Dink komisyonu kimi suçlu buldu

Meclis Alt Komisyonu'nun raporunda “Dink'e yönelik bir tehlikenin emniyet ve jandarma personelince öğrenilmiş olmasına rağmen gereğinin yapılmadığı” tespiti yapıldı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere

Dink komisyonu kimi suçlu buldu

Meclis Alt Komisyonu'nun raporunda “Dink'e yönelik bir tehlikenin emniyet ve jandarma personelince öğrenilmiş olmasına rağmen gereğinin yapılmadığı” tespiti yapıldı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Hrant Dink cinayetini araştırmak üzere oluşturulan Alt Komisyon, çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi.

Alt Komisyon Başkanı AKP'li Mehmet Ocakden, komisyon üyeleri AKP'mi Kazım Ataoğlu, MHP'li Şenol Bal ve DSP'li Ayşe Jale Ağırbaş ile TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Ocakden, Dink cinayetiyle ilgili Jandarma hakkında soruşturma izni verilmesine rağmen, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında soruşturma izni verilmemesini, “O bizim görevimiz değil” sözleriyle değerlendirdi. Ocakden, “İstanbul Valisi ve Emniyet Müdürünün ihmali var mı, suçluyor musunuz?” sorusunu soran gazeteciye, “Böyle tuzak sorular sorma” karşılığını verdi. Basında, “Alt Komisyon cinayeti aydınlatacak” denildiğini belirten Ocakden, “Böyle bir görevimiz yok.Görevimiz idari anlamda bir hata, kusur, ihmal olup olmadığını tespit etmek. Bir ihmal vardır. Bu genel olarak hem jandarmadadır, hem emniyettedir” dedi.

Bin 390 sayfa

Ocakden, bir soru üzerine, 180 sayfalık raporun, eklerle birlikte bin 390 sayfa olduğunu söyledi. Raporun sonuç bölümünde, yaşam hakkının en temel insan hakkı olduğu, na işaret edilerek, şu tespitlere yer verildi:

Jandarma ve emniyet ihmali

“Dink'e yönelik bir tehlikenin Emniyet ve Jandarma personelince öğrenildiği, tehlikenin varlığı konusunda gerek yazılan yazının akıbetinin tam olarak araştırılamamış olması ve gereğinin yapılamamış olması, gerekse Coşkun İğci'nin İl Jandarma Komutanlığının kayıtlı bir haber elemanı olmasa bile kendisinden alınan haberin ve bilginin yeterince araştırılmaması ve değerlendirilememesi sonucunda idari makamların bu tür bir riski bilebilecek durumda olmalarına rağmen, her kademedeki sorumluların ihmali sonucunda tehlikeyi önlemek için gereken tedbirleri almadığından tehlikenin gerçekleşmiş olduğu ve Hrant Dink adlı vatandaşımızın yaşamını yitirmiş olduğu, dolayısıyla gerek Anayasamızın 17'nci maddesinde, gerekse iç hukukumuzun bir parçası durumunda olan AİHS'nin 2'nci maddesinde korunan yaşam hakkının korunmasına yönelik olarak alınması gereken tedbirlerde eksikliklerin yaşanmasına neden olunduğu ve devletin pozitif yükümlülüğünü yerine getiremediği gibi bir durumla karşı karşıya gelinebilecek bir ortamın yaratılmış olduğu sonucuna varmıştır.”

Komisyon raporunun hukuki süreçte hiçbir bağlayıcılığı bulunmuyor.
İhbarı alan iki güvenlik birimi cinayeti seyretti

Dİnk'İn öldürüleceği yönündeki ihbarlar Trabzon'da iki aylar önce hem Jandarma hem de Emniyet'e iletildi. Jandarma yaklaşık 6 ay önce Ağustos 2006'da ihbarı aldı. Emniyet'e aynı ihbar Şubat 2006'da ulaşmıştı. Trabzon Emniyet'i Erhan Tuncel'den gelen suikast ihbarı için 19 Şubat 2006'da İstanbul'u uyardı. Buna rağmen Dink, 19 Ocak 2007'de öldürüldü. Olayla ilgili Trabzon ve İstanbul Emniyetlerindeki görevliler hakkında soruşturmaya gerek görülmedi. Trabzon İl Jandarma Alay Komutanı Ali Öz'e ise soruşturma izni çıkmıştı.

İstanbul polisine özel tazminat verilsin

Komİsyon raporunda benzer olayların tekrar yaşanmaması için bazı öneriler de yer aldı:
* İl ve ilçelerdeki güvenlik güçlerinin edindikleri bilgileri mülki amirlerle paylaşmalı.
* Mülki idare amirleri kolluk kuvvetlerinin aralarındaki anlaşmazlığı ya da hukuka uygun hareket edip etmediğini denetlemeli
* İstihbarat birimlerinin kullandığı Yardımcı İstihbarat Elemanlarının kaydının ve bilgilerinin tutulduğu ortak bir veri bankasının oluşturulmalı. İşine son veriler elaman bir başka kolluk kuvveti tarafından kullanılmamalı.
* Yazıların gizlilik dereceleri yanında önem ve ivedilik derecelerinin bildirilmesi
* İstihbaratla ilgili bütün görüşme, dinleme ve bilgi toplama faaliyetlerinin verilerin önem ve içeriğine bakılmaksızın tutanağa geçirilmeli, merkezdeki veri bankasına işlenmeli.
* Jandarmanın görev ve sorumluluk sahasının belediye hudutları dışında belirlenmesi
* İstanbul'daki polis sayısının artırılması, polis memuru ve emniyet amiri kadrosuna kadar olan personel için İstanbul özel hizmet tazminatının uygulanması

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler