Danıştay 81 ile kararı gönderdi
Belediye veya il özel idaresinde çalışan daimi işçinin, işçilik görevinden ayrılmadan aynı zamanda belediye meclisi üyeliğini veya il genel meclisi üyeliğini yürütüp yürütemeyeceğine ilişkin Danıştay Kararı 81 ilin il Özel İdaresi'ne gönderildi. Karar T
Belediye veya il özel idaresinde çalışan daimi işçinin, işçilik görevinden ayrılmadan aynı zamanda belediye meclisi üyeliğini veya il genel meclisi üyeliğini yürütüp yürütemeyeceğine ilişkin Danıştay Kararı 81 ilin il Özel İdaresi'ne gönderildi.
Karar Trabzon'u da ilgilendiriyor. Trabzon'dan ziyade Trabzon Merkez'den 5. sıradan aday olan ve seçilen AK Partili İl Genel Meclisi üyesi Hasan Yılmaz'ı ilgilendiriyor. Çünkü Hasan Yılmaz, Trabzon İl Özel İdaresi'nde daimi işçi olarak çalışıyor.
Trabzon İl Özel İdaresi, Danıştay kararını inceliyor. Hasan Yılmaz'ın İl Genel Meclisi üyeliği düşecek mi düşmeyecek mi? Buna karar verilecek. Peki, Hasan Yılmaz'ın yerine kim gelecek? Şayet Yılmaz'ın meclis üyeliği düşerse büyük bir ihtimalle yerine 6. sırada bulanan Halil Kılıç, meclise girmesi bekleniyor.
İşte Danıştay’ın Kararı
Belediye veya il Özel idaresinde çalışan daimi işçinin, işçilik görevinden ayrılmadan aynı zamanda belediye meclisi (iyeliğini veya il genel meclisi üyeliğini yürütüp yürütemeyeceğini ilişkin olarak Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinin Danıştay'dan istişari görüş istemi neticesinde, Danıştay Birinci Dairesinden almış okluğu 18/2/2009 tarih, E:2008/1444 ve K:2009/334 sayılı Kararda;
'"4857 sayılı İş Kanunu ile 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun, belediye meclisi ve il genel meclisinin görev ve yetkilerini belirleyen hükümleri ile söz konusu meclislerin toplantı ve görüşme yapma, komisyon oluşturma, komisyon çalışmalarında görev alma, başkanlığa vekalet etme ve benzeri konulan düzenleyen hükümleri birlikle değerlendirildiğinde söz konusu kamu kurumlarında çalışan daimi İşçilerin, işçi olmalarından kaynaklanan statüleri ile aynı tüzel kişilikteki meclis üyeliği statüleri birbirleriyle çatışmakta, dolayısıyla meclis üyesi sıfat ve yetkilerini kullanarak aynı tüzel kişilikte karar alma, denetim ve yaptırım süreçlerine katılmalarının mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, belediyede veya il Özel idaresinde çalışan daimi işçinin görevinden ayrılmadan aynı belediyede meclis üyesi veya aynı il özel idaresinde il genel meclisi üyesi olarak görev yapamayacağı" şeklinde görüş ihdas edilmiştir"