Ehliyet Yenilemek İçin Son Tarih Ne Zaman? Cezası Ne Kadar? Gerekli Belgeler Neler?

2024 ehliyet yenileme son tarihi yaklaşıyor! 31 Aralık 2024’e kadar eski tip sürücü belgelerinizi yenilemeniz gerekiyor. Geç kalırsanız 12 bin TL para cezası ile karşı karşıya kalabilirsiniz!

Ehliyet Yenilemek İçin Son Tarih Ne Zaman? Cezası Ne Kadar? Gerekli Belgeler Neler?

Ehliyet yenileme sürecinde son tarih yaklaşıyor. İçişleri Bakanlığı, eski tip sürücü belgelerini yeni tip ehliyetlerle değiştirmek isteyenler için belirli tarihler duyurmuştu. Ehliyet yenileme işlemlerini zamanında gerçekleştirmeyen sürücüler için para cezası uygulanacak. Peki, 2024 ehliyet yenileme son tarih ne zaman? Ceza tutarı ne kadar olacak? Gerekli belgeler nelerdir? İşte tüm detaylar...

2024 Ehliyet Yenileme Son Tarih Ne Zaman?

İçişleri Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, eski tip sürücü belgelerinin yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesi için belirlenen son tarih 31 Aralık 2024 olarak duyuruldu. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin geçici 10. maddesi uyarınca 2016 yılından önce alınan eski tip ehliyetlerin yenilenmesi zorunlu hale getirildi. 2022 yılında sona ermesi planlanan yenileme süreci, Covid-19 salgını sebebiyle iki yıl daha uzatılarak 2024 yılı sonuna ertelendi.

Ehliyet Yenilemeyenlere Para Cezası

Ehliyetini yenilemeyen sürücüler, trafik uygulamalarında eski tip sürücü belgesi kullandıkları tespit edilirse para cezasına çarptırılacaklar. 2023 yılı itibarıyla bu ceza 4 bin 64 TL olarak uygulanırken, 2024 yılında bu cezanın 12 bin TL civarında olması bekleniyor. Eski tip ehliyetle yakalanan sürücüler, sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan dolayı bu cezayı ödemek zorunda kalacak.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Eski tip ehliyetini yenilemek isteyen sürücüler, başvuru esnasında bazı ücretler ödeyecekler. Eski tip ehliyeti yenisi ile değiştirmek için ödenecek ücret 15 TL olarak belirlenmiştir. Yeni tip sürücü belgesini yenileyenlerin ise 769 TL ödemeleri gerekecek.

Yeni Tip Sürücü Belgesi İçin Gerekli Belgeler

Ehliyet yenileme işlemleri için bazı belgeler gerekmektedir. İşte başvuru sırasında yanınızda bulundurmanız gereken belgeler:

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı, Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Sistemden elektronik ortamda kontrol edilmektedir.)

Nüfus Müdürlüğü'nde alınacak parmak izi

Son Başvuru Tarihinden Önce Randevu Alın

Ehliyetini yenilemek isteyen sürücüler, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Nüfus Müdürlükleri'nden randevu alarak başvuru yapabilecekler. Randevu işlemleri, e-Devlet üzerinden veya Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi aracılığıyla kolayca yapılabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler