Bakanı cevapladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP PM Üyesi ve Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu’nun, fındık üreticilerini yakından ilgilendiren soruları yazılı olarak cevaplandırdı.. Canalioğlu, “Bakanın açıklamaları herkesin bildiği konular. Yöne
Yayınlanma:
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, CHP PM Üyesi ve Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu’nun, fındık üreticilerini yakından ilgilendiren soruları yazılı olarak cevaplandırdı.. Canalioğlu, “Bakanın açıklamaları herkesin bildiği konular. Yönetmeliklerden bahsetti ancak, bu yılki don olayından zarar gören fındık üreticilerinin zararlarının nasıl karşılanacağı konusuna hiç değinmedi. Borçlarının ertelenmesi tatmin edici bir durum değil” dedi.
Canalioğlu’nun, “Fındık Üretimi yapılan tüm alanların devlet güvencesi altında olması gerekmez mi? Don olayından zarar görenlerin durumu ne olacak?” sorusuna Tarım Bakanı Mehdi Eker, “ Bakanlar Kurulunun 13.05.2014 tarihli kararına göre 23.08.2013 ile 31.12.2014 tarihleri arasında meydana gelen veya gelebilecek doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları ertelenmektedir” cevabını verdi.
Tarım Bakanı Mehdi Eker’in CHP Trabzon Milletvekili M. Volkan Canalioğlu’na verdiği yazılı cevaplar şöyle:
“Ülkemizde toplam 702 Bin hektar alanda yaklaşık 500 Bin çiftçi tarafından fındık üretimi yapılmaktadır. 2006-2014 yıllan arasında Devlet destekli tarım sigortası kapsamında sigortalanan fındık alam 1.772.157 dekardır. 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu'nu kapsamında, fındık üretimi yapılan tüm illerimizde 2006 yılından itibaren don, dolu, yangın, heyelan, fırtına, deprem, 2010 yılında itibaren de sel ve su baskını riskleri teminat kapsamına alınmıştır. Bakanlığımız Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı fındık üretim alanlarında devlet destekli tarım sigortası yapılmaktadır. Bu sigorta isteğe bağlı olarak uygulanmakta olup, sigorta yaptıran üreticilerimiz; don riski için poliçedeki primin bedelinin %67'si, diğer riskler için ise pirim tutarının %50'si devletçe ödenmektedir. Herhangi bir hasar durumunda da TARSİM eksperleri tarafından yapılacak hasar tespit sonucuna göre hasar tazminatından yararlanmaktadırlar.
Bakanlığımız İl ve İlçe Müdürlüklerince tüm illerimizde doğal afetlere yönelik hasar tespit çalışmaları ivedilikle yapılmaktadır. Tarım Sigortalan Havuzuna (TARSİM) hasar ihbarlarında bulunan üreticiler için TARSİM tarafından eksper görevlendirilerek hasar tespitleri yapılmaktadır. Hasar tespiti yapıldıktan sonra hazırlanan raporlar TARSİM merkezinde hasar organizasyon birimi tarafından kontrol edilerek onaylanmaktadır. Kesin hasarın tespiti ve hasar dosyasının tamamlanmasından sonra, kesinleşmiş olan tazminat miktarı en geç 30 gün içerisinde sigortalıya ödenmektedir.
Bakanlığımızca yürütülen 2090 sayılı "Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında" Kanun" dan çeşitli tabii afetler nedeniyle (Tarım Sigortaları Kanunu kapsamı dışında kalan afetler için) tarımsal varlıkları %40'ın üzerinde zarar gören, bu zararlarını tarım ve tarım dışı diğer gelirleri ile karşılayamayacak durumda olduğu İl Hasar Tespit Komisyon Kararı ile belirlenen çiftçilerimiz yararlanmaktadır. 13.05.2014 tarih ve 28999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 23.08.2013 - 31.12.2014 tarihleri arasında meydana gelen/gelecek doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan/uğrayacak gerçek ve tüzel kişiler ile 1163 sayılı Kanun kapsamında olan tarımsal kooperatiflerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları söz konusu Bakanlar Kurulu Karar'mda belirtilen koşullar çerçevesinde ertelenmektedir.”
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.