Elektrikli araçlar için çarpıcı rapor! 2025 yılı sonuna kadar...

Elektrikli araç piyasasındaki olumsuz hava tersine dönmeye başladı. Araç satışlarının artması beklenirken, batarya sorunun da çözüme kavuşturulacağı öngörülüyor.

Elektrikli araçlar için çarpıcı rapor! 2025 yılı sonuna kadar...

Analiz firması Gartner'ın yayımladığı yeni bir rapora göre, elektrikli araç (EV) piyasasındaki olumsuz hava tersine dönmeye başlıyor.

Gartner'ın raporunda, 2025 yılı sonuna kadar, yollarda yaklaşık 85 milyon elektrikli araç bulunacağı öngörülüyor. Bu tahmin, otomobillerin yanı sıra otobüsler, minibüsler ve ağır kamyonları da içeriyor. Elektrikli araçlar iki ana gruba ayrılıyor: bataryalı elektrikli araçlar (BEV) ve fişe takılan hibrit elektrikli araçlar (PHEV).

2025 yılına kadar BEV üretiminin %35 artarak 62 milyona, PHEV üretiminin ise %28 artarak 23 milyona ulaşması bekleniyor.

Çin, büyük bir emisyon kaynağı olmasına rağmen, elektrikli araç sahipliği konusunda dünya genelinde liderliği sürdürüyor. Gartner, Çin'in bu üstünlüğünün sadece 2025'te değil, önümüzdeki on yıl boyunca da devam edeceğini öngörüyor.

elektrikli-araclar-icin-carpici-rapor-2.webp

Raporda ayrıca, Avrupa ve Kuzey Amerika’da elektrikli araçlara olan talebin istikrarlı bir şekilde artacağı belirtiliyor. 2025 yılı sonuna kadar, Çin'de 49 milyon, Avrupa’da 20,6 milyon ve Kuzey Amerika’da 10,4 milyon elektrikli aracın yollarda olacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli araçlar konusunda önemli bir endişe olan batarya sorununun da 2030’a kadar çözüme kavuşması bekleniyor. Gartner'a göre, otomobil üreticileri ham madde kıtlığı riskini azaltmak amacıyla, kullanılan bataryaların %95’ini geri dönüştürecek. Bu sayede, bataryalarda bulunan nadir elementlerin geri dönüşümü, üreticiler için daha cazip hale gelecek ve doğal kaynakların çıkarılma ihtiyacı azalacak.

Gartner’ın tahminlerine göre, Çin’e uygulanan ekstra vergiler Kuzey Amerika ve Avrupa'da elektrikli araç kullanımını etkileyebilir. Bu vergilerin destekçileri, Çinli üreticilere karşı rekabet şansı yaratmak için yerli üreticilere ihtiyaç olduğunu savunuyor. Ancak vergilerin, elektrikli araçların fiyatlarını artırarak benimsenmesini yavaşlatma riski taşıdığı da belirtiliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler