Davutoğlu: Sabrımız kalmadı
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Danışmanı'na Türkiye'nin adada çözüm için artık sabrının kalmadığını belirterek "Ya kalıcı çözüm, ya doğal kaynakları kapsayacak sınırlı çözüm, ya iki devletli çözüm" dedi. TÜRKİYE, Kıbrıs sorunu
Yayınlanma:
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Danışmanı'na Türkiye'nin adada çözüm için artık sabrının kalmadığını belirterek "Ya kalıcı çözüm, ya doğal kaynakları kapsayacak sınırlı çözüm, ya iki devletli çözüm" dedi.
TÜRKİYE, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelere başlanmaması durumunda, "İki devletli çözümün masada olduğunu" BM'ye iletti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'a "Kıbrıs sorununu bir an önce çözelim. Ya kalıcı çözümle, ya doğal kaynakları kapsayacak sınırlı bir çözümle ya da iki devletli çözümle. Ama öyle ya da böyle, zaman kaybetmeden çözüme gidelim" dedi. Ankara, Rum Kesimi'nin, ekonomik krizi bahane ederek müzakere sürecini ertelemeye çalıştığı Kıbrıs sorununun çözümü için atağa geçti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'la dün Dışişleri Bakanlığı'nda görüşen Davutoğlu, Kıbrıs'ta çözüm görüşmelerinin başlatılmamasından duyulan memnuniyetsizliği dile getirdi. Rum kesimindeki seçimlerden bu yana Türk tarafının müzakere masasına oturmaya çalıştığını ancak Rumların, bu kez de ekonomik krizi bahane ettiğini gündeme getiren Davutoğlu, BM Temsilcisi Downer'a, şunları söyledi:
Rum bahaneleri kabul edilemez
"Ne zaman bu bahanelerin bitip de ciddi bir şekilde masaya oturulacağı önemli bir sorudur. Bu bahaneler yapılırken bir taraftan da Kıbrıs Rum yönetimi, parlamentosundan doğal kaynaklarla ilgili kanun çıkartıyor. O işlemler için hiç beklemiyorlar, ama müzakere etmek, barış sürecine katılmak icap ettiğinde bir sürü bahane üretiyorlar. Bu kabul edilemez."
Türkiye'nin artık sabrının kalmadığını vurgulayan Davutoğlu, Downer'ın önüne üç seçenek koyarak, gündeme çözüme ulaşılmaması halinde, KKTC'nin uluslararası toplumca tanınma sürecini başlatacak "İki devletli çözüm" önerisini de getirdi. Davutoğlu, seçenekleri, "Ya gelsinler çözüm yapalım ya sınırlı bir çözüm etrafında doğal kaynakları da içine alan bir mutabakat sağlayalım. Ama bu iki seçeneği kabul etmezlerse, o zaman iki devletli çözüm etrafında düşünmenin vakti gelmiştir" olarak sıraladı.
Obama'dan teşvik edici rol talebi
Diğer yandan Türkiye, bu politikasını ABD, Rusya ve AB ile de paylaştı. Dışişleri Bakanlığı, iki devletli çözümün şart olduğunun anlaşılması durumunda, eylem planını tüm dünya ile paylaşmak için hazırlıklarını tamamladı. Başbakan Erdoğan, 16 Mayıs günü ABD'ye yapacağı ziyarette, Kıbrıs konusundaki bu plana da ağırlık verecek. Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile görüşmesinde ABD'nin çözüm için teşvik edici rol üstlenmesini isteyeceği dile getiriliyor.
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.