"Eğer o üç gemi Trabzon'a gidebilseydi..."
Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götürürken 7 Kasım 1914'te Zonguldak'ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan 'Bezm-i Alem', 'Bahr-i Ahmer' ve 'Mithat Paşa' gemilerinin mürettebatı tö
Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götürürken 7 Kasım 1914'te Zonguldak'ın Ereğli İlçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan 'Bezm-i Alem', 'Bahr-i Ahmer' ve 'Mithat Paşa' gemilerinin mürettebatı törenle anıldı.
İlk tören, 3 geminin batırıldığı bölgede yapıldı. Karadeniz Bölge Komutanlığı Limanı'ndan hareket eden fırkateyn ile gemilerin batırıldığı 9 mil açığa giden protokol üyeleri, burada 3 gemi için denize çelenk bıraktı.
Basına kapalı yapılan törenin ardından Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'ndaki törene geçildi. Ereğli Sahil Bandı'nda yer alan ve 3 gemideki 221 mürettebatın isimleri ile Kafkas cephesinde şehit olan Ereğlili 65 askerin isimlerinin yazılı olduğu anıtta düzenlenen törene Kaymakam İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, Ereğli Belediye Başkanı CHP'li Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı Ak Partili İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Kaymakam İbrahim Çay, Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç ve Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ile Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen tarafından anıta çelenk konuldu.
'SARIKAMIŞ DENİZ ŞEHİTLERİ ANITI SEMBOL'
2 yıl boyunca Genelkurmay arşivlerini tarayarak yaptığı çalışmayla 3 geminin Rus donanması tarafından batırıldığını ortaya çıkaran ve ilk kez 2007'de bu törenin düzenlenmesini sağlayan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatının başarılı olmayacağını, bunun en önemli örneğinin Sarıkamış olduğunu söyledi. Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı'nın bu açıdan önemli bir sembol olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sönmez, şöyle konuştu:
"Bakın 'Sarıkamış şehitleri' diyoruz, 'Sarıkamışlı şehitler' demiyoruz. Onlar Anadolu'nun her yerinden koşup gelen şehitlerdir. Sarıkamış'ta anıtlar ve heykeller var. Onlar tüm Anadolu'yu sembolize ediyor. Bugün Türkiye'nin her ilinde, ilçesinde bir Sarıkamış Şehitleri Anıtı yapılsa belki o zaman borcumuzu ödeyebiliriz. Eğer bu üç gemi Trabzon'a gidebilseydi, bu malzemeler Erzurum'a gidebilseydi savaşın kaderi başka olacaktı. Belki yine yenilebilirdik ama kırık bu kadar yüksek olmayacaktı."