Ergenekon Davası'nda bir ilk
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Şile'de yapılan kazılarla ilgili dosyanın tutuklu sanığı Ulaş Özel'in çapraz sorgusu tamamlandı. Özel, ''jandarmanın istihbarat birimlerinde devlet için çalıştığını, istihbarat toplayıp, operasyonlara kat
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Şile'de yapılan kazılarla ilgili dosyanın tutuklu sanığı Ulaş Özel'in çapraz sorgusu tamamlandı.
Özel, ''jandarmanın istihbarat birimlerinde devlet için çalıştığını, istihbarat toplayıp, operasyonlara katıldığını ve ölümle sonuçlanan çatışmalara katıldığını'' tekrarladı.
Mahkeme heyetine başkanlık yapan hakim Hüsnü Çalmuk'un, ''Ölüm olayı olduğu zaman hesap vereceğiniz makam neresiydi?'' sorusu üzerine Özel, görev aldığı bir operasyonu anlattı.
Özel, ''Köyde bir haber elemanından, örgüt üyelerinin, daha önceden verilen erzak siparişini almaya geleceklerini öğrendik. Evin içinde tertip aldık. Şahıslar geldi. Biz 4-5 kişiydik. Tek sivil bendim, diğerleri sivil giyimli askerlerdi. Şahısları etkisiz hale getirdik. Haber elemanı ortaya çıkmasın diye bunları ormanlık alana götürdük. Ormanlık alanda çatışma çıkmış gibi lanse edildi'' diye konuştu.
Bu arada, duruşma devam ederken tutuklu sanık emekli Albay Dursun Çiçek ile kızı ve avukatı İrem Çiçek'in, bir metre mesafeden birbirleriyle konuşmaları üzerine Hüsnü Çalmuk, ''Sesleriniz duyuluyor'' diye uyarıda bulundu.
İrem Çiçek'in, ''Başka çaremiz mi var?'' diye sorması üzerine Çalmuk, ''Duruşma devam ediyor, düzeni bozmayın'' dedi. Çiçek de ''Müvekkilimle önemli bir konuşma yapmam gerekiyor. Yanında olabilseydim sesimiz duyulmazdı'' diye konuştu.
Duruşmada daha sonra, hazır edilmesine karar verilen gizli tanık ''İlk Adım''ın ifadesinin alınmasına geçildi.
Gizli tanık odasına alınan ''İlk Adım''ın mahkeme tarafından kimlik tespiti yapıldı.
Daha sonra salona gelen Hüsnü Çalmuk, gizli tanığın kimlik tespiti sırasında, çocuklarının ve ailesinin can güvenliği olmadığı gerekçesiyle şu aşamada ifade vermeyeceğini söylediğini aktardı.
Çalmuk, gizli tanığın ifade alma işlemine ara vererek, duruşmada hazır olan Cumhuriyet gazetesine molotofkokteyli atılması dosyasının tutuksuz sanıklarından Murat Aplak'ı kürsüye çağırdı.
Bu dosya nedeniyle 3 yıl cezaevinde kaldığını belirten Aplak, tutuklu sanıklardan Bedirhan Şinal'in, ''Molotofkokteylini Murat Aplak ile birlikte yaptık'' şeklindeki ifadesinin doğru olmadığını savundu.
Aplak, bu ifadesi nedeniyle Şinal ile cezaevinde sürekli tartıştıklarını, Şinal'in de kendisine, ''Bu işi yaptıranları söylememek için sizin adınızı verdim. Siz formalitesiniz. Hemen çıkarsınız. Daha kimleri, kimleri getireceğim'' dediğini söyledi.