Emekli komutandan şok sözler
1978 yılının Mart ayında Türkiye her gün yeni bir cinayet ve katliam haberiyle sarsılırken Ankara'nın gündeminde Genelkurmay Başkanı Semih Sancar'ın görev süresinin doluyor olmasıyla ilgili tartışmalar vardı. Kamuoyunun beklentisi Sancar'ın görev süresini
1978 yılının Mart ayında Türkiye her gün yeni bir cinayet ve katliam haberiyle sarsılırken Ankara'nın gündeminde Genelkurmay Başkanı Semih Sancar'ın görev süresinin doluyor olmasıyla ilgili tartışmalar vardı. Kamuoyunun beklentisi Sancar'ın görev süresinin uzatılacağı yönündeydi. İşte tam bu sırada Bülent Ecevit, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Kenan Evren'in ismini yeni Genelkurmay Başkanı olarak telaffuz etti. Evren, bir yıl önce Ege Ordu Komutanlığı'ndan sürpriz bir şekilde Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmıştı. Ecevit'in ısrarı üzerine Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk kararnameyi imzaladı ve Evren 7 Mart 1978 günü Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturdu. Ecevit'in Evren'den ilk talebi, Kontrgerilla faaliyetlerinin hemen durdurulmasıydı. Hatta Ecevit'in, Evren'i Kontrgerilla'nın sivil unsurlarını dağıtmak ve Daire'nin faaliyetlerini kontrol altına almak şartıyla Genelkurmay Başkanı yaptığı konuşuluyordu. Ecevit, Evren'le yaptığı görüşmeyi 1990 yılında şöyle anlatacaktı: "Özel Harp Dairesi'nin demokratik hukuk devleti kurallarına ve açık rejime uygun çalışması gerektiğini söyledim. Kenan Evren kaygılarımı paylaştığını söyledi ve isteklerimi yerine getireceği sözünü verdi."
KONTRGERİLLAYI DAĞITMA ŞARTI
Evren o nedenle hemen Özel Harp Dairesiyle ilgili bir inceleme başlattı. Bunun için üst düzey askerlerden oluşan bir heyet oluşturdu. Bu heyet Özel Harp Dairesi'nin tüm kayıtlarını inceledi, silah depolarını tek tek kontrol etti. İncelemenin sonunda Özel Harp Dairesi'nin olası Sovyet işgaline karşı Trabzon'da dağlık arazide toprağa gömdüğü silah deposunun kayıp olduğunu ortaya çıkardı. Kayıtlarda silah deposu olarak gözüken yerde tek bir silah bile yoktu. Özel Harp Dairesi'nden gelen yanıt hayli ilginçti: "Silah deposu heyelan nedeniyle kayboldu!" Özel Harp, silah deposunun kayıp tarihini 1970 yılı olarak gösterdi. O dönemde Özel Harp Dairesi Başkanı Tümgeneral Cihat Akyol, Kurmay Başkanı ise Kemal Yamak'tı.
'EVET SİLAH DEPOSU KAYIP'
Sonrada Özel Harp Dairesi Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapan emekli Orgeneral Kemal Yamak, SABAH'a yaptığı açıklamada, Kenan Evren'in Özel Harp Dairesi hakkında inceleme yaptırdığını ve bu incelemede Karadeniz'de bir silah deposunun kaybedildiğinin tespit edildiğini doğruladı. Yamak şöyle dedi: "Kenan Evren, bir orgeneralin de yeraldığı bir heyet gönderdi. Her şeyi incelediler. Silahlar toprağa gömülüydü. Heyelan olunca da kayboldu ve bulamadık. Ama bunun tutulmuş zabıtları vardır. Silahlar çok aranmış ama bulunamamış. Ama kayıp silah deposu öyle yüzlerle veya binlerle silahtan ibaret değildi. 8- 10 silahtı. Bütün bunların zabıtları var" dedi. Yamak'ın silah depolarında az sayıda silah bulunduğu iddiası, Avrupa'daki Gladio benzeri örgütler konusundaki araştırmalarıyla tanınan İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Güvenlik Araştırmaları Uzmanı Dr. Daniele Ganser'in gözlemleriyle çeleşiyor. Genser'e göre tüm Gladio örgütlerinin silah depoları standart silah ve mühimmatlardan oluşuyor. Yamak, SABAH'a Özel Harp Dairesi'nin, Mahir Çayan liderliğindeki militanların öldürüldüğü Kızıldere operasyonuyla ilgisi olduğu iddialarını da yalanladı. Yamak, "Kızıldere'de Özel Harp Dairesi yoktu. Ankara'da özel bir ekip gönderildi ama Daire'den değillerdi." dedi.