Erdoğan'dan devrim gibi kararlar
Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Güney Kore’ye giderken Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’daki molada gazetelerin yayın yönetmenlerinin sorularını cevaplandırdı. Gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.Başbakan Erdoğan 4+4+4 eğitim model
Başbakan Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi için Güney Kore’ye giderken Kazakistan’ın eski başkenti Almatı’daki molada gazetelerin yayın yönetmenlerinin sorularını cevaplandırdı. Gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.
Başbakan Erdoğan 4+4+4 eğitim modelinin halkı memnun edeceğini belirtirken okul ihtiyacını özel okullardan hizmet alarak karşılayacaklarını söyledi. Erdoğan, hükümetin devrim niteliğindeki planını da açıkladı: “Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da kaldırıyoruz. Dershaneler ya liseye dönecek ya da kapanacak.”
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Seul’deki Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne giderken Kazakistan’ın Almatı kentinde verilen molada gazetelerin yayın yönetmenlerinin sorularını cevaplandırdı. “Üniversite sınavlarını ve dershaneleri kaldıracağız” diyen Erdoğan, CHP’nin Meclis’i germe stratejisini eleştirdi. Suriye’de rejimin sonunun yaklaştığını kaydederek, “Türkiye’nin Büyükelçisi’ni çok yakın bir zaman içerisinde geri çekeceğini” söyledi. İşte Erdoğan’ın gündemdeki konulara ilişkin çarpıcı değerlendirmeleri:
GRUP, MECLİS’TE YAPILIR
CHP ile ilişkilerde 4+4+4 nedeniyle bir gerginlik yaşanıyor. CHP lideri grup toplantısını TandoğanMeydanı’nda yapacağını açıkladı. Ne dersiniz?
Ben bürokrasiden gelmedim. Ben zaten o alanlardan geldim. Ama Sayın Kılıçdaroğlu galiba daha alışacak. “Çırak bile olamaz” diyorum ya. Yanlış adlar takıyor. Grup toplantısı Meclis’- te yapılır. Tandoğan’daki mitingdir. Varsın mitingini yapsın. 4+4+4 halkımızı memnun edecek. Avrupa’nın çoğunluğunda da 12 yıl zorunlu eğitim var zaten. Sayın Bahçeli de destek veriyor. “İmam hatipleri birlikte açalım” diyor. “Buyursunlar beraber açalım” diyorum. CHP’nin tavrının nedeni, gizli gündemlerindeki 28 Şubat’ın koyduğu iradedir. O bozuluyor.
12 yıl zorunlu eğitim konusunda ısrarınız neden? 4+4+4 ile ne amaçlıyorsunuz?
Öncelikle teknik eğitim Avrupa’da yüzde 65-70. Bizde tam tersi. Bunu düzeltmeliyiz. Sonra aileleri endüstrimeslek, ticaret, Anadolu veya imamhatip arasında tercih kullanma noktasında serbest bırakıyoruz.Ama12yıl zorunlueğitimede sevk ediyoruz.Özellikle Güneydoğu’da akıl baliğ olan (ergen) kız çocuklarını aileler okula göndermiyor. Açık lise bunun için. Ev okul sisteminin önü açılacak. Bir de organize sanayi bölgelerinin meslek okulları açmasına fırsat sağlıyoruz. Çocuk hem okuyacak hem de staj yapacak. Belki para da kazanacak. Endüstri de çok ihtiyaç duyduğu “ara elemanı” sektörün ihtiyaçlarına göre kendisi yetiştirecek.
BİNA İHTİYACI OLACAK
Özel okullar, ders kitapları ve bedava pad uygulamalarının dışında bırakılmaktan şikayetçi. Onları da kapsayacak bir uygulama mümkün mü? Değerlendirebiliriz. Ancak özel okullara yeni imkânlar doğacak. 4+4+4 sistemi nedeniyle yeni binalara ihtiyaç olacak. Okul yapma konusunda büyük bir fatura var.Özel okullardan hizmet alma noktasında çalışmalar yürütüyoruz. Danıştay daha önce bu yöndeki kararı bozmuştu. Yeniden çalışmalar yapıyoruz. Bunu da ilk kez açıklıyorum. Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar. Çünkü insanların ellerindeki son imkânları bu alanda kullanmalarını istemiyoruz. Ben bazı büyük dershanelerle konuştum. Kendileri “Biz de bu yola girmeyi düşünüyoruz” dediler.
NÜKLEER SANTRALDEN VAZGEÇMEYİZ
Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne gidiyoruz. Japonya’daki Fukuşima faciası sonrasında Türkiye’nin nükleer politikasında bir değişiklik var mı?
Japonlar bile halen nihai karar veremedi. Biz bu işin gerekli olduğunu ve olması gerektiğini düşünüyoruz. Enerji üretimi refah payı için önemli. Ama artık kaynak sorunu da yaşanıyor. Ruslarla başlattığımız nükleer santral projesini gerçekleştireceğiz. İkincisine de başlıyoruz. Bugün Türkiye’nin enerjisinin yüzde 50’sini doğalgaz çevrim santrallerinden elde ediyoruz. Ruslarla projemizden 4 bin MGWh enerji üreteceğiz. İkincisinden de 4 bin gelince, doğalgazın payı azalacak. Suyumuzu iyi kullanıyoruz. Güneş enerjisi de tabii ne kadar ucuz. Bilen de bilmeyen de konuşuyor. O kadar da “Sadra şifa değil.”