ÇYDD Davasında flaş gelişme

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişi hakkında açılan davanın 6. duruşması yapıldı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz

ÇYDD Davasında flaş gelişme

'Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 kişi hakkında açılan davanın 6. duruşması yapıldı.
 
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Hamdi Gökhan Ecevit, Aydın Ortabaşı, Fatma Nur Gerçel ile Ömer Sadun Okyaltırık katıldı.
 
Davanın aranan ve hakkında kırmızı bülten çıkarılması yönünde karar alınan sanığı Gülseven Yaşer ile diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
 
Ses ve görüntü kaydı yapılan duruşmada savunma yapan, ''Bozburun 177 Çağdaş Öğrenci Yetiştirme Derneği'' kurucu üyesi 77 yaşındaki Aydın Ortabaşı, ''İddianamelerin hepsini okudum ama neyle suçlandığımı anlayabilmek için, polis kayıtlarının ve delillerin tamamını da okumak zorunda kaldım. Dönüp dönüp aynı şeylerin yazılması, muhatabı yıldırmanın bir taktiği mi?'' dedi.
 
Denizaltı subayı olarak başladığı askerlik mesleğinde, Deniz Harp Akademisi'nde öğretim üyeliği yaptığını ve Denizaltı Filotilla komodoruyken emekli olduğunu belirten Ortabaşı, Şişli Siyasal Bilimler Fakültesi'ne senato kararıyla öğretim görevlisi olarak atandığını, ticaret gemilerinde çalıştığını ve şu anda da bir şirkette genel müdür olduğunu ifade etti.
 
-''Kızlarımızın deniz subayı olmasını çok istiyordum''-
 
Marmara bölgesi kırsalında öğrencilere eğitim imkanı sunmayı amaçladıklarını, 40'a yakın öğrenciye burs verdiklerini ve Deniz Kuvvetleri ile burs faaliyetinin bir ilişkisinin olmadığını kaydeden Ortabaşı, şöyle konuştu:
 
''Öğrencilerimize mezuniyet töreni yapıyoruz. Mesleğini seven her insan yetiştirdiği insanların da o mesleğe katılmasını ister. Ben de kızlarımızın deniz subayı olmasını çok istiyordum. O sebeple Deniz Kuvvetleri'nden tanıdığım eski öğrencilerimi törene davet ettim. Özden Örnek Paşa beni kırmayarak donanma komutanıyken mezuniyet törenine katıldı. Kız öğrencileri eğitim konusunda cesaretlendirecek konuşmalar yaptı. Deniz Komutanlığı'nda görevim sırasında Özden Örnek ile tanıştım. Kendisiyle çok yakın aile dostuyuz. Sevdiğim saydığım bir kişidir.''
 
Deniz subaylarıyla kız öğrencilerinin bir araya getirildiği iddiasının ''aşağılık bir yalan'' olduğunu belirten Ortabaşı, ''Eğer Türk adaleti bu iftira dolu ithamları ortaya çıkarmazsa, öğrencilerin ve ailelerinin vebalini alır. Soruşturma sürecinde beni ve öğrencileri üzen bu ahlaksız iddiaya muhatap olmam, Türk hukuk sisteminin bir ayıbı olarak hukuk tarihine geçecektir. Hiçbir kız öğrencimizin, herhangi bir askeri şahısla birlikteliği yoktur. İhbarı yapan kişi araştırılmalı ve burada bizimle yüzleştirilmeli'' diye konuştu.
 
Duruşmada, sanıklardan Mustafa Namık Kemal Boya da söz alarak savunmasını yaptı.
 
-Mahkemenin ara kararı-
 
Sanık ve sanık avukatları ile duruşma savcısının taleplerini alan mahkeme heyeti, davaya ilişkin verdiği ara kararında, sanıklardan Aydın Ortabaşı ve Mustafa Namık Kemal Boya'nın, duruşmalara girme zorunluluğunun kaldırılmasına hükmetti.
 
Heyet, sanıklardan Gülseven Yaşer hakkında çıkartılan yakalama ve kırmızı bültenle arama kararının kaldırılması talebini, sanığın savunmasının henüz alınmaması, sanığın Türkiye'de olduğunu dair bir adresinin bulunmaması ve davanın geldiği aşamayı dikkate alarak reddetti.
 
Dava dosyasının ''Poyrazköy'de ele geçirilen mühimmata ilişkin davayla birleştirilmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmanın 30 Nisan ve 2 Mayıs 2012 tarihlerinde yapılmasını karara bağladı.
 
-Ceza istemleri-
 
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklardan Mustafa Namık Kemal Boya'nın ''Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak'', ''devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek'' ve ''özel hayatın gizliliğini ihlal etmek'' suçlarından 12,5 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
 
Eski ÇEV Başkanı Gülseven Yaşer ile Fatma Nur Gerçel'in, ''Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak'' ve ''hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek'' suçlarından 8 ile 19,5 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenilen iddianamede, Ayşe Yüksel, Halime Filiz Meriçli, Hamdi Gökhan Ecevit, Ömer Sadun Okyaltırık ve Aydın Ortabaşı hakkında da ''Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 ile 15'er yıl arasında hapis cezası öngörülüyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler