Çocuk 'Korumama' Kanunu

Çocukların suçu bir yaşam haline getirmelerinin önlenmesi amacıyla 2005 yılında Çocuk Koruma Kanunu çıkarıldı. Kanunda suç işleyen çocuk için 'sanık' ifadesi yerine 'suça sürüklenen çocuk' ifadesi kullanılırken, kanunda çocukların korunmasıyla ilgili hükü

Çocuk 'Korumama' Kanunu

Çocukların suçu bir yaşam haline getirmelerinin önlenmesi amacıyla 2005 yılında Çocuk Koruma Kanunu çıkarıldı. Kanunda suç işleyen çocuk için 'sanık' ifadesi yerine 'suça sürüklenen çocuk' ifadesi kullanılırken, kanunda çocukların korunmasıyla ilgili hükümler de yer aldı. Kanunla birlikte kurulan çocuk mahkemelerinin hedefi ise, çocukların cezalandırılmalarından ziyade, tekrar suç işlemelerini ve suçu bir yaşam biçimi haline getirmelerini önlemek için gerekli çalışmaları ve kararları almaktı.

YETİŞKİN GİBİ YARGILANIYORLAR

Ancak çocuk mahkemelerinin aldığı tedbir kararları, verilen kararların ancak yüzde 0.6'sını oluşturdu. Sosyal Hizmet Uzmanı Nihat Tarımeri tarafından hazırlanan hazırlanan raporda çocuk mahkemelerinin aldığı kararlarla ilgili çarpıcı sonuçlar çıktı. Toplam 2011 yılında karara bağlanan 105.739 dosyada, 28.306 (% 26.8) mahkumiyet, 21.158 (%20) beraat, 56.275(%53.2) çeşitli yaptırımlar yönünde karar çıkarken, sadece 164(%0.6) koruyucu tedbir kararı verildi. Aynı yıl yetişkinlere yönelik tüm ceza mahkemelerin aldığı mahkumiyet kararları %28.5, beraat kararı oranı ise %23 oldu. Raporda çocuk ve çocuk ağır ceza mahkemelerinin diğer ceza mahkemelerden farklı bir uygulama ve yaklaşım içinde olmadığı ortaya çıktığı, çocuk ve gençlerin aslında birer yetişkin gibi değerlendirildiği ile cezalandırıldığı belirtildi.

''KANUN CEZA ODAKLIDIR''

Yargılanan çocukların yarısının çocuk mahkemelerinde diğer yarısının da yetişkinlerin yargılandığı ceza mahkemelerde hakim karşısına çıktığını ve çocuk mahkemelerine gerek olmadığı görüşünü savunan Tarımeri, ''Böyle bir uygulamaya neden olan temel etken ise Çocuk Koruma Kanunu'nun yanlış yapılandırılmasıdır. Çocuk Koruma Kanunu, TCK'nun 31. maddesi üzerinden şekillendirilmiştir.Uygulama bu nedenden dolayı ceza odaklıdır. Çocuk odaklı olarakta uygulaması mümkün değildir. Çocuk Koruma Kanunu da aslında 'Çocuk Korumama Kanunu'dur.' dedi. Çocukların korunmasını amaçlayan bir yasal düzenleme yapılmak isteniyorsa bunun için önce TCK'nun 31. Maddesinin uygulamadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Tarımeri, ''Onun yerine koruma ile ceza uygulamasını ayrı ayrı yapılandırılan yeni yasal düzenleme yapılmadır'' şeklinde konuştu.

Suça sürüklenen çocuk için uygulacak tedbirler

-Danışmanlık tedbiri (Çocuğun bakımından sorumlu olan kimselere çocuk

yetiştirme konusunda; çocuklara da eğitim ve gelişimleri ile ilgili sorunlarının çözümünde yol göstermeye yönelik tedbir)

-Eğitim tedbiri (Çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak

devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait iş yerlerineyerleştirilmesine yönelik tedbir)

-Bakım tedbiri (Çocuğun bakımından sorumlu olan kimsenin herhangi bir nedenle görevini yerine getirememesi halinde, çocuğun resmi veya özel bakım yurdu ya da koruyucu aile hizmetlerinden yararlandırılması veya bu kurumlara yerleştirilmesine yönelik tedbir)

-Sağlık tedbiri (Çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbi bakım ve rehabilitasyonuna, bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavilerinin yapılmasına yönelik tedbir)

-Barınma tedbiri (Barınma yeri olmayan çocuklu kimselere veya hayatı

tehlikede olan hamile kadınlara uygun barınma yeri sağlamaya yönelik tedbir)

Yıllara Göre Tüm Ceza Mahkemelerinde Yargılanan Çocuk Sanık Sayıları:

Yıl     Çocuk sayısı

2001       87.206

2002     100.904

2003     124.620

2004     136.358

2005     158.917

2006     141.102

2007     111.278

2008     110.237

2009     119.141

2010     133.201

2011     141.412

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler