Dedeleri de Asılmış

Adana'da tarihçi Cezmi Yurtsever, MHP Lideri Devlet Bahçeli, eski Başbakan Necmettin Erbakan ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun da aralarında bulunduğu binlerce ailenin soy ağaçlarını 18 Eylül'de açacağı sergide açıklayacak.Osmanlı

Dedeleri de Asılmış

Adana'da tarihçi Cezmi Yurtsever, MHP Lideri Devlet Bahçeli, eski Başbakan Necmettin Erbakan ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun da aralarında bulunduğu binlerce ailenin soy ağaçlarını 18 Eylül'de açacağı sergide açıklayacak.

Osmanlı arşivinde 16'ncı Yüzyıl'a ait Tapu- Tahrir defterleri, Adana Valiliği'nin 1750 tarihli aileler köken sicilleri, 19'uncu Yüzyıl tapu, nüfus, askerlik defterleri, ailelerin ellerinde bulunan şecere/soy belgelerini incelediğini söyleyen Yurtsever, Çukurova'nın önde gelen yüzlerce ailesinin kökenlerini aydınlatan fotoğraf ve belgelere ulaştığını açıkladı. Yurtsever, Çukurova Türkmenleri Kitabı'nda da yayımladığı ailelerin soy ağacıyla ilgili bilgileri 'Çukurova'nın Soy Ağacı' adı altında sergiyle halka açıklamaya karar verdiğini söyledi.

Yursever, 25 Eylül'e kadar açık kalacak sergiyle ilgili şunları söyledi: "Sergimde, sayın Devlet Bahçeli'nin 1856 yılında idam edilen dedelerinin türbesi, Bahçeli ve ailesinin soy ağaçları geniş şekilde yer alacak. Gavurdağı eteklerinde kervan baskınından dolayı bölgenin derebeyi ve ayanı Fetahlıoğulları'ndan Ağca Bey ve oğulları suçlandı. Aynı olaya iştirakten Cerit ve Küçükoğulları beylerine de idam kararları verildi. Fettahlı beylerinin idam infazı 1856'da Bahçe İlçesi'nde gerçekleşti. İdam edilen Ahmet ve Mehmet beyler, Devlet Bahçeli'nin dedeleridir.

Erbakan'ın dedelerinin Kozanoğlu Beyliği hükümetinde 1700- 1865 yılları arasında maliye bakanlığı yaptıklarını, Erbakan'ın babasının padişahın tahsis ettiği para ile hukuk eğitimi yaptığını öğrendim."

Burada yatıyorlar

Cezmi Yurtsever'in yarın Büyükşehir Belediyesi önünde açacağı sergide MHP lideri Bahçeli'nin 1856 yılında idam edilen dedelerinin türbesinin bu fotoğrafları da yer alacak. Bahçe İlçesi'ndeki türbeye idam edilenlerin annesi tarafından Osmanlıca şiir yazıldı. Mezar taşı üzerinde adı geçen aşiretin 'hanedan-ı kadim' (yani çok köklü bir Türk ailesi) olduğu yazısı da var.

Hürriyet 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler