Çelik'ten 9 İle Üniversite
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Çelik 9 üniversitesiz vilayete üniversite açılacağını açıkladı. İşte o iller:Yeni eğitim yılının açılmasına sayılı günler kala medyanın karşısın
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, 2007-2008 Eğitim ve Öğretim yılı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Çelik 9 üniversitesiz vilayete üniversite açılacağını açıkladı. İşte o iller:
Yeni eğitim yılının açılmasına sayılı günler kala medyanın karşısına geçen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önemli açıklamalarda bulundu. Çelik, 2012 yılında 12 yıllık eğitimin zorunlu hale getirileceğini söyledi.
Çelik'in açıklamaları özetle şöyleydi:
58'inci ve 59'uncu hükümet döneminde 6 başlıkta ciddi sıkıntılar tespit ettik. Bu sıkıntılar yerine gidilerek belirlendi ve sıkıntıların tedavisine başlanmıştır. Bu sene sonunda 130 bin yeni derslik yapmış olacağız. Başbakan Erdoğan, en yüksek bütçenin Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçesinin olacağını9 açıkladı. En büyük pay milli eğitimin olacak ve tüm öncelik Milli Eğitim'in olacak. Büyükşehirlerde 1'den fzla Fen lisesi açacağız. Üniversitesi olmayan 9 vilayete üniversite kuracağız.
Bu dokuz vilayet;
- Şırnak
- Hakkari
- Iğdır
- Ardahan
- Gümüşhane
- Bayburt
- Tunceli
- Yalova
- Bartın
İstanbul'da 16 okul yıkılıp yeniden yapılacak. okulların açılacağı zaman böyle bir çalışmanın yapılmaya başlandığı yönünde basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bir okul iki ay içinde yıkılıp yapılmasına imkan yoktur.
Okullaşma oranı yüzde 50'ye yükseldi.
Yeni Anayasa çerçevesinde yüksek öğrenim reformu gerçekleşecek.
e-devlet uygulamasında atılan adımlar sonucunda Türkiye Almanya'nın önüne geçerek dünya genelinde sekizinci sıraya yerleşti. Bu konuda MEB lokomotif olmuştur.
Köy okullarına yakıt ödeneği çıkararak 'tezekle okula gitme' dönemini bitirdik.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın yerine getirilecek olan Seviye Belirleme Sınavı(SBS)'nda yabancı dil sorularının da bulunacağını açıkladı. SBS'lerde sorulan soruların müfredatla uyumlu olacağını belirten Çelik, bu durumun okul derslerine olan önemi artıracağını söyledi. Yeni başlatılan bir çalışmayla Türkiye'de kütüphanesiz okul bırakmayacaklarını duyuran Çelik, okullaşma oranının yüzde 90'a ulaşmasını tahmin ettikleri 2012 yılında 12 yıllık kesintili eğitimin zorunlu olacağını bildirdi.
İşte başlık başlık Çelik'in yaptığı önemli açıklamaları:
OKS tarihe karışacak, yerine BTS gelecek
Ortaöğretim Kurumları Sınavı(OKS) bu yıl son kez yapılacak. Bugünkü şekliyle OKS tarihe karışacak. Bunun yerine 6'ncı, 7'nci ve 8'nci sınıflarda Seviye Belirleme Sınavı(SBS) yapılacak. Bu Seviye Belirleme Sınavı yeni getirdiğimiz müfredata uyumlu hale getirilecek. Böylece okul dersleri daha önemli hale gelecek. Başarıyı okul derslerindeki başarı belirleyecek. Geçen yıl kararı yeni aldığımız için çocuklar ani bir şokla karşılaşmasın diye seviye belirleme sınavı yapılmadı. Bu öğrencilerimiz bu yıl iki sınava birden yapılacaktır.
SBS'de yabancı dil soruları da olacak
Türkiye'de yabancı dil öğretemiyoruz. Ne ilköğretim ne de ortaöğretimde yabancı dil öğretemiyoruz. Temel sorun OKS gibi sınavlarda soru çıkmamaktadır. Öğrenci soru çıkmayan dersi yük olarak görmektedir. Bundan böyle her yıl yapılacak olan Seviye Belirleme Sınavı'nda yabancı dil soruları da olacak.
Kütüphanesiz okul kalmayacak
Kültür Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği yaparak kütüphanesiz okul bırakılmayacak. Bütün okulların birer kütüphanesi olacak.
12 yıllık eğitim 2012 yılında zorunlu olacak
Kesintili 12 yılılk zorunlu eğitimin hazırlıkları için bu çalışmalar yapılıyor. 2012'de yüzde 90'lık bir okullaşma oranına ulaştığında kesintili zorunlu 12 yıllık eğiteme geçecek.