Erdoğan Bayraktar Yüce divana sevk edilmedi

4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylama öncesinde TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı.GÜLER İÇİN KARAR VERİLDİTBMM Genel Kurulu'nda eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Mard

Erdoğan Bayraktar Yüce divana sevk edilmedi

4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilip gönderilmemesiyle ilgili oylama öncesinde TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiminde başladı.

GÜLER İÇİN KARAR VERİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda eski İçişleri Bakanı ve AK Parti Mardin Milletvekili Muammer Güler'in Yüce Divan'a sevk edilmesini içeren önerge kabul edilmedi. Muammer Güler için 258 red oyu çıkarken 241 kabul oyu çıktı. 6 kişi çekimser olarak oy kullanırken  4 geçersiz ve 4 oy ise boş kullanıldı. 

ÇAĞLAYAN YÜCE DİVANA SEVKEDİLMEDİ

Bahçekapılı, gizli oylamanın ihlal edilmemesi konusunda vekilleri uyardı. Ardından gizli oylama başladı. Zafer Çağlayan hakkındaki önerge ile ilgili yapılan gizli oylama 21,10 sıralarında sona erdi. Oyların sayımına geçildi. Zafer Çağlayan hakkındaki önerge 242 'evet' oyuna karşı 264 'hayır' oyuyla reddedildi. Oylardan 7'si çekimser, 1'i boş, 3'ü geçersiz çıktı. Oturuma 15 dakika ara verildi. Çağlayan oylamasında Yüce Divan'a ret kararının çıkmasını CHP'liler alkışla protesto etti.

EGEMEN BAĞIŞ YÜCE DİVANA SEVKEDİLMEDİ

Eski AB Bakanı Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevkedilmesini içeren önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

Eski Çevre ve Şehirçilik Bakanı Trabzon Milletvekili Erdoğan Bayraktar Yüce Divan'a sevkedilmesini içeren önerge TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

 

"İŞTE TÜM GELİŞMELER" 2.SAYFADA

İŞTE TÜM GELİŞMELER

Bahçekapılı'nın, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın notu olduğunu belirtmesine muhalefet partili milletvekilleri tepki göstererek, "Böyle bir usul var mı?" dedi.

Bahçekapılı, Çağlayan'ın annesinin vefatı dolayısıyla Genel Kurul'a katılamadığını ifade ederek, annesi Perihan Çağlayan'a rahmet diledi.

Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, yerinden söz isteyerek, "Soruşturma Komisyonu'na verdiğim sözlü ve yazılı ifademe ilave edecek bir şey yok. Takdir Yüce Meclis'in" dedi. Eski AB Bakanı Egemen Bağış da yerinden söz alarak, "Hakkımızdaki iftiralarla ilgili gerek başsavcılık gerek komisyon gerekli kararları vermiştir. Komisyon kararına saygı duyuyorum. Takdir Yüce Meclisin" diye konuştu. Bu sırada bazı CHP'li milletvekilleri Bağış'a "Kürsüye gel" diye seslendi.

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise konuşma yapmadı ve yerinden "Teşekkür ederim" dedi.

ARA YARIM SAAT UZADI

Başkanvekili Bahçekapılı, Genel Kurul'a, önergeler üzerinde çalışma yapmak üzere 15 dakika ara verdi. Daha sonra verilen ara yarım saat daha uzadı.

ERDOĞAN BAYRAKTAR: GENEL KURUL'DA KONUŞMA YAPMAYACAĞIM

TBMM Genel Kurulu’na eski bakanlardan ilk olarak Erdoğan Bayraktar geldi.

1032613_27f235327790d6e8e4ccbe88ea7f15fd.jpgBayraktar'ın bugün konuşmama kararı aldığı öğrenildi. Kuliste gazetecilere açıklamada bulunan Bayraktar, "Savunma yapmak istiyordum ancak yakın çevremin telkinlerini dinleyeceğim ve Genel kurul’da konuşma yapmayacağım" dedi.

EGEMEN BAĞIŞ: SİYASETÇİNİN HER ZAMAN A PLANI, B PLANI, C PLANI OLUR

Erdoğan Bayraktar 'dan sonra salona gelen eski bakan Muammer Güler ve Egemen Bağış oldu. Gazetecilerin "Nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?" sorusuna Bağış, "Hayırlısı olsun takdir yüce Meclis'indir" şeklinde yanıt verdi. Bağış, Genel Kurul'a gelişinde gazetecilerin, konuşup konuşmayacağı yönündeki sorusuna, "Duruma göre bakarız" yanıtını verdi. "Yani konuşma ihtimali var mı?" sorusu üzerine Bağış, "Siyasetçinin her zaman a planı, b planı, c planı olur değil mi" dedi.

Yüce Divan oylaması öncesi suçlanan bakanlar süre sınırlaması olmadan konuşma yapabilecekler.

MECLİS'TEN NOTLAR

Meclis Başkan Vekili Ayşenur Kapılı, bakanlarla ilgili iddiaları okurken Zarrab'ın ismini telaffuz etmedi. CHP'li Hamzaçebi CHP'li Akif Hamzaçebi, "Neden Rıza Sarraf'ın adı okunmadı?" diyerek itiraz etti.

OY SANDIKLARI VE KULÜBELER HAZIR

4 eski bakanla ilgili yüce divan oylamsının gizli olarak yapılacağı oy sandığı ve kulübeler de TBMM Genel Kurul salonuna kuruldu.

1032613_7845fe89554c7c30a4f597e4b726ebf8-001.jpg

1032613_fb424d75931bbb2a080666892965c2d3.jpgKISA SÜRELİ DÖVİZ KRİZİ

Genel Kurul görüşmelerinde kısa süreli bir kriz de yaşandı. CHP Bartın Milletvekili İhsan Özkes, Hz. Muhammed'in sözünü içeren bir dövizi salonda gösterdi. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekpılı, Özkes'e uyarıda bulundu.

YÜCE DİVAN KARARI İÇİN 276 'EVET' OYU GEREKİYOR. OYLAMA GİZLİ YAPILACAK

Milletvekilleri, Yüce Divan’a göndermeme yolunda kullandıkları oyun gerekçelerini Genel Kurul'da tekrarlayacak. Daha sonra muhalefetin vereceği “Yüce Divan’a gönderme” önergeleri ve gerekçeleri okunacak. Bunun üzerinde her bakan hakkında ayrı ayrı gizli oylama yapılacak. Londra’da bulunan Başbakan Davutoğlu oylamaya katılamayacak.

Bakanlar hakkında Yüce Divan kararı çıkabilmesi için Meclis’teki sandalye dağılımına göre muhalefetin blok olarak Yüce Divan yönünde oy kullanması ve AK Parti’den de 53 fire gerekiyor.

YALÇIN AKDOĞAN, DAVUTOĞLU YERİNE OY KULLANIR MI ?

Resmi bir ziyaret için İngiltere'de bulunan Başbakan Davutoğlu TBMM Genel Kurulu'ndaki oylamada, "şahsen" oy veremeyecek. Peki Davutoğlu'nun oyunu kim kullanacak? Ya da bu oy kullanılmayacak mı?

Mevcut mevzuat uyarınca, resmi görevle yurtdışına giden Başbakan dahil, milletvekili olan tüm Bakanlar Kurulu üyeleri yerine, vekaletlerini bıraktıkları kabine üyeleri oy kullanabiliyorlar.

Davutoğlu, yurtdışına giderken Başbakanlık vekaletini yardımcısı Yalçın Akdoğan'a bıraktı.

Vekalet konusu, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayınlandı. Bu durumda Akdoğan, Davutoğlu'nun yerine oy kullanma yetkisi taşıyor.

Ancak Akdoğan'ın bu yetkiyi kullanıp kullanmayacağı oylama sonunda belli olacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler