Esnek çalışma saatleri nedir? Nasıl olur? Kamuda esnek çalışma

Kamuda esnek çalışma sistemi hayata geçiriliyor. Birçok kişi esnek çalışma ile ilgili araştırmalarda bulunuyor. Detaylar haberimizde.

Esnek çalışma saatleri nedir? Nasıl olur? Kamuda esnek çalışma

Esnek çalışma kavramı basitçe esnek mesai saatlerine göre çalışmak olarak tanımlanabilir.

Esnek çalışmanın, mesai saatlerinin planlanmasına ve çalışma ortamına göre farklı modelleri bulunuyor. Bu esnek çalışma modelleri çalışanlara iş ve özel yaşam dengesini kurmaları için birçok avantaj sağlarken, işverenlere de işletme giderlerinde tasarruf etmelerine olanak tanıyor.

Esnek Çalışma Nedir?

Esnek çalışma, çalışma saatlerinin standart mesai saatlerinden farklı saatlere sahip bir çalışma sistemidir. Bu sistem, günümüzde şirketlerin hatta kamu kurumlarının uyguladığı bir çalışma sistemi olarak karşımıza çıkıyor. Esnek çalışma ile şirketler çalışma sürelerine bağlı kalmak koşuluyla çalışanları için işe başlama ve sonlandırma saatleri belirler. Bu nedenle, esnek çalışma sisteminin uygulandığı şirketlerin diğer şirketlere göre mesaiye başlama ve sonlandırma saatleri farklılık gösterir.

Esnek Çalışma Saatleri Nasıl Olur?

Esnek çalışma sistemi “fazla mesai” ile sıkça karıştırılır. Ancak bu sistem yalnızca mesai saatlerinde esnek giriş ve çıkışlar saatler sunar. Bu esnek çalışma saatleri günlük, haftalık ve aylık olarak üç farklı şekilde düzenlenebilir. Haftada 5 gün ve toplamda 40 saatlik çalışma süresinin günlük, haftalık ve aylık düzenlenişi şu şekildedir:

Günlük Esnek Çalışma Saatleri: Bu düzenleme ile çalışanın günlük 8 saat çalışma süresi değişmez yalnızca mesai başlangıç ve bitiş saatleri düzenlenir. Örneğin, günlük esnek çalışma saatlerine göre bir şirket mesai başlangıç saati 08.00, mesai bitiş saati de 17.00 olarak düzenleyebilir. Farklı bir şirket ise bu saatleri 09.00 ile 18.00 olarak düzenleyebilir.

Haftalık Esnek Çalışma Saatleri: Çalışanın haftalık 40 saatlik çalışma süresini çalışma günlerine yayarak çalışma olanağı vardır. Örneğin, haftanın ilk üç günü 7 saatlik çalışan bir kişi geriye kalan iki günde 9 saat ve 10 saat çalışarak haftalık toplam 40 saati tamamlayabilir.

Aylık Esnek Çalışma Saatleri: Bu düzenleme ile çalışanın aylık çalışma süresine uyması koşuluyla aylık çalışma süresini haftalık olarak belirlenmesini sağlar. Bu şekilde, çalışanın ayın belirli haftalarında daha uzun süre çalışarak diğer haftalarda daha kısa süreli çalışır.

Esnek Çalışma Modelinin Avantajları Nelerdir?

Yukarıda sunulan esnek çalışma saatleri hem çalışan hem de işveren için birçok avantajı beraberinde getirir.

Eğer esnek çalışma saatlerine sahip bir işe sahipseniz, sizin için bu sistemin avantajlarını sıralayalım:

Kişisel sorumluluklarınıza, ailenize, özel hayatınıza veya kendinize ayırabileceğiniz zaman, standart mesai saatlerine göre çalışan bir kişiye göre daha fazladır. Trafik yoğunluğunun standart mesai başlangıç ve bitiş saatlerine göre yaşandığı şehirlerde, esnek mesai saatleriyle çalışmaya daha erken veya daha geç başlayarak trafikte harcanan zamanın duygusal ve maddi zararlardan kurtulabilirsiniz. Mesai saatlerini düzenleyebileceğiniz esnek çalışma sistemi size daha fazla bireysel kontrol edinimi sağlar. Çalışan olarak çalışma saatlerinizi daha konsantre ve verimli çalıştığınız; daha az stresli olduğunuz dönemlere göre planlayarak geçirebilirsiniz.

Eğer esnek çalışma saatlerine sahip bir şirkete, çalışma ortamına sahipseniz, sizin için esnek çalışma sisteminin faydaları şunlardır:

Tercihleri ve gereksinimlerine göre kullanacakları zamanı düzenleme fırsatı bulan çalışanların iş tatminleri ve motivasyonları artar ve daha kaliteli işler ortaya koyarlar. Kısaca, çalışanların işgücü verimliliği, dolayısıyla işletme verimliliği artar. Sıklıkla izin alma, işe devamsızlık, geç kalma veya kısa sürede iş değişikliği gibi sorunları azaltır. Motivasyonu yüksek olan çalışanlara sahip bir işletme olarak tercih edilen duruma gelebilirsiniz. Bu da sizinle çalışmak isteyen kişi sayısının artmasını sağlar.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler