e-Fatura ne işe yarar?

e-Fatura, ülkemizde son yıllarda büyük bir hızla kullanımı artmakta olan bir araçtır.

e-Fatura ne işe yarar?

e-Fatura, taraflar arasında gerçekleşen bir alışverişin dijital olarak faturalanmasına olanak tanır. Böylece, satıcı ile alıcı arasında güvenli, hızlı ve düşük maliyetli bir sistem oluşturmaya olanak tanır.

Fiziksel faturadan farklı olarak tamamen dijital bir şekilde üretilebilen e-Fatura, ülkemizde son yıllarda büyük bir hızla kullanımı artmakta olan bir araçtır.

e-Fatura, fiziksel faturaya kıyasla firmalara daha geniş bir faaliyet imkânı tanır. Zira, e-Fatura sisteminin en büyük hedeflerinden birisi de fatura kesme zorunluluğu bulunan kişilere ve firmalara kolaylık sağlamaktır. Yalnızca tek bir tık ile fatura kesmeye olanak tanıyan bu sistem, firmaların hata payını da azaltmayı hedefler.

e-Fatura kullanma avantajları nelerdir?

e-Fatura kullanmanın pek çok avantajı vardır. Gelin, bir kısmına hâlihazırda değindiğimiz bu avantajlara bir göz atalım:

● Verimlilik: e-Fatura, çevrim içi bir sistem üzerinden, yalnızca birkaç saniye içerisinde oluşturulup alıcıya gönderilebilir. Bu sayede alım-satım faaliyetleri çok daha verimli bir şekilde sürdürülebilir.

● Düşük hata payı: Elle doldurulan faturalara kıyasla dijital ortamda hazırlanan e-Faturaların hata payı daha düşüktür. Üstelik, faturanın yanlış okunması ya da faturada yanlışlık yapılması gibi ihtimaller de ortadan kalkar.

● Maliyetten tasarruf: Kâğıt ve matbaa giderlerini ortadan kaldıran e-Fatura sayesinde firmalar maliyetlerinin bir kısmından kurtulmuş olurlar. Yalnızca e-İmza ve benzeri dijital hizmetler için belirli bir ücret ödenmesi gerekecektir. Bu ücretler ise kâğıt ve matbaa giderlerine göre çok düşüktür.

● Kolay düzeltme ve iptal olanağı: e-Fatura keserken bir yanlışlık yapıldığında sistem üzerinden iptal talebi yollamak ve gerekli düzeltmeleri yapmak oldukça kolaydır. Bunun yanında, müşterinin ürünü almaktan vazgeçmesi gibi durumlarda yalnızca tek bir tık ile faturanın iptali mümkündür.

● Zamandan tasarruf: Dijital fatura kesmek hem alıcıyı hem de satıcıyı zaman kaybından kurtarır. Fiziksel bir faturanın karşı tarafa ulaşması zaman alırken, e-Fatura saniyeler içerisinde karşı tarafa iletilir.

● Arşiv ihtiyacı olmaması: e-Fatura, dijital arşivde saklanır. Bu sebeple fiziksel bir arşiv oluşturmak, arşivden sorumlu birini tutmak ve arşiv için harcama yapmak gibi ihtiyaçlar ortadan kalkar.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler